1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Imatralla vaalivoiton vei vihreät, joiden valtuustopaikat nousivat yhdestä neljään – SDP:lle suurin tappio

Imatralla demarit menettivät kolme valtuustopaikkaa.

Katso, kuinka vihreät vaalivoittajat juhlivat Imatralla
Katso, kuinka vihreät vaalivoittajat juhlivat Imatralla

Vihreä liitto on noussut kuntavaalien suurimmaksi voittajaksi Imatralla. Uudessa valtuustossa puolueella on neljä paikkaa. Aiemmin vihreillä oli yksi paikka Imatran valtuustossa.

Vihreiden noususta huolimatta sosiaalidemokraatit jatkavat Imatran suurimpana puolueena 34,9 prosentin kannatuksella. Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna demareiden kannatus väheni vajaa kuusi prosenttiyksikköä ja puolue menetti kolme valtuustopaikkaa. Nyt SDP:llä on 16 paikkaa valtuustossa.

Toiseksi suurimpana puolueena pysyi Imatralla kansallinen kokoomus 26,4 prosentin kannatuksella. Kokoomusvaltuutettujen määrä pysyi 12:ssa.

Kolmanneksi suurin puolue on perussuomalaiset. Puolue kiri kannatustaan ja sai yhden paikan lisää verrattuna edellisiin vaaleihin. Nyt valitussa valtuustossa perussuomalaisilla on yhteensä seitsemän valtuutettua Imatralla.

Vihreä liitto kiilasi vaalivoitollaan keskustan ohi valtuustopaikoissa mitattuna. Keskusta menetti yhden paikan ja valtuustopaikat puolueella jäivät kahteen.

Imatralla kuntavaalit toivat ison muutoksen valtuustopaikkoihin, sillä lähes puolet valtuutetuista on uusia. Naisten ja miesten jakauma on myös lähes tasapainossa, sillä 51 prosenttia valtuutetuista on miehiä ja 49 prosenttia naisia.

Suurin osa 43 imatralaisvaltuutetusta on 35–49-vuotiaita. Heitä on kaikkiaan 24. Imatralla äänestysprosentti oli 50,3.

Niina Malm sai eniten ääniä Imatralla. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Toimittaja Elli Sormunen haastattelee Niina Malmia (sd.).

Äänikuningattaren titteli pysyi Niina Malmilla rikosepäilyistä huolimatta

Suurimmaksi äänikuningattareksi nousi Imatralla sosiaalidemokraattien Niina Malm. Hän keräsi kaikkiaan 745 ääntä. Edellisista kuntavaaleissa Malm keräsi kaikkiaan 1081 ääntä.

– Hyvältä tuntuu. Joku on käynyt äänestämässäkin tai aika monikin, naurahtaa Malm.

Kansanedustajana toimivaan naiseen kohdistui ennen vaaleja rikosepäily. Rikosepäily liittyy entisen valtuutetun Erkki Saarimäen (sin.) viisumihakemukseen.

Malm hyväksyi Saarimäen viisumimaksun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tarkistamatta, onko lasku aiheellinen. Rikosepäily ei vaikuttanut suuresti Malmin kannatukseen, mutta oman jännitysaspektinsa se vaalipäivään toi.

– Kyllähän se taustalla siellä oli, mutta kaksi viimeistä päivää Imatralla vaalityössä olivat voimaannuttavia ja sain positiivista palautetta.

SDP sai näissä kuntavaaleissa Imatralla 1423 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta aiemmin, ja valtuustopaikat väheni kolmella.

– Tämä johtuu ehkä siitä, ettei päästy puhumaan kuntavaaleissa tärkeistä asioista vaan keskustelu kävi kaiken muun ympärillä. Vasta viimeisinä päivinä ennen vaaleja päästiin keskusteluissa kuntapalveluihin, kertoo Malm ja viittaa pääministeri Sanna Marinin aamiaiskohuun, joka puhutti ihmisiä kentällä.

Kuvassa vihreiden vaalikuningatar Marja Estola ja Päivi Marttila
Kuvassa vihreiden äänikuningatar Marja Estola ja Päivi Marttila.

SDP:n Nokelainen: "Takki on todella tyhjä"

Imatran demareiden vaalivalvojaisissa poksauteltiin kuohuvaa ennakkoäänten tultua, vaikka kannatus oli ennakkoäänisä reilu kolme prosenttiyksikköä pienempi kuin neljä vuotta sitten. Imatran demareiden puheenjohtaja Ilkka Nokelainen huokaisi helpotuksesta, kun ennakkoäänet tulivat.

– Takki on todella tyhjä. Vaalitulos oli odotettu. Vähän niiattiin näissä vaaleissa, ja se johtuu paljon siitä, että valtakunnan asiat kulminoituvat tänne paikalliselle tasollekin, pohtii Nokelainen demareiden heikompaa tulosta.

Nokelainen iloitsee Niina Malmin äänimäärästä.

– Niina on upea ehdokas ja kansanedustaja, ylistää Nokelainen.

Nokelainen onnittelee myös vaalivoittaja vihreää liittoa. Hän uskoo, että yhteistyötä tullaan tekemään tulevalla valtuustokaudella demareiden ja vihreiden kesken.

– Meidän arvomme on hyvin lähellä vihreitä arvoja. Uskon, että me löydämme toisemme tulevalla valtuustokaudella.

Nokelainen uskoo, että yhteistyö myös perussuomalaisten kanssa tulee jatkumaan tulevalla valtuustokaudella.

Toimittaja Sirkka Haverinen haastattelee Imatran demareiden puheenjohtaja Ilkka Nokelaista.
Edellliskauden Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) keräsi 179 ääntä. Arkistokuva toukokuulta 2020. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Kokoomuksen Helminen ei hypi riemusta vaalituloksesta

Kokoomuksen vaalivalvojaisissa ei riemusta kiljahdeltu, vaikka puolue piti entisen paikkamääränsä Imatran valtuustossa.

– Tietysti siihen pitää olla tyytyväinen, että valtuustopaikat pidetään. Toisaalta meillä oli paljon hyviä ehdokkaita, että lisääkin valtuustopaikkoja oltaisiin kyllä mieluusti otettu, toteaa Anna Helminen kokoomuksesta.

Helminen toimi edellisellä valtuustokaudella kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Helminen sai itse 179 ääntä, toiseksi eniten Imatralla kokoomuslaisista.

Tärkeintä vaalituloksen selviämisen jälkeen Helmisen mielestä on saada Imatran strategia ja nelivuotiskauden suuntaviivat selville.

– Tähän asti se on keskittynyt Imatran elinvoimaan ja kuntalaisten hyvinvointiin. Ja toivon, että jatkossa avainasemassa on myös se, miten saamme tänne lisää ihmisiä, työpaikkoja ja yrittäjyyttä, toivoo Helminen.

Helminen sanoo, että kokoomus on valmis tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.

Perussuomalaisten Timo Härkönen sai toiseksi suurimman äänipotin

Perussuomalaiset on Imatralla kolmanneksi suurin puolue seitsemällä paikallaan. Lisäystä edellisiin vaaleihin on yhden valtuustopaikan verran. Perussuomalaisista eriytyi Sininen tulevaisuus vuonna 2019, jolloin jakautuminen näkyi myös Imatralla. Perussuomalaisiin jäi tuolloin Imatralla kuudesta valtuutetusta puolet. Nyt valitussa valtuustossa perussuomalaisilla on yhteensä seitsemän valtuutettua Imatralla.

Ehdokkaista suurimman potin sai Timo Härkönen, kaikkiaan 680 ääntä.

Yhteistyötä tehdään Härkösen mielestä alkavalla valtuustokaudella kaikkien kanssa, ja imatralaisten parhaaksi.

Perussuomalaiset on Imatran uudessa valtuustossa kolmanneksi suurin puolue. Timo Härkönen sai itselleen Imatran uusista valtuutetuista toiseksi eniten ääniä.

Vihreiden äänikuningatar on eläkkeellä oleva Marja Estola

Aiemmalla kaudella vihreiden ainoa valtuutettu Imatralla oli Päivi Marttila. Nyt hän saa kolme puoluetoveria lisää valtuustoon. Tulos yllätti, sillä Marttila odotti vihreiden tuplaavan tai maksimissaan triplaavan valtuustopaikat.

– Onhan tämä ihan loistavaa!

Vihreiden äänikuningattareksi nousi 68-vuotias eläkkeellä oleva lääketieteen tohtori Marja Estola. Hän sai kaikkiaan 679 ääntä.

– Ajattelen, että ihmiset arvostavat meidän sanomaamme: Imatra kuuluu meille, jotka täällä asumme. Me haluamme tehdä Imatrasta luonnonmukaisen ja miellyttävän kaupungin. Me haluamme, että täällä on toimivat palvelut, pohtii Estola vihreiden suosion syitä.

Estola pohtii oman suosionsa tulevan omasta aktiivisuudesta.

– Olen tapellut itse sairaalan puolesta, koska olen ollut siellä töissä.

Vielä vihreiden naiset eivät osaa sanoa, minkä puolueiden kanssa he alkavat vetämään yhtä köyttä. Juhlitaan vaalivoitto ensin.

Lue lisää Imatran tuloksesta täältä.

Artikkelia muokattu 14.6. klo 9.51: Juttuun lisätty sinisten eriytyminen perussuomalaisista ja tämän vaikutukset vaalitulokseen