1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Yle seurasi kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Karjalassa – keskusta maakunnan suurin puolue, perussuomalaisten kannatus nousi eniten

Seurasimme kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Karjalassa hetki hetkeltä.

Kuntavaalien äänestäjiä Kanervalan päiväkodissa Joensuussa vaalisunnuntaina. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tervetuloa seuraamaan kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Karjalassa. Päivitämme tähän juttuun vaali-illan uutisia Pohjois-Karjalan kunnista. Ylen Voitto-robotti uutisoi kuntien tuloksista sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Voit seurata omaa kuntaasi koskevaa uutisointia myös Ylen Uutisvahdista. Uutisvahdin voit ladata käyttöösi esimerkiksi täältä.

Voit seurata Pohjois-Karjalan tuloksia myös radiossa Yle Radio Suomen taajuudella. Radiolähetystä voi kuunnella myös verkon kautta täällä.

Klo 00:05: Pohjois-Karjalan kuntavaalitulos on nyt kokonaisuudessaan valmis. Lopetamme seurannan tältä illalta. Analyysia vaalituloksesta luvassa Radio Suomen lähetyksessä ja Yle Uutisten verkossa heti aamusta alkaen.

Klo 23:50: SDP ja keskusta jatkavat Joensuun suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten

Joensuun vaalitulos on valmistunut juuri ennen puoltayötä. SDP jatkaa Joensuun suurimpana puolueena 14 paikalla, ja keskusta kakkosena 13 paikalla.

Perussuomalaiset sai Joensuun valtuustoon kolme paikkaa lisää ja on kaupungin neljänneksi suurin puolue. Vihreät menettivät Joensuussa kaksi paikkaa ja Vasemmistoliitto yhden.

Kaupungin ääniharava on kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.). Äänestysprosentti oli Joensuussa matala, 47,6.

Merja Mäkisalo-Ropponen oli Joensuun ääniharava. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Klo 23:27: Kuntaliiton erityisasiantuntija, Tohmajärven entinen kunnanjohtaja Olli Riikonen veti Radio Suomen lähetyksessämme yhteen vaalitulosta.

Riikosen mielestä keskusta hävisi vähemmän ja perussuomalaiset voitti vähemmän kuin mitä gallupeissa ennakoitiin.

Riikonen pisti merkille, että moni entinen kunnanjohtaja jäi vaaleissa rannalle: esimerkiksi Joensuun entinen kunnanjohtaja Juhani Meriläinen ja Enon entinen kunnanjohtaja Matti Tohkanen jäivät valitsematta Joensuun valtuustoon.

**Klo 23:10: **Kiteellä ja Tohmajärvellä Liike Nytin paikallisosasto perustettiin vasta maaliskuun 2021 lopussa. Yksi äänikuninkaista, Tero Nenonen, oli puolueen suosiosta iloisen hämillään.

Tero Nenonen Kiteeltä on uusi kaupunginvaltuutettu

**Klo 23:00:**Tässä tunnelmia kokoomuksen vaalivalvojaisista Joensuusta alkuillasta.

Tunnelmia kokoomuksen vaalivalvojaisista Joensuusta alkuillasta

Klo 22:55: Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) oli Ylen haastattelussa kohtuullisen tyytyväinen kotikuntansa Ilomantsin vaalitulokseen keskustan osalta, vaikka puolue menetti paikkoja.

–Tilanteen huomioiden tämä oli ihan hyvä tulos

Kunnanvaltuusto Ilomantsissa pienenee 21 jäseneen, sillä kunnan väkiluku on kutistunut.

Ilomantsissa äänestysprosentti jäi 49,1 prosenttiin. Hoskonen on huolissaan äänestysaktiivisuuden laskusta.

– Se on huolestuttava ilmiö ja syö kansanvallan pohjaa, Hoskonen totesi

Klo 22:50: Pohjois-Karjalan kunnista ainoastaan Joensuussa ääntenlasku on vielä kesken. Joensuun äänistä on laskettu nyt noin 80 prosenttia. Kolmen kärjestä SDP on saamassa 14 paikkaa, keskusta 13 paikkaa ja kokoomus 9 paikkaa.

Klo 22:35: Outokummussa perussuomalaiset ja Sininen tulevaisuus nostivat eniten kannatustaan
Keskusta on Outokummun suurin puolue kahdeksalla paikalla. SDP ylsi kunnassa kakkossijalle kuudella valtuutetulla. Kunnan ääniharava on kansanedustaja Hanna Huttunen (kesk.)

Klo 22:30: Äänestysprosentti on laskenut viime kuntavaaleista kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa lukuun ottamatta Rääkkylää. Matalin äänestysprosentti oli Joensuussa, 47,6. Ahkerimmin äänestivät rääkkyläläiset. Äänestysprosentti oli kunnassa 62,6.

Klo 22:25: Valtakunnallisesti keskusta on menettämässä kannatustaan, mutta puolueen Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Jertta Harinen oli Ylen haastattelussa todella tyytyväinen puolueen tulokseen maakunnassa.

– Ei tässä voi kuin hymyillä. Onnistuimme todella hyvin.

Keskustan Jertta Harinen oli tyytyväinen puolueen menestykseen Pohjois-Karjalassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Keskusta on ollut Pohjois-Karjalassa perinteisesti vahva. Harisen mukaan ehdokaslistat olivat näissä vaaleissa poikkeuksellisen laadukkaat.

–Tunnelma on onnellinen ja helpottunut, Harinen totesi.

Klo 22:17: Keskusta nousi Lieksan suurimmaksi puolueeksi SDP:n ohi

Lieksassa keskusta, perussuomalaiset ja vihreät nostivat eniten kannatustaan. Jokainen puolueista voitti lisäpaikan valtuustoon. Vihreille paikka on uusi. SDP oli suurin laskija kolmella menetetyllä valtuustopaikalla. Lieksan ääniharava on keskustan Timo Väänänen ja äänestysprosentti kunnassa oli 50,2.

Klo 22:15: Keskusta, SDP ja perussuomalaiset Kontiolahden suurimmat puolueet
Kontiolahdella keskusta ja perussuomalaiset nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustoon viime vaaleihin verrattuna. SDP ja kokoomus olivat suurimmat laskijat kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Kontiolahden ääniharava on keskustan Ilpo Saarelainen.

Klo 22:10: Keskusta ja SDP jatkavat Nurmeksen suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten
Nurmeksessa perussuomalaiset voitti valtuustoon kolme lisäpaikkaa. Keskusta ja SDP menettivät molemmat paikkoja, mutta ovat edelleen kunnan kaksi suurinta puoluetta. Vihreät menetti Nurmeksessa ainoan paikkansa. Kunnan ääniharava on SDP:n Hannu Pääkkönen.

Klo 22:05: Kaikki Pohjois-Karjalan ehdolla olleet kansanedustajat valitaan kotikuntiensa valtuustoon.

Klo 22:00: Liike nyt on menestynyt hyvin Keski-Karjalassa: Kiteellä puolue on saanut viisi paikkaa ja Tohmajärvellä kolme paikkaa.

**Klo 21:56: **Osmo Kokko iloitsi perussuomalaisten vaalivalvojaisissa aiemmin illalla. Kuuntele tunnelmat tästä.

"Vanhakin mies lämpenee vielä", toteaa Osmo Kokko Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Joensuussa

Klo 21:52: Äänestysprosentti koko maassa näissä kuntavaaleissa on 55,1 prosenttia. Se on neljä prosenttiyksikköä alempi kuin edellisissä vaaleissa.

Klo 21:50: Keskusta ja SDP jatkavat Kiteen suurimpina puolueina – Liike Nytin kannatus nousi eniten
Myös Kiteen vaalitulos on valmis. Kokoomus oli kunnan suurin laskija kolmella menetetyllä valtuustopaikalla. Kiteen ääniharava on keskustan Sinikka Musikka.

Klo 21:45: Liperissä keskusta nosti kannatustaan yhdellä paikalla ja on kunnan suurin puolue
Liperin toiseksi suurin puolue on SDP ja kolmanneksi suurin perussuomalaiset. Kunnan ääniharava on keskustan Eero Reijonen.

Klo 21:43: Heinävedellä kokoomus ja perussuomalaiset nostivat kannatustaan.
Heinäveden vaalitulos on valmis. Kunnan suurimmat puolueet ovat SDP ja keskusta, jotka saivat molemmat valtuustoon viisi paikkaa. Ääniharava on SDP:n Mervi Hokka.

Klo 21:40: Keskusta ja SDP jatkavat Juuan suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten
Juuassa ääniharava on SDP:n Lassi Kirjavainen. Keskusta menetti vaaleissa kaksi valtuustopaikkaa.

Klo 21:36: Polvijärvellä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan.

Perussuomalaiset voitti neljä lisäpaikkaa valtuustoon viime vaaleihin verrattuna. Keskusta ja SDP olivat suurimmat laskijat kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Keskusta on kuitenkin kunnan suurin puolue 10 valtuutetulla. Kunnan ääniharava on keskustan Urpo Leminen.

Klo 21:35Keskusta ja SDP jatkavat Tohmajärven suurimpina puolueina – Liike Nytin kannatus nousi eniten
Tohmajärven vaalitulos on valmis. Ääniharava kunnassa oli Liike nytin Jarmo Hasunen.

**Klo 21:30:**Kuuntele 18-vuotiaan Petra Mikkosen (sd.) tunnelmat ääntenlaskun aikaan. Mikkonen valittiin Tohmajärven valtuustoon.

SDP:n Petra Mikkonen haluaa tuoda suuren maailman meininkiä pikkukuntaan.

Klo 21:25: Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Joensuussa tunnelma oli maltillinen.

– Henkilökohtainen äänimäärä on laskenut edellisissä vaaleissa, mutta olen ihan tyytyväinen tulokseen. Selvästi läpi mennään kuitenkin. Erityisen tyytyväinen siitä, että meillä uusia ihmisiä on pääsemässä valtuustoon, sanoi kaupunginvaltuutettu Anssi Törmälä.

Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa kokoomus on menettämässä yhden paikan ja saamassa Joensuun valtuustoon kahdeksan paikkaa. Kokoomuksen ääniharava Joensuussa on Heli Hjälm.

Klo 21:20: Rääkkylässä Sininen tulevaisuus nosti eniten kannatustaan. Rääkkylän kuntavaalitulos on nyt valmis. Kunnan suurin puolue on keskusta ja toiseksi suurin perussuomalaiset.

**Klo 21:15:**SDP:n valvojaistunnelmaa Tohmajärveltä.

Tunnelma oli odottava SDP:n vaalivalvojaisissa Tohmajärvellä.

Klo 21:10: Ilomantsissa ääntenlaskenta on valmis. Äänikuningas on keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen. Lisää tietoa Ilomantsin vaalituloksesta löydät tästä jutusta. Ilomantsissa äänestysprosentti jäi historiallisen matalaksi: 49,1 prosenttia.

Klo 20:55: Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Joensuussa tunnelma on iloinen.

– Olemme tehneet hyvän vaalityön ja meillä on ollut hyvä ehdokasasettelu Joensuussa ja koko maakunnassa, sanoo kaupunginvaltuutettu Osmo Kokko.

Osmo Kokko, Jussi Wihonen ja Asseri Kinnunen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Joensuussa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Hän on uusimassa paikkaansa Joensuun valtuustossa.

Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa on vielä epävarmaa, onko Joensuun neljänneksi suurin puolue perussuomalaiset vai vihreät. Kolme suurinta puoluetta Joensuussa ovat SDP, keskusta ja kokoomus.

Perussuomalaiset näyttävät nostavan kannatustaan Joensuussa. Tunnelma vaalivalvojaisissa oli tyytyväinen heti klo 20 jälkeen sunnuntaina.

Klo 20:45: Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa keskusta on nousemassa suurimmaksi puolueeksi kaikissa muissa Pohjois-Karjalan kunnissa paitsi Joensuussa ja Heinävedellä, joissa suurin puolue on tässä vaiheessa laskentaa SDP.

Klo 20:43: Nurmeksessa äänistä on laskettu lähes 75 prosenttia. Suurimmaksi puolueeksi on nousemassa keskusta yli 36 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus Nurmeksessa on kuitenkin laskenut selvästi viime kuntavaaleista. Vaalien suurin voittaja Nurmeksessa on perussuomalaiset reilun 18 prosentin kannatuksella. Puolueelle olisi tulossa valtuustoon kaksi lisäpaikkaa.

Klo 20:35: Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa vaikuttaa siltä, että keskusta säilyttää asemansa maakunnan suurimpana puolueena. Keskustan kannatus on tällä hetkellä 29,6 prosenttia eli lähes sama kuin viime kuntavaaleissa. Seuraavaksi suurimmat puolueet tässä vaiheessa laskentaa ovat SDP (24 prosenttia) sekä perussuomalaiset (14,1 prosenttia).

Klo 20:32: 18-vuotiaita ehdokkaita on koko maassa yhteensä 222. Yksi heistä on tohmajärveläinen Petra Mikkonen (sd.). Kun reilun 4 000 asukkaan kunnan äänistä on laskettu runsaat 60 prosenttia Mikkonen on päätymässä valtuustoon. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa hänellä on koossa 29 ääntä.

– Se on iso mutta positiivinen yllätys. En olisi odottanut näin hyvää tulosta, Petra Mikkonen sanoo.

18-vuotias Petra Mikkonen (sd.) on menossa läpi Tohmajärven valtuustoon. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Klo 20:25: Outokummun äänistä on laskettu lähes 70 prosenttia. Valtuuston suurimmaksi puolueeksi on nousemassa keskusta 8 valtuustopaikalla, toisen SDP 7 paikalla. Ääniharava on tässä vaiheessa laskentaa keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen.

Klo 20:15: Joensuussa äänistä on laskettu nyt noin puolet. Tällä hetkellä SDP on saamassa valtuustoon eniten paikkoja. Suurin voittaja vaikuttaisi olevan perussuomalaiset, joille ennustetaan kolmea lisäpaikkaa Joensuun valtuustoon. Tässä vaiheessa perussuomalaisista eniten ääniä on saamassa 22-vuotias Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

Joensuussa äänestettiin iltapäivällä sadesäässä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Klo 20:10: Kiteellä äänistä on laskettu lähes 60 prosenttia. Henkilökohtaisissa äänimäärissä kärjessä ovat tässä vaiheessa kaksi keskustan ehdokasta: Sinikka Musikka sekä entinen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen. Liike nyt olisi näillä näkymin saamassa Kiteellä neljä valtuustopaikkaa uutena puolueena.

Klo 20:05: Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet ja ääntenlasku alkaa. Viime vaaleissa äänestysprosentti esimerkiksi Joensuussa oli 52,6. Näissä vaaleissa ennakkoääniä on annettu maanlaajuisesti enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.