1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Asiantuntija ei muista Pirkanmaalta yhtä tiukkaa vaalia: Tampereella ero vain 26 ääntä, Ylöjärvellä jytky, valta vaihtui monessa kunnassa

Tampereen pormestarikisa oli lopulta yllättävän selvästi kahden kauppa. Perussuomalaiset voitti ääniä, vihreät hävisi. Yle seurasi hetki hetkeltä.

SDP:n Lauri Lyly on pettynyt pormestarikisan tulokseen Tampereella
SDP:n Lauri Lyly on pettynyt pormestarikisan tulokseen Tampereella

Pirkanmaalla ja Tampereella käytiin sunnuntaina jännittävää vaalikamppailua. SDP ja kokoomus käyvät tiukkaa kamppailua Tampereen valtikasta.

Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Tuomas Hirvonen seurasivat vaalitunnelmia ja -tuloksia hetki hetkeltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kokoomus suurin, perussuomalaisille valtavasti lisää ääniä

00.06 Pirkanmaan suurin puolue on kokoomus 24,2 prosentin kannatuksella, SDP on toinen 22,5 prosentin kannatuksella ja kolmas perussuomalaiset 15,7 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset kasvatti Pirkanmaalla äänisaalista 17 563 äänellä.

Vaaliasiantuntija: En muista tällaista tilannetta

Vaaliasiantuntija, kuntatutkija Jenni Airaksinen pitää vaalitulosta harvinaisena, koska kokoomuksen voitto oli alle 30 ääntä tämän laskennan perusteella.

– En muista tällaista tilannetta koskaan tapahtuneen.

Aseveli-akselin johdosta Tampereella on pitkä perinne näiden puolueiden yhteistyöhön. Tampereella on kaksi tasavahvaa puoluetta.

– Vaikka pormestarin paikka on vaihtunut puolueiden välillä, ei politiikka ole heilahdellut.

Perussuomalaisten vaalipäivän äänestysmäärä jäi aika heikoksi Airaksisen mukaan.

– Näyttäisi, että vaalien siirto ei suosinut perussuomalaisia tai vihreitä. Kyllähän kokoomus oli perussuomalaisten kanssa vaalien voittaja, kokoomuksen kunnon ajoitus oli erinomainen.

Ylöjärvellä jytky

23.53 Myös Pirkkalan äänet on nyt laskettu. Kokoomus sai 15 paikkaa ja pysyy pormestaripuolueena. SDP menetti kaksi paikkaa ja sai 10 valtuutettua.

23.29 Kangasalla äänet on laskettu. Kokoomus on suurin puolue 14 valtuutetulla. SDP on toiseksi suurin 11 paikalla.

23.15 Kangasalan ja Pirkkalan ääntenlasku on yhä kesken. Molemmissa kokoomus on suurimpana.

23.14 Akaan äänet on laskettu. Kokoomus nousi tasoihin SDP:n kanssa. Molemmilla on kymmenen valtuutettua. Perussuomalaiset nousi kolmanneksi.

23.11 Sastamalassa uudessa valtuustossa kokoomus on suurin 11 paikalla, se voitti kolme uutta paikkaa. Keskusta on toinen 10 paikalla.

23.09 Ylöjärven äänistä on laskettu sata prosenttia. Perussuomalaiset saivat seitsemän uutta paikkaa ja ovat suurin puolue 13 valtuutetulla. Kokoomus saa 12 ja SDP 10 valtuutettua.

Tampereen äänistä on laskettu sata prosenttia: 26 äänen ero!

Tampereella kokoomus näytti ottavan niukan voiton, ja puolue juhli tulosta valvojaisissaan.

23.07 Tampereen vaalitulos ratkesi kokoomuksen hyväksi vain 26 äänellä, koska RKP:n 160 ääntä menevät kokoomukselle. Kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen sai enemmän ääniä kuin Kalervo Kummola, joten hän noussee pormestariksi. Asian päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Tampereen uusi pormestari ratkesi vain 26 äänellä: menehtyneen valtuutetun äänet ratkaisivat kisan ihan loppumetreillä

22.47 RKP on saanut 160 ääntä. Äänet menevät kokoomukselle, koska ne ovat vaaliliitossa.

22.43 SDP ja kokoomus saavat molemmat 17 valtuutettua uuteen kaupunginvaltuustoon. Kokoomus voittaa kaksi paikkaa, SDP yhden. SDP on suurempi vain 0,1 prosenttiyksiköllä eli vain 134 äänellä.

Katso Lauri Lylyn koko haastattelu vain hetki sen jälkeen kun Tampereen tiukka tulos selvisi. Toimittajana Antti Palomaa.

Kummola: Pääministerin vetovoima näyttää riittävän

Kokoomuksen Tampereen pormestariehdokas Kalervo Kummola sanoo, että puolue haki vaalivoittoa. SDP on saamassa yhtä paljon valtuutettuja kuin kokoomuksia, mutta hiukan enemmän ääniä.

– Kyllähän tuo pääministerin vetovoima näyttää riittävän, Kummola tulkitsee.

– Uskon, että meillä löytyy hyvä yhteistyö sosiaalidemokraattien kanssa.

Sanna Marinista on tulossa Tampereen ääniharava. Hänet kuvattiin perjantaina Tampereella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kokoomus suurin Nokialla ja Lempäälässä

22.33 Lempäälässä kokoomus on suurin 13 paikalla, SDP saa kahdeksan ja perussuomalaiset 7 paikkaa uuteen valtuustoon. Äänet on laskettu.

22.30 Nokialla äänet on laskettu. Vihreät menettää peräti viisi paikkaa. Isoin puolue on kokoomus kymmenellä paikalla, SDP saa yhdeksän ja perussuomalaiset kahdeksan valtuutettua. Nokia jäi tällä kertaa ilman kommunistivaltuutettua.

Monen kunnan vaalitulos on selvä

22.29 Myös Mänttä-Vilppulan äänet on laskettu. SDP menetti neljä paikkaa mutta pysyy suurimpana yhdeksällä valtuutetulla. Keskustalla on seitsemän paikkaa, kokoomuksella sekä perussuomalaisilla viisi.

22.27 Vesilahden vaalitulos on selvä. Kokoomus on suurin ja saa seitsemän valtuutettua.

22.25 Virtain äänet on laskettu. Keskusta on suurin puolue kahdeksalla valtuutetulla. Toisena on Virtain Valtin yhteislista, joka saa kuusi paikkaa. Perussuomalaiset saa neljä valtuutettua.

22.21 Valkeakoskella SDP pysyy suurimpana puolueena 15 paikalla, kokoomuksella on 11 paikkaa ja perussuomalaisilla kahdeksan.

22.19 Ikaalisten vaalitulos on valmis. Perussuomalaiset nousi keskustan rinnalle ja uudessa valtuustossa molemmilla on seitsemän paikkaa. SDP:llä paikkoja on kuusi, kokoomuksella viisi.

22.17 Parkanossa sata prosenttia äänistä on laskettu. Keskusta menetti neljä paikkaa, mutta on yhä suurin kahdeksalla valtuutetulla. Kristillisdemokraatit saavat peräti viisi paikkaa lisää ja heillä on kuusi paikkaa, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on sama määrä valtuutettuja eli kuusi.

22.15 Kuhmoisten äänet on laskettu. Kokoomus on suurin puolue yhdeksällä valtuutetulla. Keskustalla ja SDP:llä on molemmilla neljä valtuutettua. Kaikilla kolmella puolueella yrittäjät saivat eniten ääniä.

22.11 Lempäälän vaalitulos on valmis. Kokoomus on suurin puolue 13 valtuutetulla, SDP saa kahdeksan paikkaa ja perusuomalaiset seitsemän. Perussuomalaiset sai neljä uutta valtuutettua. Kokoomuksen ääniharava on yrittäjä Jocka Träskbäck, SDP:n filosofian tohtori Tuula Petäkoski-Hult ja perussuomalaisten kansanedustaja Veijo Niemi.

Tampereella kokoomus noussut tasoihin SDP:n kanssa

Istuva pormestari Lauri Lyly (sd.) ja entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kommentoivat vaalien tilannetta puoli kymmenen aikaan sunnuntai-iltana, kun laskenta on vielä kesken.

22.04 Kokoomus on noussut tasoihin SDP:n kanssa Tampereella valtuutettujen määrässä. Äänissä SDP vielä johtaa niukasti. Tampereen äänistä on laskettu lähes 95 prosenttia.

Orivedellä kokoomus pysyy suurimpana, Punkalaitumella keskusta, Hämeenkyrössä perussuomalaiset voitti

22.01 Hämeenkyrön äänet on saatu laskettua. Perussuomalaiset nousee suurimmaksi puolueeksi kolmella uudella valtuutetulla. Uudessa valtuustossa perussuomalaisilla on kahdeksan valtuutettua, kokoomuksella ja SDP:llä molemmilla seitsemän. Keskusta menetti kaksi valtuutettua.

22.00 Punkalaitumella keskusta pysyy suurimpana puolueena seitsemällä paikalla, kokoomus saa kuusi valtuutettua, perussuomalaiset ja SDP neljä. Äänet on nyt laskettu.

21.58 Oriveden vaalitulos on valmis. Kokoomus pysyy suurimpana yhdeksällä paikalla, SDP:llä on kahdeksan paikkaa. Perussuomalaiset voitti kaksi uutta paikkaa ja on neljänneksi suurin puolue keskustan jälkeen.

Tampereella jännitetään taas loppumetreille asti

21.54 Kokoomus kirii ja ero on enää alle prosenttiyksikön. SDP sai enemmän ennakkoääniä, mutta kokoomusta on äänestetty enemmän varsinaisena vaalipäivänä.

21.44 Tampereella SDP on säilyttämässä paikkansa ja kokoomus on jäämässä toiseksi, kun äänistä on laskettu 88 prosenttia. Nykyinen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo, ettei kannata vielä nuolaista. Neljä vuotta sitten kisa oli hyvin tiukka.

– Mielenkiintoista on, että sekä SDP että kokoomus ovat kasvattaneet kannatusta, Lyly sanoo.

Pormestariehdokas ja entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) uskoo myös, että kisasta tulee vielä tiukka. Tampereella on tehty yhteistyötä perinteisesti ja samaa jatketaan, molemmat sanovat.

Ruovedellä yhteislista suurin, Urjalassa keskusta pysyy kärjessä, Pälkäneellä kokoomus suurin

21.31 Pälkäneellä äänet on saatu laskettua. Kokoomus menetti kaksi paikkaa, mutta pysyy suurimpana puolueena yhdeksällä valtuutetulla. Keskusta menetti yhden paikan ja sai kuusi valtuutettua, SDP menetti kaksi paikkaa ja sai neljä valtuutettua.

21.27 Urjalassa äänistä on laskettu sata prosenttia. Keskusta pysyy isoimpana puolueena seitsemällä valtuustopaikalla, vaikka puolue menettää kaksi paikkaa. Kokoomus nousee toiseksi suurimmaksi puolueeksi kuudella valtuutetulla.

21.24 Ruovedellä äänistä sata prosenttia on laskettu. Ruoveden Etu yhteislistan ehdokkaat ovat saaneet seitsemän paikkaa ja se nousee isoimmaksi valtuustoryhmäksi ohi puolueiden. Keskusta menettää jopa viisi paikkaa.

Tampereen ympäristökunnissa eri komennot

21.18 Orivedellä suurin osa äänistä on laskettu. Kokoomus on saamassa yhden paikan enemmän kuin SDP.

21.14 Tampereen ympäristökunnissa on mielenkiintoisesti hieman eri asetelmat. Kun Ylöjärvi on siirtymässä perussuomalaisten komentoon, Pirkkala on pysymässä tiukasti kokoomusjohdossa. Myös Lempäälässä kokoomus on selvästi suurin puolue, ellei ihmeitä tapahdu. Nokialla kamppailu on tiukkaa kokoomuksen ja SDP:n välillä, kuten Tampereella. Kangasalla kokoomus on suurin 14 paikalla.

Ylöjärven jytky vain suurenee

21.12 Akaassa SDP on pitämässä niukasti suurimman valtuustoryhmän tittelin, vaikka kokoomus on saamassa kaksi paikkaa lisää. Äänistä on tosin laskettu vasta 46 prosenttia.

21.09 Mänttä-Vilppulassa SDP on menettämässä peräti viisi paikkaa, kun äänistä on laskettu 58 prosenttia. SDP ja keskusta ovat saamassa molemmat kahdeksan paikkaa.

21.06 Ylöjärvellä perussuomalaiset on kasvattamassa kaulaa ja saamassa peräti kuusi uutta paikkaa, kun äänistä on laskettu 64 prosenttia. Kansanedustaja Sami Savio (ps.) on ääniharava.

Juupajoen, Vesilahden ja Kihniön vaalitulokset valmiita

21.03 Vesilahden valtuustopaikat on nyt jaettu. Kokoomus säilyy suurimpana puolueena seitsemällä paikalla, keskustalla on viisi paikkaa ja perussuomalaisilla neljä.

21.01 Kihniön äänistä on laskettu sata prosenttia. Perussuomalaiset on suurin puolue kahdeksalla valtuutetulla, keskustalla on seitsemän paikkaa.

20.59 Juupajoen vaalitulos on valmistunut. Kokoomus, keskusta ja SDP saavat kaikki neljä paikkaa valtuustoon. Perussuomalaisilla on kolme valtuutettua, jossa on kahden lisäys.

Lyly vai Ikonen?

Vihreät menetti kuntavaaleissa Tampereella kolme paikkaa. Vaalivalvojaisia vietettiin ravintola Tampellassa. Kuva: Antti Palomaa / Yle

20.54 Vihreiden ääniharavaksi Tampereella on ehdolla yrittäjä Oras Tynkkynen. Kansanedustaja Iiris Suomela on äänissä lähellä. Valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen valittiin vastikään Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi ja hän kertoi luopuvansa luottamustehtävistä. Parviaisen valtuustopaikka olisi siten menossa varajäsenelle.

20.52 Kokoomuksella on Tampereella kaksi pormestariehdokasta. Anna-Kaisa Ikonen on saamassa yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin Kalervo Kummola. Seuraavina ovat kansanedustaja Sofia Vikman ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi.

20.51 Pormestarikisa kokoomuksen ja SDP:n välillä on tiukka. Molemmat puolueet ovat voittamassa kaksi valtuustopaikkaa, mutta SDP on saamassa yhden paikan enemmän, kun äänistä on laskettu 66 prosenttia. Tämä tarkoittaisi Lauri Lylyn pysymistä pormestarina. Ilta on kuitenkin vielä nuori.

20.41 Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) on tekemässä onnistuneen muuton Sastamalasta Tampereen kaupunginvaltuustoon. Hän on SDP:n äänisaaliissa heti kolmantena pääministeri Sanna Marinin ja pormestari Lauri Lylyn jälkeen. Myös kansanedustajat Pia Viitanen ja Jukka Gustafsson ovat viiden kärjessä. Atanas Aleksovski on saamassa enemmän ääniä kuin apulaispormestari Johanna Loukaskorpi.

Ylöjärvellä jännittävä tilanne

20.29 Valkeakoskella demarit on saamassa isoimman potin, kokoomus ja perussuomalaiset ovat saamassa kaksi lisäpaikkaa. Äänistä on laskettu hieman yli puolet.

20.26 Punkalaitumella mennään vastavirtaan kuin valtakunnassa. Perussuomalaiset on menettämässä kaksi paikkaa. Keskusta, kokoomus ja SDP saamassa lisää, kun äänistä on laskettu lähes 55 prosenttia.

Perussuomalaiset järjestävät vaalivalvojaiset Laulumajassa, Tampereen Kalevassa. Tilassa vallitsi tyytyväinen tunnelma ennakkoäänten saavuttua. Video/ Antti Palomaa.

20.20 Ylöjärvellä perussuomalaiset on tekemässä varsinaisen jytkyn ja ottamassa viisi lisäpaikkaa. Tilanne on kutkuttava, koska sama valtuutettujen määrä on tulossa perussuomalaisille, kokoomukselle ja SDP:lle. Äänistä on laskettu yli puolet. Kansanedustaja Sami Savio (ps.) tuo paljon ääniä.

20.18 Lempäälässä äänistä on laskettu 55 prosenttia ja kokoomus on pysymässä suurimpana puolueena, perussuomalaiset on saamassa kolme lisäpaikkaa.

20.16 Sastamalassa äänistä on laskettu 55 prosenttia, ja kokoomus on voittamassa kolme paikkaa, SDP menettämässä saman verran. Kansanedustaja Ilmari Nurminen siirtyi ehdolle Tampereelle, mikä selittää SDP:n tappiota.

20.15 Tampereella entisenä pituushyppääjänä tunnettu Tommi Evilä on menossa valtuustoon.

20.14 Pirkkalassa pormestaripaikka on säilymässä kokoomuksella ennakkoäänien perusteella.

Nokialla perussuomalaiset vieneet ääniä, vihreät häviämässä

20.11. Nokialla äänistä on laskettu 60 prosenttia. Kokoomus on saamassa 10 paikkaa, SDP 9 ja perussuomalaiset on nousemassa voittajana 8 paikkaan. Vihreät on menettämässä peräti viisi paikkaa.

20.08 Kun äänistä on laskettu Tampereella 63 prosenttia, on jo selvää, että pääministeri Sanna Marinista (sd.) on tulossa ääniharava. Hän on saanut kaksi kertaa niin paljon ääniä kuin Anna-Kaisa Ikonen (kok.), jolla on isoin kokoomuspotti tällä hetkellä. Perussuomalaisten pormestariehdokkaat Veikko Vallin ja Lassi Kaleva ovat saamassa lähes saman verran ääniä.

Fanny Heinonen ja Toni Koivisto äänestivät sunnuntaina Tampereella. Kuva: Antti Eintola / Yle

20.03 Perussuomalaiset on saamassa Tampereella viisi lisäpaikkaa, vihreät menettämässä kolme ja keskusta yhden paikan ennakkoäänien perusteella. Vaaliasiantuntija Sami Borg pitää mahdollisena, että kokoomus nousee Tampereella vielä SDP:n ohitse.

20.00 Tampereella SDP on ennakkoäänissä isoin puolue 25,1 prosentilla, kokoomus on toisena perässä 24,1 prosentilla ja vihreät kolmantena 15,4 prosentilla. Perussuomalaisten osuus ennakkoäänistä on 12,9 prosenttia. Kannatusta ovat lisänneet SDP, kokoomus ja perussuomalaiset. Vihreät ja keskusta menettivät ääniä viime vuoteen verrattuna.

19.58 Neljä vuotta sitten Pirkanmaalla perussuomalaiset olivat kolmen isoimman puolueen joukossa kuudessa kunnassa. Miten käy tänä vuonna?

19.48 Puolueet odottavat ennakkoäänien tuloksia omissa vaalivalvojaisissaan. Perussuomalaiset ovat Tampereella koolla Laulamajalla Kalevassa.

Perussuomalaisten vaalivalvojaiset ovat Tampereen Kalevassa. Kuva: Antti Palomaa / Yle

19.40 Ylen vaaliasiantuntija Jenni Airaksinen odottaa etukäteen erittäin jännittäviä vaaleja.

Airaksinen sanoo, että perussuomalaisten kannatuksen kasvun kovuus riippuu siitä, miten moni puolueen kannattajista on käynyt uurnilla, eikä vain sanonut kannattavansa puoluetta.

Airaksisen mielestä on epäselvää, syökö perussuomalaisten kannatus enemmän SDP:n vai kokoomuksen ääniä. Keskinäinen kisa oli tiukkaa jo neljä vuotta sitten, jolloin kokoomus sai Pirkanmaan äänistä 22,9 prosenttia ja SDP 22,5 prosenttia.

Vihreiden kannatus riippuu puolestaan siitä, miten innostuneita nuoret ovat äänestämään näissä vaaleissa.

Voit keskustella vaaleista 14.6. kello 23 asti.

Lue lisää:

Tampereen Trump, rautakansleri, nykyinen vai entinen: Kuka heistä on seuraava Tampereen pormestari?

Tutkija Sami Borg ennustaa Tampereelle kuumia ja tiukkoja kuntavaaleja, joissa pormestarikin voi vaihtua: "Paljon ehtii tapahtua"

Vaalikommentaattori Sami Borg pitää kiinni samasta kravattirituaalista, nimeää kolmet elämänsä vaalit, mutta ihan kaikkeen hänkään ei vastaa