1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kuntajytky jäi näkemättä, vaikka perussuomalaiset oli suurin voittaja ja otti ykköspaikan kuudessa kunnassa

Perussuomalaisten kannatus kasvoi 5,7 prosenttiyksikköä, ja puolue on siten vaalien suurin voittaja. Puolue saavutti suurimman puolueen aseman kuudessa kunnassa. Suosio jäi kuitenkin paljon ennusteista.

Jussi Halla-aho poseerasi Riikka Purran kanssa perussuomalaisten vaalivalvojaisissa yökerho Apollossa Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Perussuomalaiset ovat kannatuksen muutoksessa mitattuna kuntavaalin suurin voittaja. 14,5 prosentin kannatuksella puolue jäi vain niukasti keskustan taakse Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Vielä viime kuntavaaleissa perussuomalaiset ei saavuttanut suurimman puolueen asemaa yhdessäkään kunnassa, mutta nyt se voitti peräti kuudessa kunnassa.

Yksi näistä on Orimattila. Perussuomalaiset saavat siellä neljä lisäpaikkaa valtuustosta. Puolueen ja koko Orimattilan ääniharava on jo toistamiseen Ville-Petteri Erola 350 äänellä.

– Hyvältä näyttää meillä täällä, mutta valtakunnallisesti ei niin hyvältä, kommentoi Erola iltayhdeksän aikaan.

Ville-Petteri Erola on Orimattilan ääniharava. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Valtakunnallisesti nousua olisi voinut ollakin enemmän.

Perussuomalaisten nousu jäi ennakoitua vaisummaksi

Kuntavaaleja edeltävissä gallupeissa perussuomalaisille povattiin jopa 18 prosentin kannatusta, ja puolueen ennakoitiin uhkaavan keskustan asemaa maakuntien mahtipuolueena.

Tämän kaltaista kuntajytkyä ei kuitenkaan nähty.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi nousun jääneen ennakoidusta, koska puolueen kannattajat eivät ole lähteneet vaalipäivänä riittävän aktiivisesti liikkeelle. Halla-aho sanoi myös, että puolueen ajamat teemat korostuvat muissa vaaleissa kuntavaaleja paremmin.

– Perussuomalaiset eivät ole koskaan onnistuneet realisoimaan valtakunnallisten vaalien kannatustaan kuntavaaleissa, hän sanoo.

Tämän päiväinen tulos on kuitenkin perussuomalaisen historian paras kuntavaalitulos. Myös puheenjohtajan itsensä kannalta vaalitulos oli erinomainen. Noin 19 000 äänellään hän oli paitsi Helsingin, myös koko maan äänikuningas.

Kasvusta huolimatta perussuomalaiset jää Helsingissä viidenneksi suurimmaksi puolueeksi. Se tarkoittaa, että Halla-aholle ei ole tarjolla kaupungin apulaispormestarin paikkaa.

Perussuomalaiset juhlivat ennakkoäänien tulosta Torniossa. Puolue on valtuuston toiseksi suurin 18,2 prosentin kannatuksella. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kankaanpään ääniharava: "Tällaisen voiton jälkeen tunnelma on katossa"

Ylöjärvellä perussuomalaiset saivat seitsemän uutta paikkaa ja ovat suurin puolue 13 valtuutetulla. Kansanedustaja Sami Savio on ollut Ylöjärven kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2009. Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat ottaneet puolueen viestin vastaan erittäin hyvin.

– Olemme tehneet erittäin johdonmukaista politiikkaa ja käyttäneet verorahoja mahdollisimman kustannustehokkaasti, hän sanoo.

Kankaanpään perussuomalaisten ääniharava Jari Koskela korostaa, että suurimman puolueen aseman saavuttaminen on pitkäjänteisen työn tulos.

– Tällaisen voiton jälkeen tunnelma on katossa. Kansalaiset antoivat suuren luottamuksen, ja se tuo tietysti vastuutakin lisää, hän sanoo.

Kankaanpäässä perussuomalaisilla oli entuudestaan jo vahva kannatus, joka kasvoi 7 prosenttiyksiköllä peräti 31,9 prosenttiin.

Perussuomalaiset olivat kuntavaalien suurin puolue myös Haminassa, Hämeenkyrössä ja Kihniössä. Kihniössä puolueen kannatus oli 34,9 prosenttia, Haminassa 25,7 prosenttia ja Hämeenkyrössä 22,7 prosenttia.

Lue myös:

Halla-aho nousi koko Suomen suurimmaksi ääniharavaksi – kymmenen kärjessä myös yllätysnimi, ensikertalainen Minja Koskela Helsingistä

Perussuomalaisten paheksuntaa herättäneet vaalimainokset poistetaan katukuvasta – Halla-aho: Mielenkiintoista, jos mainoslauseiden on oltava kirjaimellisesti totta

Ylen vaaliseuranta