Hyppää sisältöön

Yle seurasi kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Savossa – voimasuhteet uusiksi useilla paikkakunnilla

Kuntavaalien 2021 päivittyvä tulosseuranta keräsi tuoreimmat tiedot ja tunnelmat. Perussuomalaiset sai valtuutettuja lisää useilla paikkakunnilla. Liike Nyt nousi kahteen maakunnan valtuustoon.

Kuopion ääniharava, kokoomuksen Marko Kilpi (oikealla), on tyytyväinen vaalitulokseen, vaikka tulevasta valtuustokaudesta tulee haastava. Kuopiossa kokoomuksesta läpi meni myös Karoliina Partanen (vasemmalla). Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Tervetuloa seuraamaan kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Savossa. Päivitämme tähän juttuun vaali-illan uutisia Pohjois-Savon kunnista.

Ylen Voitto-robotti uutisoi kuntien tuloksista sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Voit seurata omaa kuntaasi koskevaa uutisointia myös Ylen Uutisvahdista. Uutisvahdin voit ladata käyttöösi esimerkiksi täältä.

Voit seurata Pohjois-Savon tuloksia myös radiossa Yle Radio Suomen taajuudella. Radiolähetystä voi kuunnella myös verkon kautta täällä.

Valtakunnallista tilannetta voit seurata täällä (siirryt toiseen palveluun).

Kello 23.25 Kuopiossa vaalitulos on valmistunut. Eniten paikkoja valtuustoon sai keskusta, 14. Toiseksi eniten valtuutettuja sai läpi kokoomus, 12. Näiden kahden puolueen paikkamäärä säilyi samana kuin edellisvaaleissa. Demarit menetti yhden valtuustopaikan. Vihreiden ja perussuomalaisten paikkamäärää jännitettiin viime metreille saakka. Loppujen lopuksi kumpikin puolue sai 8 paikkaa valtuustoon. Liike Nyt sai valtuustopaikan.

Kello 23.24 Siilinjärvellä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kolme lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Vasemmistoliitto oli suurin laskija kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Siilinjärven ääniharava oli keskustan Merja Rautiainen 376 äänellä.

Kello 23.13 Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Kuopiossa ääniharava Marko Kilpi on tyytyväinen viime vaaleista lähes kaksinkertaistuneeseen äänimääräänsä. Kilpi on saanut lähes 1500 ääntä. Kilpi sanoo, että tuleva valtuustokausi on haastava.

– Meillä on talousasioita painittavana. Koronan jälkeen meidän on pohdittava esimerkiksi lasten ja nuorten palveluita sekä mielenterveyspalveluita. Meidän on tehtävä yhteistyötä rakentavasti, Kilpi toteaa.

Kuopiossa äänistä on laskettu 98 prosenttia tällä hetkellä.

Kello 23.02 Lapinlahdella perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. SDP menetti toisen valtuustopaikoistaan ja vihreät menetti ainoan valtuustopaikkansa. Lapinlahden ääniharava oli kristillisdemokraattien kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah 240 äänellä.

Kello 22.58 Tuusniemellä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Vihreät menetti valtuustopaikkansa. Tuusniemen ääniharava oli vasemmistoliiton Juha Pitkänen 119 äänellä.

Liike Nyt vaalivalvojaisissa Kiuruvedellä.

Kello 22.47 Keskustan vaalivalvojaisissa Kuopiossa kaupunginhallituksen istuva puheenjohtaja Antti Kivelä ja europarlamentaarikko Elsi Katainen seurasivat tyytyväisenä ääntenlaskennan viimeisiä hetkiä.

– Teimme laajasti vaalityötä, se kattoi koko kaupungin, toteaa Kivelä.

Katainen sanoo, että tulos näyttää paremmalta kuin osattiin odottaa.

– Koko meidän joukkueemme pelasi hyvin.

Kuopiossa äänistä on laskettu tällä hetkellä 97,1 prosenttia.

Kello 22.34 Suonenjoella keskusta ja perussuomalaiset nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. SDP ja kristillisdemokraatit olivat suurimmat laskijat yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla. Eniten ääniä, 124, sai keskustan Pauliina Kovanen.

Kello 22.32 Iisalmessa perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti viisi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Vasemmistoliitto oli suurin laskija kolmella menetetyllä valtuustopaikalla. Iisalmen ääniharava oli SDP:n Kati Åhman 466 äänellä.

Perussuomalaisten paikallisosaston puheenjohtaja Anne Kekkonen ja Iisalmen perussuomalaisten ääniharava Jukka Pietikäinen olivat tyytyväisiä perussuomalaisten kasvaneeseen paikkamäärään Iisalmessa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kello 22.28 Kuopiossa ääntenlaskenta on vielä kesken. Tällä hetkellä näyttää siltä, että demarit on menettämässä yhden valtuustopaikan. Samoin kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto ovat menettämässä kummatkin yhden paikan. Perussuomalaiset on lisäämässä paikkamääräänsä kahdella ja Liike Nyt olisi saamassa yhden paikan. Kuopion äänestysprosentti oli 49,7.

Sdp:n vaalivalvojaiset Kuopiossa.
Demareiden vaalivalvojaiset ovat meneillään kauppakeskus Sektorissa Kuopiossa.

Kello 22.22 Kiuruvedellä Liike Nyt nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti viisi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta oli suurin laskija kuudella menetetyllä valtuustopaikalla. Kiuruveden ääniharava oli keskustan Markku Siponen 278 äänellä.

Kello 22.19 Varkaudessa perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue sai neljä lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. SDP oli suurin laskija neljällä menetetyllä valtuustopaikalla. Varkauden ääniharava oli SDP:n Timo Suhonen 667 äänellä.

Kello 22.10 Yhteislista Vieremä 2000 saa viisi valtuustopaikkaa. Vieremällä keskusta oli suurin laskija kolmella menetetyllä valtuustopaikalla. Vieremän ääniharava oli kokoomuksen Eveliina Vidgrén 168 äänellä. Kuuntele Vidgrénin haastattelu täältä.

Kello 22.01 Keiteleellä perussuomalaiset ja vihreät nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta ja vasemmistoliitto olivat suurimmat laskijat yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla.

Kello 21.57 Keskusta ja perussuomalaiset ovat Kaavin suurimmat puolueet. Yhteislista Rakentava Kaavi sai kaksi valtuustopaikkaa. Kaavin ääniharava oli perussuomalaisten Marko Voutilainen 106 äänellä. Keskusta menetti yhden paikan ja kristillisdemokraatti menetti paikkansa valtuustossa. Kuuntele perussuomalaisten Jari Saarion haastattelu täältä.

Kello 21.53 Leppävirralla perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. SDP oli suurin laskija kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Kokoomus sai yhden paikan lisää. Keskusta menetti yhden paikan. Leppävirran ääniharava oli keskustan Timo Ripatti 217 äänellä.

Valtakunnallisesti tunnettu jääkiekkomies Matti Virmanen valittiin Leppävirran valtuustoon kokoomuksen listoilta. Hartikansalossa asuva Edmonton Oilersin kykyjenetsijä oli kokoomuksen ääniharava 162 äänellä. Kuuntele Virmasen haastattelu täältä.

Kiuruvedellä aviopari Leena ja Lassi-Pekka Pöksyläinen edustavat eri puolueita. Leena on ehdolla Nyt Liikkeen listoilla, Lassi-Pekka Kokoomuksen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kello 21.42 Varkaudessa demareiden vaalivalvojaisissa tulosten valmistumista on seurattu herkeämättä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että puolue on menettämässä neljä paikkaa. Ääniharavaksi on kuitenkin nousemassa demareiden Timo Suhonen, joka on istuva kapunginhallituksen puheenjohtaja.

– Tämä on torjuntavoitto. Odotettavissa oli, että menetämme muutamia paikkoja, Suhonen toteaa.

Varkaudessa perussuomalaiset on tämän hetkisen ääntenlaskennan mukaan saamassa neljä paikkaa lisää valtuustoon.

Kello 21.28 Vesannolla keskusta ja perussuomalaiset jatkavat suurimpina puolueina. Kristillisdemokraattien kannatus nousi eniten. Vesannon Paras tulevaisuus -yhteislista sai neljä paikkaa valtuustoon. Perussuomalaiset oli suurin laskija yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla. Vesannon ääniharava oli keskustan Kalevi Pakarinen 57 äänellä.

Kello 21.15 Pielavedellä keskusta ja perussuomalaiset olivat suurimmat laskijat kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Pielaveden ääniharava oli keskustan Pentti Virolainen 148 äänellä. Pielavedellä valtuuston koko pienenee. Aiemmin valtuustossa on ollut 27 paikkaa, tulevalla valtuustokaudella paikkoja on 21.

Kello 21.09 Sonkajärvellä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. SDP oli suurin laskija kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Sonkajärven ääniharava oli keskustan Riitta Tommila 112 äänellä.

Kello 21.07 Rautalammilla keskusta, kokoomus ja vihreät nostivat eniten kannatustaan. Jokainen puolueista voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto olivat suurimmat laskijat yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla. Rautalammin ääniharava oli keskustan Matti Kärkkäinen 119 äänellä.

Kello 21.04 Keskusta, SDP ja vasemmistoliitto ovat Rautavaaran suurimmat puolueet. Vasemmistoliitto oli suurin laskija kahdella menetetyllä valtuustopaikalla. Rautavaaran ääniharava oli vasemmistoliiton Kirsi Koskelo 66 äänellä.

Kello 21.00 Joroisissa kokoomus ja perussuomalaiset nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta oli suurin laskija neljällä menetetyllä valtuustopaikalla. Joroisten ääniharava oli keskustan Kimmo Ihalainen 127 äänellä.

Äänestyslappuja kaadetaan pöydälle.

Kello 20.55 Tervossa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit nostivat eniten kannatustaan. Kumpikin puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Kokoomus ja SDP olivat suurimmat laskijat yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla. Tervon ääniharava oli SDP:n Pirjo Hänninen 63 äänellä.

Kello 20.50 Kiuruvedellä Liike Nyt on saamassa neljä paikkaa. Perussuomalaiset olisi saamassa kaksi paikkaa lisää. Suurin valtuustopaikkojen menettäjä olisi ennakkoäänten perusteella keskusta. Kokoomus menettäisi kolme ja vasemmistoliitto kaksi paikkaa. Kiuruveden ennakkoäänestysprosentti oli maakunnan toiseksi korkein, 40,4.

Kati Åhman jännittää tuloksia Sanna Kauppisen ja Jouni Toppisen kanssa demareiden vaalivalvojaisissa Iisalmessa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kello 20.35 Varkaudessa demarit on tämän hetken tietojen mukaan menettämässä peräti neljä paikkaa. Perussuomalaiset ovat saamassa kolme paikkaa lisää. Kokoomus on saamassa yhden paikan lisää, samoin vasemmisto. Eniten ääniä on saanut demareiden Timo Suhonen.

Kello 20.25 Vieremällä kokoomus on saamassa yhden paikan lisää. Tämän hetken tulosten mukaan kokoomuksen Eveliina Vidgrén on saanut kunnassa eniten ääniä. Vidgrén siirtyi keskustasta kokoomuksen riveihin. Keskusta on menettämässä peräti kolme paikkaa. Kristillisdemokraatit olisi saamassa yhden paikan lisää, samoin vihreät olisi saamassa valtuustopaikan.

Joroisissa äänten laskenta on päästy aloittamaan vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Kello 20.17 Siilinjärvellä tämän hetken ääntenlaskennan perusteella keskusta olisi menettämässä yhden paikan. Kristillisdemokraatit menettäisivät yhden ja vasemmistoliitto kaksi paikkaa. Perussuomalaiset saisivat kaksi uutta paikkaa, samoin kokoomus. Siilinjärven ennakkoäänestysprosentti on 25,5.

Kello 20.07 Ennakkoäänestyksestä on saatu ensimmäisiä tuloksia. Niiden mukaan esimerkiksi Kuopiossa keskusta on saamassa yhden paikan lisää ja olisi säilyttämässä suurimman puolueen aseman kaupungissa. Samoin perussuomalaiset olisi tämän hetken tulosten mukaan saamassa yhden paikan lisää. Vasemmistoliitto ja demarit menettäisivät kumpikin yhden valtuustopaikan. Kuopiossa ennakkoäänestysprosentti on 30,5.

Kello 20.05 Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet ja äänten lasku alkaa.