1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pormestarit

Kokoomus selvästi voittoon Helsingissä – Pormestariksi nousemassa oleva Juhana Vartiainen: "Se on varmasti elämäni vaativin johtamistehtävä"

Kokoomus säilyttämässä valta-asemansa Helsingissä. Kakkosena tuleva vihreät jää kauas kokoomuksen taakse. Vasemmistoliitto kamppaili SDP:n kanssa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta.

Helsingin pormestariehdokkaat, kokoomuksen Juhana Vartiainen ja vihreiden Anni Sinnemäki odottivat kuntavaalien tuloksia Kauppatorilla. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kokoomus on Helsingin suurin puolue myös tulevalla valtuustokaudella. Kokoomus otti roiman etumatkan vihreisiin jo ennakkoäänten perusteella. Kannatusmittauksissa kisa puolueiden välillä on ollut tiukkaa, mutta vaalipäivänä kokoomus johti kisaa.

Kokoomus vei Helsingin kuntavaalien voiton 25,7 prosentin kannatuksella. Vihreät on Helsingin toiseksi suurin puolue vajaan 20 prosentin kannatuksella. Kaksi suurinta kuitenkin menetti paikkoja, kokoomus kaksi ja vihreät kolme paikkaa.

Tulos tietää Helsingille kokoomuspormestaria eli Juhana Vartiaista.

– Se on varmasti elämäni vaativin johtamistehtävä, mutta onhan tässä ehtinyt kertyä kokemusta, Vartiainen kommentoi tulosta yöllä.

Vartiaisen henkilökohtainen äänimäärä oli vajaat 13 900. Kokoomuksen ääniharava Helsingissä oli Elina Valtonen vajaalla 15 800 äänellä. Vihreissä eniten ääniä Helsingissä keräsi Anni Sinnemäki, reilu 7100 ääntä.

SDP kiilasi reilun 14 prosentin kannatuksella jälleen kolmanneksi suurimmaksi.

Vasemmistoliitto kamppaili pitkään kolmanneksi suurimman puolueen paikasta Helsingissä, mutta jäi kuitenkin SDP:n taakse vajaan 13 prosentin kannatuksella. Molemmat vasemmistopuolueet saivat yhden lisäpaikan.

Vasemmistoliiton yllättäjä oli 5600 äänellä entinen musiikinopettaja ja bloggaaja Minja Koskela.

– Oon tehnyt pitkään aktivistina töitä tasa-arvon ja feminismin sanomalla ja nyt oon tosi onnellinen siitä, että pääsen tekemään sitä samaa työtä poliitikkona, Koskela kommentoi Ylelle.

Seuraavana Helsingissä on perussuomalaiset 10,2 prosentilla. Perussuomalaiset sai lisäystä kolme paikkaa ja puolueella on valtuustopaikkoja nyt yhdeksän. Nyt-liikkeen edustajia puolestaan tulevassa valtuustossa istuu yhteensä kolme.

Helsingin ja koko maan äänikuningas oli perussuomalaisten Jussi Halla-Aho. Halla-aho keräsi Helsingissä eniten, yli 18 800 ääntä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen: "Ollaan tehty väkevä kampanja."

Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen jännittää kuntavaalitulosta kokoomuksen puoluetoimistolla Helsingissä.

– Tunnelmat ovat jännittyneen optimistiset. Kyllähän tämä näyttää hyvältä, mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, Vartiainen muistuttaa.

Kun Helsingin äänistä on laskettu lähes 70 prosenttia näyttää edelleen siltä, että kokoomus jatkaa Helsingin suurimpana puolueena. Oliko perinteen jatkuminen Vartiaisen mielestä itsestään selvää?

– Ei ollut itsestään selvää. Vihreäthän oli edellisissä vaaleissa meitä isompi. Me ollaan todella mietitty meidän politiikkaa ja tehty väkevä kampanja.

Minkälaisen perinnön Jan Vapaavuori jättää Helsingin seuraavalle pormestarille, kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen?

– Vahvan. Helsinkihän on kehittynyt hienosti, puolueiden yhteistyöllä. Helsinki on kasvanut ja kehittynyt minun mielestäni tasapainoisesti. Jatketaan sitä niin, että Helsinki kasvaa isommaksi, kiinnostavammaksi ja kasvaa kiinnostavalla tavalla vauraammaksi. Enemmän yrityksiä, enemmän työllisiä.

Vartiainen muistuttaa, että on valtavan tärkeää, että meillä on kasvavia kaupunkiseutuja. Ne ovat magneetteja ulkomailta tuleville ihmisille ja myös suomalaisille nuorille, jotka miettivät muuttoa pois Suomesta. Siitä hyötyy koko valtakunta.

Koronan jälkeisessä ajassa tulevalla pormestarilla on paljon tehtävää yhdessä muiden kanssa.

– Tarvitaan palautumisohjelma koronasta. Tiedetään valitettavasti, on aika paljon näyttöä epidemian aikana kärjistyneestä pahoinvoinnista. Monet lapset voivat huonosti, nuoret, opiskelijat. Jotkut lapset ovat hävinneet koulun tutkasta. Tarvitsemme lisää resursseja mielenterveysongelmien hoitoon ja tukiopetukseen, Vartiainen toteaa.

Helsingissä on perinteisesti pidetty tiukkaa talouspolitiikkaa ja Vartiainen haluaa olla tarkka siitä, ettei nykytilanne toisaalta johda pysyvään menojen lisäykseen. Julkisia varoja on käytettävä äärimmäisen tarkasti ja säästeliäästi. Tarkoitus on pitää huolta myös helsinkiläisten omasta taloudesta. Ja ettei veroteta liikaa.

Vihreiden Anni Sinnemäki: Loppukiri jäi saavuttamatta

Vihreät tavoittelivat suurimman puolueen paikkaa, joten tulos on heille pettymys.

– Näyttää todennäköiseltä, että kokoomuksen ja vihreiden järjestys on sama kuin se on ollut aikaisemmi, toteaa pormestariehdokas Anni Sinnemäki

Hän arvioi, että vihreiden loppukiri vaalikentillä jäi saavuttamatta.

– Me ei ehkä pystytty kääntämään mielipidemittauksissa ollutta tulosta nousujohteiseksi. Sellaista ikään kuin loppusuoran ihmisten agitoimista ei välttämättä olla onnistuttu tekemään, sanoo Sinnemäki.

Henkilökohtaista äänimäärää Sinnemäki ei lähde vielä kommentoimaan, mutta seuraa jännittynein tunnelmin loppuillan kehittymistä.

Juhana Vartiainen: "En usko, että mitään vallankumousta tulee"

Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen kommentoi Ylen vaalilähetyksessä tuoreeltaan ennakkoäänten tulosta ja sitä mahdollisuutta, että hän tulee valituksi Helsingin pormestariksi.

– Helsinki on kehittynyt hienosti. En usko, että mitään vallankumousta tulee. Hyvässä yhteistyössä muiden puolueiden kanssa jatketaan kestävän kasvun politiikkaa. Helsinki muuttuu kestävästi isommaksi, kauniimmaksi, vauraammaksi ja kiinnostavammaksi, Vartiainen lupaa.

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki ei halua lähteä vielä tekemään ennakkoäänistä liian suuria johtopäätöksiä.

– Tuo on aika iso kaula ja voi hyvin olla niin, että kokoomus on suurin. En osaa sitä lähteä oikein ennustamaan. Uskon kuitenkin, että illan mittaan tuohon tulee moniakin muutoksia, sanoo Sinnemäki.

Sinnemäki joutui vaalien alla julkiseen pyöritykseen virkarikosepäilyn takia. Sinnemäen mukaan hän on saanut vaalikentillä asian suhteen tsemppausta.

– Olen saanut paljon positiivista palautetta. Vaikka tämä on kurja asia, niin ihanasti ihmiset ovat kannustaneet. Minä luulen, että tämä asiaa selviää ja todetaan, etten ole tällaista tehnyt, Sinnmäki kommentoi.

Kuntavaalit ei ole suora pormestarivaali

Pormestari valitaan pääkaupungissa nyt toista kertaa. Helsinki siirtyi viime kuntavaalien 2017 jälkeen niin sanottuun pormestarimalliin, jolloin kaupunginjohtajien tilalle tulivat pormestari ja neljä apulaispormestaria.

Helsingin nykyisen valtuuston valtasuhteiden perusteella pormestarikisa käydään kahden suurimman puolueen pormestariehdokkaiden, kokoomuksen Juhana Vartiaisen ja vihreiden Anni Sinnemäen välillä.

Kyse ei kuitenkaan ole suorasta pormestarivaalista: Helsingin pormestarin valitsee uusi kaupunginvaltuusto. Pormestariksi nousee joku uusista valtuutetuista tai varavaltuutetuista, puolueiden valtasuhteet huomioiden. Pormestari tarvitsee lisäksi valtuuston enemmistön taakseen. Kuntavaaleissa oma ääni ei siis mene pelkästään pormestariehdokkaalle, vaan vaaleissa äänestetään myös puoluetta.

Kukin puolue on asettanut itselleen pormestariehdokkaan, jota ne ovat hyödyntäneet kampanjoinnissaan.

Pormestari on tehtävässään vaalikauden ajan eli neljä vuotta. Hän toimii Helsingissä myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Helsingin nykyinen pormestari ei ole mukana vaaleissa

Helsingin ensimmäinen, nyt väistyvä pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori ei ollut enää ehdolla näissä vuoden 2021 kuntavaaleissa. Jan Vapaavuori oli edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kokoomuksen ehdoton äänikuningas lähes 30 000 äänellä.

Siksi hänen ilmoituksensa pois jäämisestä aiheutti puolueen Helsingin piirissä hienoista sekaannusta. Puolue alkoi Vapaavuoren marraskuisen poisjäämisilmoituksen jälkeen etsiä kuumeisesti miehen saappaat täyttävää ehdokasta.

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki joutui puolestaan vaalien alla julkiseen pyöritykseen virkarikosepäilyn takia.

Kuntavaaleissa tärkeintä on kuitenkin puolueen koko ehdokaslista, koska lista kerää yhdessä äänet. Vaalivoitto rakentuu sekä sillä, kuka saa parhaimman listan rakennettua että vetovoimaisesta pormestariehdokkaasta.

Helsingin muita pormestariehdokkaita ovat mm. SDP:n Nasima Razmyar, perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, RKP:n Eva Biaudet, nyt-liikkeen Hajallis Harkimo ja keskustan Eeva Kärkkäinen.

Lue myös:

Ohisalo ei kommentoi Sinnemäen rikosepäilyä – Sinnemäki itse aikoi kommentoida vasta esitutkinnan valmistuttua

Helsingin Vihreät antaa täyden tukensa Sinnemäelle – puoluesihteerin mukaan esitutkinnasta aiottiin kertoa sen valmistuttua

Poliisi epäilee vihreiden pormestariehdokasta Anni Sinnemäkeä virkarikoksesta tutun näyttelijän paritalohankkeessa

Pyysimme pormestariehdokkaita esittelemään lempipaikkansa Helsingissä – se kertoo heistä jotain oleellista

Ylen kannatusmittaus: Helsingissä kokoomus pysyy suurimpana puolueena ja vihreät ovat kannoilla, mutta perussuomalaiset nostavat eniten suosiotaan