1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Kokoomus suurin puolue Turussa: Minna Arve lähtee pormestarineuvotteluihin – perussuomalaiset kovin nousija, vihreät menetti paikkoja

Kokoomus piti paikkansa Turun suurimpana puolueena. Viime kuntavaalien kakkonen vihreät menettää nyt neljä paikkaa, joten SDP on Turun toiseksi suurin puolue. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan selvästi.

Elina Rantanen ja Minna Arve
Kokoomuksen Minna Arve on vahvoilla Turun pormestariksi, Elina Rantanen ei ala vihreiden tulosta voitoksi vääntää.

Kokoomus on jälleen Turun suurin puolue. Eniten kannatustaan nosti perussuomalaiset, vihreät puolestaan menetti neljä paikkaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koska kokoomus on suurin puolue, Minna Arve lähtee pormestarineuvotteluihin.

– Ei pidä ennakoida liikaa ja pormestarin valitsee valtuusto, mutta kieltämättä kokoomus on saanut todella vahvan mandaatin lähteä rakentamaan tästä eteenpäin ja käymään pormestarineuvotteluja, sanoi puolestaan Minna Arve Ylen suorassa vaalilähetyksessä puoli kymmenen aikaan.

Vaikka kokoomus pitää ykkössijan, menetti se yhden valtuustopaikan. Tulos tuntuu kuitenkin tyydyttävän puoluetta. Ainakin vaalivalvojaisissa Turussa oli hymy herkässä, kun ensimmäiset äänet julkistettiin. Kokoomuksen konkari Ilkka Kanerva kommentoi puoli yhdeksän aikaan, että tulos vastaa ennakko-oletuksia.

SDP palasi kakkoseksi

SDP nosti kannatustaan hieman ja sai yhden lisäpaikan. Se myös nousi jälleen kaupungin kakkospaikalle.

Puolueen, ja koko kaupungin ehdoton äänikuningas oli Aki Lindén, joka sai 4 374 ääntä.

– Oli pelko, että olisimme jäämässä kolmospaikalle, mutta nyt ollaan tekemässä paluuta aikaisempaan tilanteeseen. Se on hyvä tulos SDP:lle, kommentoi Mika Maaskola puolueen vaalivalvojaisissa.

SDP:n vaalivalvojaisissa Puutorilla skoolattiin hyvälle kuntavaalimenestykselle. Kuva: Johanna Manu / Yle

Perussuomalaiset voitti, vihreät hävisi

Perussuomalaiset on vaalien suurimpia voittajia Turussa. Puolue on nostanut kannatustaan useilla prosenttiyksiköillä ja lisää paikkamääräänsä neljällä paikalla.

– Tuntuu nöyrältä ja onnelliselta. Turussakin on paikallaan kiittää perussuomalaisten äänestäjiä, sanoo Ville Tavio, joka sai puolueensa selvästi suurimman äänisaaliin.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa seurattiin tarkkaan ääntenlaskennan kehittymistä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Vihreät menettää neljä paikkaa. Vihreiden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riina Lumme uskoo, että taustalla voi olla se, että pandemia on muuttanut ihmisten ajatuksia siitä, mikä on tärkeää.

– Tällä hetkellä tulos näyttää vähän pahalta. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös se, että me otimme aika ison voiton viime vaaleissa, Lumme kommentoi vaali-illan aikana, kun tulos ei ollut vielä selvinnyt.

– Vaalivoitoksi tästä ei ole, ja analyysien aika on myöhemmin, sanoo puolestaan kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja, vihreiden Elina Rantanen.

Vihreät kokoontuivat vaalivalvojaisiin Zoomissa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Radio Suomen vaali-illan lähetyksessä tuloslaskentaa seuraava eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että vasemmistoliiton Li Andersson on saattanut syödä ääniä vihreiltä.

– Välillä on vaikea erottaa, mitkä ovat vihreiden ja mitkä vasemmistoliiton linjauksia, Jokisipilä sanoo.

Vasemmisto menetti paikan, keskustan tilanne tuttu

Vasemmistoliitto on Turun kolmanneksi suurin puolue, mutta se menettää yhden paikan. Vasemmiston pormestariehdokas Mirka Muukkonen on tyytyväinen puolueen tulokseen.

– Uskon, että Li saa tosi hyvän lopputuleman, mutta selvästi meillä on monet naisehdokkaat saamassa aika isoja äänimääriä verrattuna viime kertaiseen. Timo Furuholmin menestys on mahtavaa ja odotettua, Muukkonen sanoo. Jalkapalloilijana tunnetuksi tullut Furuholm keräsi vasemmistoliiton toiseksi suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin.

Vasemmiston Mirka Muukkonen ja Sara Koiranen ovat tyytyväisiä vaalitulokseen. Kuva: Johanna Manu / Yle

Keskustan ja kristillisdemokraattien kannatus Turussa on laskenut. Ne kuitenkin pitivät aiemman paikkamääränsä valtuustossa. RKP nosti kannatustaan hieman ja pitää kolme paikkaa. Liike Nyt saa valtuustoon yhden paikan.

Kansanedustajat ääniharavina

Eniten henkilökohtaisia ääniä Turussa saivat vasemmistoliiton Li Andersson, SDP:n Aki Lindén ja perussuomalaisten Ville Tavio.

Ennakkoäänestys on ollut näissä kuntavaaleissa ennätyksellisen vilkasta. Ennakkoon kävi Turussa äänestämässä 35,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Vaalien tulokset kuntakohtaisesti (siirryt toiseen palveluun)

Katso suoraa vaalilähetystä

Lue myös:

Turun pormestariehdokkaat kohtasivat Ylen tentissä – katso ehdokkaidet kannat kulukurista, investointiesityksistä ja sotesta