1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Perussuomalaiset nousivat Vaasan vaalipiirissä, mutta valtuustojen istumajärjestys ei radikaalisti muuttunut – Yle seurasi hetki hetkeltä tulosiltaa, katso videolta illan tunnelmat

Keskustan ykkösasema Seinäjoella ja Kokkolassa säilyi ennallaan, mutta Kannuksessa puolue koki raskaat tappiot. RKP:n kannatus säilyi vahvoilla alueilla Pohjanmaan rannikolla. Entinen europarlamentaarikko ja ministeri Anneli Jäätteenmäki haravoi äänet Lapualta elämänsä ensimmäisissä kuntavaaleissa.

Opiskelija Eero-Pekka Hautamäki oli Keskustan ääniharava Ilmajoella kuntavaaleissa 2021.
Eero-Pekka Hautamäki, 21, on Ilmajoen ääniharava - uskoo innostaneensa nuoret vaaliuurnille
Tekijät
  • Koko maassa kokoomus on neljännen kerran peräkkäin Suomen suurin kuntapuolue. SDP on kakkonen, keskusta kolmas. Perussuomalaisten äänimäärä kasvoi eniten.
  • Vaasassa suurimpien neljän puolueen järjestys pysyi samana kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Suurin puolue RKP sekä toiseksi suurin SDP menetti kaksi paikkaa, kokoomus säilytti kannatuksensa ja perussuomalaiset otti kolme paikkaa lisää.
  • Seinäjoella keskusta oli suurin häviäjä, vaikka säilyttikin niukasti paikkansa kaupungin ykköspuolueena. Aivan kylkeen kiilasi kokoomus, joka sekin menetti yhden paikan. Kolmanneksi suurin puolue on perussuomalaiset peräti viidellä uudella paikalla.
  • Kokkolassa keskusta säilytti niin ikään kärkipaikkansa, vaikka menettikin kaksi valtuustopaikkaa. Kakkoseksi ylsi kannatuksensa ennallaan pitänyt SDP ja kolmanneksi kiilasi perussuomalaiset neljällä uudella paikalla.

Vimpeli: Haloo Vimpeli kahmaisi yli kolmanneksen äänistä

01.36

Haloo Vimpeli -yhteislista nousi Vimpelin suurimmaksi yhden valtuustopaikan erotuksella. Keskusta jäi kakkossijalle hävittyään kaksi paikkaa.

Eniten ääniä sai Matti Latvala, 99 ääntä.

Haloo Vimpeli sai kahdeksan valtuustopaikkaa ja keskusta seitsemän.

Katso lisää tuloksia täältä (siirryt toiseen palveluun).

Mustasaari: RKP pysyi suurimpana Mustasaaressa, suomenkielisten MSK säilytti kannatuksensa

01.22

RKP säilytti kirkkaasti ykköspaikkansa Mustasaaren valtuustossa, vaikka menettikin yhden paikan. RKP pitää kärkisijaa peräti 71,7 prosentin kannatuksella ja 34 valtuustopaikalla.

Suomenkielisten MSK säilytti viisi valtuustopaikkaansa viime kuntavaaleista.

Perussuomalaiset nosti paikkamääräänsä yhdestä kahteen ja SDP menetti yhden paikan.

Ilmajoki: Keskustan listalla yllätys, 21-vuotias Eero-Pekka Hautamäki puolueen kärkinimeksi ensikertalaisena

00.48

Ilmajoella 21-vuotias Eero-Pekka Hautamäki kiilasi kerralla keskustan listan kärkinimeksi 165 äänellään. Hän sai viidenneksi eniten ääniä kunnassa.

Kuntavaaleissa valtuustopaikan sai kunnassa kaikkiaan neljä alle 30-vuotiasta.

Hautamäki pääsi kunnanvaltuustoon ensimmäisellä yrityksellään.

– Olen itsekin ihmetellyt, miten tässä näin pääsi käymään. Monet kaverit laittoivat viestiä, että ovat minua äänestäneet, mutta vaikka kavereita on siunaantunut, en usko, että nämä ihan sieltä ovat peräisin.

Hautamäki uskoo olevansa yksi niistä nuorista ilmajokelaisista ehdokkaista, jotka saivat nuoria liikkeelle vaaleissa.

– Olen kampanjoinut somessa. Ne nähdään ehkä paremmin kuin tienvarsimainokset.

Hautamäkeä vetää kunnantalolle oma kotikunta.

– Haluan antaa oman panokseni Ilmajoen asioihin. Kun täältä lähdetään opiskelemaan, pitää olla vetovoimatekijä, että tullaan takaisin ja osallistuus kunnan asioihin on yksi sellainen.

Hautamäki itse opiskelee Tampereella.

– Ilmajoella on hyvät palvelut, ollaan lähellä Seinäjoen maakuntakeskusta ja talous on suhteellisen hyvässä kunnossa, hän luettelee Ilmajoen vetovoima- ja pitovoimatekijöiksi.

Vaasa: Kaupungissa tuttu ääniharava, Joakim Strand

00.25

Vaasan ääniharava on tuttuun tapaan kansanedustaja Joakim Strand (r.). Äänimäärä ei ollut Strandille suoranainen yllätys, sillä hän kertoi, että töistä edellisten vaalien jälkeen on tehty paljon.

Joakim Strand
"Syy miksi olen Arkadianmäellä, on Vaasan seutu", sanoo Vaasan ääniharava Joakim Strand

Strandin äänimäärä laski edellisistä kuntavaaleista, ääniä tuli 3268, kun neljä vuotta sitten ääniä tuli 4368.

– Uskon että ihmiset arvostavat sitä, että luvatun työn tulokset myös näkyvät. Esimerkiksi viimeksi lupasimme hoitaa Vaasan laajan päivystys kondikseen kansallisella tasolla, kommentoi Strand.

Strandin seuraava kehityskohde Vaasassa on tehdä kaupungista Pohjolan energiapääkaupunki. Strategiaa on viety johdonmukaisesti eteenpäin vuodesta 2012, kun Strand aloitti Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

– Siihen liittyy paljon energiaelämän kehittämistä ihan yliopistotasolle asti sekä myös lähipalveluiden kehittämistä kuten turvalliset asuinalueet, jotka vetävät myös uusia asukkaita Vaasaan.

RKP menetti Vaasassa kaksi paikkaa, mutta silti Strand ei ole pettynyt puolueen tulokseen.

– Olen pettynyt siihen, että ei ole pystytty selittämään mediassa, että Vaasan valtuuston kokohan pienenee eli valtuustosta katoaa neljä paikkaa. Meitä on ollut kolme suunnilleen yhtä suurta ryhmittymää Vaasassa ja viimeksi vedettiin RKP:ssä aika reipasta kaulaa osittain siksi, että ihmiset olivat pettyneet kokoomuksen kykyyn hoitaa Vaasan laajaa päivystystä, kommentoi Strand.

Vaasassa kovia äänisaaliita saivat Strandin lisäksi Matias Mäkynen (sd.) 990 äänellä ja Tommi Mäki (kok.) 1110 äänellä.

Yle kysyi Mäeltä tuoreeltaan, antaako kannatus aihetta harkita ehdokkuutta eduskuntavaaleissa.

Tommi Mäki sai Vaasassa yli tuhat ääntä - kutsuuko Arkadianmäki?

Kokkola: Sosiaalidemokraattien Tiina Isotalus nousi Kokkolan äänikuningattareksi

0.14

Demareiden Tiina Isotalus nousi Kokkolan äänikuningattareksi: hän sai 523 ääntä. Toiseksi eniten Kokkolassa, eli 425 ääntä Kokkolasta keräsi myös SDP:n listalta Emilia Teerikangas, joka on noussut Kokkolassa julkisuuteen tultuaan sivuutetuksi kaksi kertaa kappalaisen virantäytössä.

Demarit säilyttivät paikkansa Kokkolassa eli heillä on kahdeksan paikkaa tulevalla valtuustokaudellakin. Suurimmaksi ylsi tappiosta huolimatta keskusta 10 paikalla. Kokkolan valtuusto uusiutu reippaasti, jopa 47 prosenttia valtuutetuista on uusia.

Vaasan vaalipiiri: Keskusta jatkaa suurimpana puolueena, suurin voittaja perussuomalaiset

00.00

Vaasan vaalipiirissä keskusta on vaalien voittaja, mutta myös suurin häviäjä. Puolue on vaalipiirin suurin puolue 333 paikallaan, mutta se menetti vaaleissa 41 paikkaa.

Suurin voittaja vaalipiirissä on perussuomalaiset, sillä on 151 paikkaa, jossa on uusia paikkoja 59.

Vaalipiirin toiseksi suurin puolue on RKP. Sen paikkamäärä heilahti vain neljällä alaspäin, ollen 264 valtuustopaikkaa.

Kokoomus on kolmanneksi suurin äänestysprosentilla 15,3% ja samalla paikkamäärällä kuin perussuomalaiset, 151 paikkaa. Kokoomus on vaalipiirin vaalivoittaja, se kasvatti paikkamääräänsä 14 kappaleella.

SDP menetti vaalipiirissä 20 paikkaa, paikkoja sillä on 108.

KD:lla on 76 paikkaa, lisäystä yksi.

Vihreillä 14 paikkaa, vähennystä kaksi.

Vasemmistolla 21 paikkaa, tappiota -11 paikkaa.

Kokkola: Kansanedustaja Mauri Peltokangas nousi valtuustoon äänikuninkaana

23.49

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas on noussut Kokkolan kaupunginvaltuustoon äänikuninkaana ja vetänyt samalla puolueen vaalivoittoon kaupungissa neljällä lisäpaikalla. Kaikkiaan perussuomalaiset sai Kokkolan valtuustoon seitsemän valtuutettua.

Keskusta säilyi tappiosta huolimatta Kokkolassa suurimpana 10 valtuutetulla, SDP sai vain yhden paikan perussuomalaisia enemmän eli kahdeksan.

Edellisissä kuntavaaleissa neljä vuotta sitten Peltokangas keräsi 46 ääntä ja tuli valituksia asuinkuntansa valtuustoon Kaustiselle.

Kuva: Jani Saikko / Yle

Näissä vaaleissa Kokkolassa ehdolle asettunut ensimmäisen kauden kansanedustaja on äänisaaliiseensa tyytyväinen.

– Olen äänimäärästä sanaton ja nöyrä. Onnellinen, että tällainen onnistuminen tuli, Peltokangas tiivistää.

Vaalivoiton perussuomalaisille ratkaisi Kokkolassa Peltokankaan mielestä se, että ihmiset saivat kiinni heidän politiikkansa avoimuudesta ja suorapuheisuudesta.

– Ja se saatiin, mitä tultiin hakemaan: tuplattiin paikat, hän tiivistää.

Lue koko juttu täältä: Kansanedustaja Mauri Peltokangas vei perussuomalaiset vaalivoittoon Kokkolassa ja nousi valtuustoon äänikuninkaana

Lapua: Anneli Jäätteenmäki ensi kertaa kaupunginvaltuutetuksi Lapuan ääniharavana 444 äänellä

23.31

Entinen pääministeri, entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki on astumassa uuteen kuntapäättäjän tehtävään kotikunnassaan Lapualla. Jäätteenmäki oli koko Lapuan ääniharava ja keräsi 444 ääntä keskustan listoilla.

Anneli Jääteenmäki
Anneli Jäätteenmäestä Lapuan ääniharava

– Tuntuu oikein hyvältä ja olen vähän hämmentynyt tästä suuresta äänimäärästä. Haluan kiittää suuresta luottuksesta ja teen parhaani lapualaisten hyväksi. Luulen, että kokomus oli tärkein asia, miksi ihmiset antoivat luottamustaan minulle.

Kokemuksestaan huolimatta hän ei ole koskaan aiemmin ollut kuntavaaleissa ehdokkaansa. Siihen on useita syitä:

– En ole ollut aiemmin ehdolla, koska olen ollut kunnan virkamies, sitten kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Katsoin että kuntapäättäjän työ on niin arvokasta, että siinä menee paljon aikaaa, kuten kansanedustajan ja europarlamentaarikonkin työssä. Se olisi ollut melkein mahdotontakin. Nyt kun en ole enää kummassakaan, päädyin tähän, että katsotaan, miten tytön käy.

Jäätteenmäki ilmoitti pari vuotta sitten, että politiikka on nyt nähty.

– Tämä on itsellenikin yllätys, että asetuin ehdolle. Olin ajatellut, että nyt on aika tukea muita. Sitten mieli muuttui, kun pyydettiin.

Kauhajoki: Kauhajoen kaupungissa valtuustoon vain neljä puoluetta, keskusta suurin 13 paikkaa, perussuomalaiset kakkosena kahdeksan paikkaa

23.24

Uutta Kauhajoen valtuustoa ryhdytään pyörittämään jatkossa vain neljän puolueen kesken, sillä valtuustossa on ainoastaan keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja SDP:n valtuutettuja, muut puolueet putosivat vaaleissa pois.

Ilman valtuustopaikkaa jäivät vihreät, vasemmisto ja kristillisdemokraatit. Kauhajoen ääniharava on entinen kansanedustaja Lasse Hautala, joka keräsi 483 ääntä.

– Demokratia toteutuu aina vaaleissa siitä huolimatta, että sellaiset puolueet, joilla on aiemmin ollut yksi valtuustopaikka, jäivät nyt vaille valtuustopaikkaa. Neljän suurimman puolueen järjestys säilyi ennallaan, kommentoi Hautala.

Keskusta menetti yhden paikan ja perussuomalaiset voittivat Kauhajoella kolme. Keskusta on suurin puolue 13 paikalla. Perussuomalaisilla on kahdeksan paikkaa.

– Vihreiden valtuutettu vaihtoi kokoomukseen, kristillisillä oli viimeksi vaaliliitto perussuomalaisten kanssa ja ehdokas liittyi puolueen riveihin eli kaksi henkilöä loikkasi muihin puolueisiin, selvittää Hautala pienempien puolueiden häviämistä Kauhajoen valtuustokartalta.

Kruunupyy: Tappion kokeneen Pro Kruunupyyn Tapani Myllymäki: “Olihan tämä pettymys”

22.53

Yhden asian liikkeeksi ainakin viime kuntavaaleissa vihkiytynyt Pro Kruunupyy kärsi tappion Kruunupyyssä.

Kunnalle sote-palveluita Keski-Pohjanmaan suunnasta Kokkolasta voimallisesti ajava ryhmä hävisi kaksi paikkaa kuntavaaleissa. Ensi valtuustokaudella Pro Kruunupyyllä on valtuustossa kahdeksan valtuutettu. RKP sai yhden paikan lisää ja jatkaa valtuustotyöskentelyä seitsemällätoista valtuutetulla.

Läpi 134:llä äänellä päässyt Pro Kruunupyyn Tapani Myllymäki myöntää, että tulos oli pettymys.

– Ihmiset eivät äänestäneet meitä. Mutta meidän ajamaa asiaa tämä ei muuta. Päätavoitteena on edelleen saada sote- ja pelastuspalvelut Kokkolasta.

Myllymäki ei osaa vielä sanoa, miten vaalitulos vaikuttaa heidän agendansa toteutumiseen. Hän ei myöskään osaa arvioida, pysyykö Kruunupyy yhtenäisenä, jos palveluita ei Kokkolasta voisi enää saada.

Vaasa: Joakim Strand ääniharava, perussuomalaisille kolme uutta paikkaa

22.45

Vaasan ääntenlasku on loppusuoralla, kun äänistä 93 prosenttia on laskettu.

Illan äänikuningas on ollut RKP:n Joakim Strand yli 3000 äänellä. Odotetusti myös SDP:n Matias Mäkynen on saanut ääniä yli 900 ja Kokoomuksen Tommi Mäki yli 1000 ääntä. Myös entinen kansanedustaja Susanna Koski on menossa läpi kokoomuksen listoilla.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että perussuomalaiset ovat saamassa kolme uutta paikkaa, kun taas RKP ja SDP menettämässä kaksi.

Näin perussuomalaisten Juha Rantala arvioi iltaa ennen kymmentä:

Juha Rantala
Perussuomalaisten Juha Rantala kehuu ehdokkaiden vaalityötä, Vaasassa puolue voitokas

Vihreät ovat näillä näkymin menettämässä yhden paikan Vaasan valtuustosta.

– Vielä elätellään toivoa, että jos keskusta-alueen ääniä lasketaan, jos sieltä tulisi vielä yksi paikka lisää, kommentoi vihreiden Lotta Alhonnoro iltakymmenen aikoihin.

Vaasassa näyttää siltä, että tulevan valtuuston jäsenistä suurin osa on jälleen naisia.

Vihreiden Lotta Alhonnoro kiittelee naisten ja miesten tasaväkistä määrää Vaasan valtuustossa

Seinäjoki: Harry Wallin pitää tulosta odotettuna, perussuomalaisten nousu näkyy ja keskustan tappio

22.47

Seinäjoen valtuustosssa demarien ääniharava on entinen SDP:n kansanedustaja Harry Wallin, joka aloittaa näiden vaalien myötä yhdeksännen kautensa kaupunginvaltuutettuna.

– Kyllähän tämä lämmittää, jälleen kerran ihmiset ovat luottaneet siihen työhön, mitä olen kuntalaisten eteen tehnyt 32 vuotta, Wallin kiittelee.

Vaalitulosta Wallin pitää Seinäjoella odotettuna, kun ääniä oli vielä reilusti laskematta.

– En uskonut, että kovin suuria muutoksia tapahtuu. Ennakkoon oli odotettavissa perussuomalaisten nousu ja keskustan tappio ja näihän Seinäjoella on käymässä.

Oman puolueensa äänimäärää hän pitää myös odotettuna: myös ehdokasmäärä oli viime vaaleja pienempi.

Keskusta oli menettämässä Seinäjoella neljä paikkaa ja perussuomalaiset voittamassa viisi uutta paikkaa. Keskusta on näillä näkymin Seinäjoen suurin puolue 15 paikallaan ja kokoomus toisena 14 paikallaan.

– Kyllähän tämä oli tiedossa, kun Seinäjoelle ryhdyttiin kuntaliitoksia tekemään, että poliittinen ilmasto muuttuu uudessa Seinäjoessa. SDP:n asema oli vahva kanta-Seinäjoella, mutta liitoskunnissa Peräseinäjoella, Nurmossa ja Ylistarossa ei ole löydetty ehdokkaita. Silloin piti ajatella kaupungin kokonaisetua ja sen takia me SPD:ssä kannatimme kaikkia liitoksia.

Laihia: Perussuomalaiset viemässä itselleen vähintää kolme uutta paikkaa

22.40

Laihialla Keskusta on viemässä vaalivoittoa, vaikkakin kannatus viime vaaleista on tippunut lähes seitsemällä prosentilla. Perussuomalaiset ovat taas nostaneet kannatustaan lähes kymmenellä prosentilla.

Tämänhetkisen tilanteen mukaan perussuomalaiset ja kokoomus taistelevat tiukasti uusista valtuustopaikoista.

Laihian äänistä lähes 76 prosenttia on laskettu ja näyttää siltä, että perussuomalaiset haalivat itselleen vähintään kolme uutta paikkaa ja kokoomus yhden.

Laihian perussuomalaisten puheenjohtaja Piia Riiki kertoo, että tavoitteena on saada vielä ainakin kaksi lisäpaikkaa niin, että valtuutettuja olisi yhteensä vähintään kahdeksan.

Alajärvi: Raimo Vistbacka odottaa mielenkiinnolla perussuomalaisten uusien valtuutettujen esiintymisiä ja asioiden hoitamisia

22.23

Suomen maaseudun puolue SMP:n ja perussuomalaisten perustaja, konkaripoliitikko Raimo Vistbacka on tulossa valituksi kotikuntansa Alajärven valtuustoon ensi kertaa sitoutumattomana kokoomuksen ehdokkaana.

Vistbacka on kokoomuksen listalla, koska häntä ei huolittu enää Alajärven perussuomalaisten listalle.

Kuva: Yle / Dan Ekholm

–Kiitos onnitteluista ja kiitos kaikille ää nestäjille, jotka luottivat ja uskoivat, että kokemuksellakin voi olla merkitystä valtuustossa, kiitteli Vistbacka hieman ennen kymmentä, kun ääntenlaskenta oli vielä kesken.

Vaalitilannetta Alajärvellä Vistbacka kuvasi erittäin jännittäväksi:

– Näyttäisi siltä, että asetelma keskusta vs. muut puolueet on muuttumassa. Sitähän tässä on vuosien jälkeen yritetty, että voitaisiin vähän tasoittaa yhden puolueen hegemoniaa ja se riippuu siitä, miten tänään on käyty äänestämässä. V

istbacka antaa tunnustusta vihreiden vaalityölle, Alajärven kaupunginvaltuustoon on nousemassa ensimmäinen vihreä valtuustettu ikinä: Jenni Kuisti on kerännyt 95 ääntä tässä vaiheessa.

– Vihreillä on ollut hyvä vaalityö. Kun olen itse ollut pitkään mukana, heidän kampanjansa on ollut asiallista ja on pystytty lähestymään äänestäjiä fiksulla tavalla. En pidä yhtään yllätyksenä, että he pääsevät valtuustoon, Vistbacka sanoo.

Jussi Halla-ahon johtamille perussuomalaisille Vistbackalla on seuraavia terveisiä:

– Täytyy onnitella, että puheenjohtajan johdolla on saatu puolue nosteeseen, mutta aika tavalla mielenkiinnolla odotan neuvotteluja ja käytännön esiintymisiä ja asioitten hoitamisia. Siellä on hyvin paljon uusi henkilöitä valtuustoissa, jotka ovat suuria kysymysmerkkejä, kun ruvetaan hoitamaan kuntalaisten ja kaupunkilaisten asioita.

Seinäjoki: Piia Kattelus-Kilpeläinen ei kadu loikkaustaan perussuomalaisiin

22.16

Perussuomalaisten Piia Kattelus-Kilpeläinen on Seinäjoen perussuomalaisten ääniharava, kun ääniä Seinäjoella on laskettu 83,9 prosenttia.

Kattelus-Kilpeläisen äänisaalis on tähän mennessä 874, mutta jää vielä kakkoseksi kokoomuksen Paula Risikolle, joka on tähän mennessä saanut lähes 1400 ääntä.

Neljä vuotta sitten Kattelus-Kilpeläinen tuli valituksi keskustan listoilta. Kysyimme, oliko päätös vaihtaa puoluetta oikea.

Piia Kattelus-Kilpeläinen ensi kertaa ehdolla perussuomalaisten listoilta: "Paras puolue"

Seinäjoki: Jesse Luhtala sanoo jo "uskaltavansa iloita" - kokoomus menettänee yhden paikan kaupungissa

21.44

Perussuomalaiset on nousemassa kolmen suuren puolueen joukkoon Seinäjoella, kun äänistä on laskettu reilut 70 prosenttia.

Keskusta näyttää säilyttävänsä asemansa suurimpana puolueena, vaikka menettääkin näillä näkymin neljä paikkaa. Kokoomus näyttää menettävän yhden paikan.

Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jesse Luhtala pitää puolueensa menestystä kaikkialla maassa kiitettävänä.

Kokoomuksen Jesse Luhtala uskoo jo läpimenoonsa

Toholampi: Keskustan kansanedustaja ja ministeri Mika Lintilä Toholammin valtuustoon äänikuninkaana

21.33

Toholammin äänikuningas on keskustan kansanedustaja ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka sai vaaleissa 146 ääntä. Hän pyrki siis uudelleen kuntapäättäjäksi neljän vuoden tauon jälkeen.

Keskusta ottikin kunnassa selvän voiton. Puolue sai kolme paikkaa lisää eli yhteensä sillä on valtuutettuja nyt 13. Sosiaalidemokraatit menettivät kunnassa yhden paikan, niillä on seuraavassa valtuustossa kaksi valtuutettua.

Kokoomus piti kannatuksen ennallaan kahdella paikalla, samoin kristillisdemokraatit, joka sai yhden valtuutetun ja perussuomalaiset, joille myös yksi valtuutettu.

Vaasa: Vaalilautakunnan puheenjohtaja Lars-Erik Wägar ihmettelee äänestysintoa

21.19

Lars-Erik Wägar iloitsee
Kuntapolitiikasta vetäytyvä Lars-Erik Wägar ihmettelee äänestysintoa

Evijärvi: Valtuustoon äänestettiin ainoastaan yksi nainen

21.08

Evijärven äänet on laskettu, ja valtuustoon on valittu ainoastaan yksi nainen. Hän on keskustan Alina Lehto, 41.

Lue lisää tulossivuiltamme (siirryt toiseen palveluun).

Seinäjoki: Paula Risikko Seinäjoen ääniharavana, nyt jo yli 1200 ääntä

20.55

Kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Paula Risikko on (kok.) Seinäjoen vahva ääniharava. Risikko on kerännyt jo nyt yli 1200 ääntä, kun Seinäjoen äänistä on laskettu 68 prosenttia. Viime kuntavaaleissa Risikko sai kaikkiaan 1426 ääntä.

Risikko juhlistaa vaalivoittoaan kokoomuksen vaalivalvojaisissa Seinäjoella:

– Olen onnellinen siitä, luottamuksesta, mitä tähän mennessä olen saanut.

Kokoomus Seinäjoella tässä vaiheessa menettämässä yhden paikan ja keskusta neljä paikkaa. Tässä vaiheessa Seinäjoen keskusta on saamassa 15 paikkaa ja kokoomus 14.

Kannus: Keskustan kannatus ennakkoäänissä romahtanut

20.50

Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa keskustan kannatus näyttää romahtavan ennakkoäänten perusteella. Puolueen kannatus on putoamassa edellisistä vaaleista jopa 19,5 prosenttiyksikköä, ja paikkoja siltä on häviämässä tällä hetkellä jopa kuusi. Silti puolue olisi edelleen kunnassa suurin, noin 44 prosentin kannatuksella.

Eniten kannatustaan on kunnassa nostamassa kokoomus, jopa 11 prosenttiyksiköllä ja paikkoja näyttäisi tulevan kolme lisää. Perussuomalaiset on lisäämässä ennakkoäänissä kannatustaan 3,3 prosenttiyksikköä Kannuksessa. Sillä saisi kaksi valtuustopaikkaa lisää.

Kurikka: Viime vaalien ääniharava: “Olen yllättynyt, miten vahvasti status quo toteutuu”

20.41

Etelä-Pohjanmaan vihreiden toiminnanjohtaja Mikko Jokipii iloitsee omasta kuntavaalimenestyksestään, mutta ihmettelee asioiden tilan pysyvyyttä Kurikassa:

– Olen yllättynyt, miten vahvasti Status Quo toteutuu Kurikassa, perussuomalaiset vievät vähän paikkoja, keskusta menetti pari. Ei ole dramaattisia eroja, marginaalit ovat hyvin pienet, Jokipii pohti heti ennakkoäänien julkistamisen jälkeen.

Ennakkoäänissä vihreät ovat saamassa hienoista kannatusnousua Etelä-Pohjanmaalla. Jokipii uskoo, että viime aikojen tapahtumista Seinäjoen vegaaniruokakohu on ollut vihreille hyödyksi koko maakunnassa, mutta on vaikea arvioida, miten se konkreettisesti vaikuttaa äänimääriin.

– Ehkä kohu nosti esiin sen, miten huonosti nuorten äänet tulevat esiin valtuustoissa ja ikävä kyllä nopealla silmäyksellä se asia ei ole muuttumassa näitten vaalien vaalien jälkeen vieläkään.

Kurikassa keskusta on vaalien suurin puolue, mutta se on menettämmässä kaksi paikkaansa. toisena tuleva kokoomus on lisäämässä yhden paikan ja perussuomalaiset kasvattavat paikkamääräänsä tässä vaiheessa kolmella lisäpaikalla.

SDP pitää viisi paikkaansa ennallaan, vihreät menettää toisen paikkansa, samoin KD. Vasemmisto on pitämässä yhden paikkansa, kun äänistä on laskettu 59,2 prosenttia.

Keski-Pohjanmaa: Keskusta menettämässä kannatustaan ennakkoäänten perusteella

20.36

Keskusta näyttää ennakkoäänten perusteella menettävän kannatustaan selvästi Keski-Pohjanmaalla, laskua on 4,5 prosenttiyksikköä ja kannatus ennakkoäänissä nyt 34,5 prosenttia. Perussuomalaiset on taas saman verran nostamassa kannatustaan maakunnassa.

Maakuntakeskus Kokkolassa keskusta näyttäisi menettävän ennakkoäänten perusteella ja perussuomalaiset saamassa kaksi paikkaa lisää.

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkän mukaan tilanne vaikuttaa tässä vaiheessa ainakin kohtuulliselta. Hän uskoo että pohjalaisissa maakuntakeskuksissa keskustalla on vahva mandaatti jatkossakin.

Pärkän mielestä korona on vaikuttanut kaikkien puolueiden suoritukseen vaalikentällä.

Kokkola: Kristillisdemokraatit kokoontuivat vaalivalvojaisiin, Kokkolassa äänistä laskettu alle puolet

20.27

Kokkolassa keskusta on menettämässä yhden paikan, kun äänistä on vaali-iltana sunnuntaina laskettu 45,7 prosenttia.

Suurinta kiri on ollut perussuomalaisilla, jotka ovat nyt saamassa kaksi uutta paikkaa.

Vaalivalvojaisiin kokoontuneet kristilliset (kuva alla) ovat menettämässä yhden paikan.

Kristillisten vaalivalvojaiset Kokkolassa. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vaasa: Perussuomalaiset nousseet, kun ensimmäiset ennakkoäänet on laskettu

20.06

Perussuomalaisten osuus on kohonnut Vaasassa yli 5 prosenttiyksikköä, kun ensimmäiset ennakkoäänet on laskettu.

Ennakkoäänten laskenta on koko Suomessa vielä kesken poikkeuksellisen runsaan ennakkoäänestämisen vuoksi. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka monta Vaasan ennakkoääntä on yhä laskematta.

Ykkösenä olevan RKP:n osuus on tässä vaiheessa 29,4 prosenttia. Eniten sijaa on tässä vaiheessa laskenut SDP.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koko maa: Ensimmäiset ennakkoäänet on laskettu

20.04

Kärjessä koko maassa on kokoomus 21,0 %, toisena SDP 18,4 %, kolmantena keskusta 16,9 %, neljäntenä perussuomalaiset 13,5 %.

Lue lisää: Katso suoraa vaalilähetystä: Kokoomus paalupaikalle ennakkoäänissä, SDP kakkonen, keskusta kolmantena

Seinäjoki: Seinäjoen yhteiskoululla tekninen ongelma, kaikki eivät päässeet äänestämään

18.32

Seinäjoen yhteiskoululla muutamat äänestäjät eivät päässeet äänestämään sunnuntaina varsinaisena vaalipäivänä.

Seinäjoen keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupungin hallintojohtaja Jari Jokinen kertoo hänelle asti on tullut tieto kolmesta henkilöstä, joiden äänestäminen estyi, koska laite ei pystynyt lukemaan heidän henkilökorttiensa viivakoodeja.

Heille on soitettu ja pyydetty tulemaan uudelleen äänestyspaikalle.

– Ilmeisesti yhdellä on jäänyt tämän takia lopulta äänestämättä.

Ongelma on tekninen. Kaupungin tietohallinnon henkilö on selvittänyt asiaa heti sen jälkeen, kun se ilmeni.

– Tämän jälkeen tilanne on mennyt ihan ok, Jokinen sanoo.

Pohjanmaa: Perussuomalaiset nousevat Vaasassa, mutta RKP hallitsee edelleen, uskoo politiikan tutkija

18.00

Politiikan tutkija Claus Stolpe uskoo perussuomalaisten kasvattavan suosiotaan kuntavaaleissa, erityisesti Vaasassa. Stolpe uskoo myös Kokoomuksen kasvattavan suosiotaan vuoden 2017 vaalien menetyksien jälkeen.

Stolpe uskoo, että RKP hallitsee edelleen Pohjanmaalla, mutta osassa kunnista kuntalaiset muuttavat äänestyskäyttäytymistä suosittujen poliitikkojen jättäessä vaalit väliin. Näin esimerkiksi Närpiössä ja Uudessakaarlepyyssä.

Mustasaaressa ja Kaskisissa äänestäjiä jakaa ehdokkaiden suhtautuminen kuntaliitoksiin. Pedersöressä, Kristiinankaupungissa ja Korsnäsissä äänestäjiä jakaa puolestaan tuulivoima.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaa: Miten käy keskustan valta-aseman alueella?

18.00

Yksi sunnuntai-illan kiinnostavimmista teemoista on keskustapuolueen menestys sen perinteisesti vahvoissa kunnissa Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Kannatusmittaukset ovat lupailleet puolueelle valtakunnallisesti kylmää kyytiä, vaikkakin Ylen torstaina julkaistun tuoreimman mittauksen mukaan kannatus on osoittanut elpymisen merkkejä kampanjoinnin loppusuoralla.

Seinäjoen kaupunginvaltuustosta pois jättäytyvä professori Kari Hokkanen (kesk.) ei usko keskustan romahtavan vahvimmalla kannatusalueella, vaikkakaan hän ei usko puolueensa voittoon:

- Ei kai kukaan veikkaa, että keskusta olisi vaalien voittaja. Kyse on vaan siitä, kuinka paljon kannatusta menetetään, Hokkanen arvioi perjantaina julkaistussa haastattelussa.

Lue lisää: Keskustavaikuttaja uskoo puolueen säilyttävän valta-asemansa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Seuraa suoraa vaali-illan lähetystä Radio Suomen taajuuksillaPohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella: Lapua 93,1, Pyhävuori 94,2, Vaasa 94,8 ja Ähtäri 96,6. Keski-Pohjanmaalla Kruunupyy 97,6, Kokkola 87,6, Pietarsaari 96,0, Perho 95,9, Evijärvi 90,7 ja Sievi 90,3.

Täältä (siirryt toiseen palveluun)voit katsoa, kuinka vilkkaasti omassa kunnassasi on äänestetty ennakkoon.

Ylen Kuntarundi-podcastsarja on julkaistu. Ylen toimitus vieraili vaalien alla jokaisessa Suomen kunnassa keskustelemassa ehdokkaiden kanssa ajankohtaisista vaaliteemoista. Kuuntele oman kuntasi podcastjakso kirjoittamalla kunnan nimi hakukoneeseen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ehdokas löytämättä? Tutustu Ylen vaalikoneeseen täältä (siirryt toiseen palveluun). Vaalijutut löydät osoitteesta yle.fi/vaalit.

Lue myös:

Vaalien kärkisija, keskustan ahdinko ja paikalliset ilmiöt – viisi tutkijaa kertoo, mitä he tarkkailevat kuntavaalituloksessa sunnuntaina

Mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa – lue Ylen vaaliasiantuntijoiden tärpit

Voit osallistua keskusteluun vaaleista maanantaihin 14.6. kello 23 saakka.

Korjaus 14.6. kello 9.53. Ilmajokelainen Eero-Pekka Hautamäki sai viidenneksi eniten ääniä kunnassa. Jutussa kerrottiin sunnuntaina virheellisesti, että hän olisi saanut toiseksi eniten ääniä.