Hyppää sisältöön

Halla-aho nousi koko Suomen suurimmaksi ääniharavaksi – kymmenen kärjessä myös yllätysnimi, ensikertalainen Minja Koskela Helsingistä

Kymmenen suurimman ääniharavan joukossa on pääasiassa tuttuja nimiä valtakunnan politiikasta ja Helsingin pormestarikilvasta. Tampereella pääministeri Sanna Marin (sd.) keräsi Suomen neljänneksi suurimman potin ääniä.

Helsingissä ensikertalaisena kymmenen suurimman ääniharavan joukkoon nousi vasemmiston Minja Koskela (kuvassa keskellä). Eniten ääniä saivat Jussi Halla-aho ja Elina Valtonen. Kuva: Lehtikuva, Yle

Koko maassa suurimmiksi ääniharavoiksi nousivat kuntavaaleissa Helsingissä ehdokkaana olevat Jussi Halla-aho (ps.), Elina Valtonen (kok.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

Neljänneksi eniten ääniä keräsi Tampereen valtuustoon ehdolla ollut pääministeri Sanna Marin (sd.).

Eniten ääniä keränneiden kymmenen kärki näyttää tältä:

Halla-aho ohitti kokoomuksen ääniharavat

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli Suomen suurin ääniharava viime eduskuntavaaleissa. Nyt sama ilmiö toistui kuntavaaleissa, joihin Halla-aho osallistuu ensi kertaa puolueensa puheenjohtajana.

Halla-ahon äänisaldo ohitti illan aikana Helsingissä toisen suuren ääniharavan, kokoomuksen Elina Valtosen, ja kokoomuksen pormestariehdokkaana olevan Juhana Vartiaisen. Halla-aho on myös mukana Helsingin pormestarikilvassa.

Halla-ahon äänisaldo nousi lähes 19 000:een ääneen, Valtonen sai lähemmäs 16 000 ääntä ja Vartiainen hieman alle 14 000 ääntä.

Elina Valtonen: Ei harmita, etten lähtenyt pormestarikilpaan

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Valtonen (ent. Lepomäki) ohitti Helsingissä äänimäärässä puolueensa pormestariehdokkaan, Juhana Vartiaisen.

Valtonen oli ensi kertaa ehdolla Helsingin valtuustoon, mutta pormestariehdokkuudesta hän kieltäytyi. Yle kysyi Valtoselta vaalivalvojaisissa, harmittaako päätös äänikuningatarta nyt.

– Ei harmita ollenkaan. Kyllä minä koen, että työni valtakunnan politiikassa ja Euroopan politiikassa on myös kesken. Toki koen tämän ihan mielettömänä tuloksena, ja oikein ei vielä edes ymmärrä mitä on tapahtumassa, Valtonen vastasi.

Elina Valtonen, en kvinna med axellångt hår tittar in i kameran.

Helsingissä SDP:n pormestariehdokas Nasima Razmyar ja vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki jäivät kauas kolmen suurimman ääniharavan tuloksista.

Pääministeri Marin on Tampereen ääniharava

Tampereella nähtiin vaali-iltana äärimmäisen jännittävä ja tiukka kamppailu SDP:n ja kokoomuksen välillä.

Kaupungin ääniharavaksi nousi 10 527 äänellä Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.), mutta suurimman puolueen paikka meni Tampereella kokoomukselle.

Tampereen pormestariksi nousee todennäköisesti kokoomuksen kansanedustaja ja entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, jonka äänisaalis nousi myös koko maan mittapuulla miltei 10 suurimman ääniharavan joukkoon.

Yllätysnimi ison äänivyöryn kanssa Helsingin valtuustoon

Kymmenen suurimman ääniharavan joukossa ovat myös kansanedustajat Kai Mykkänen (kok.) Espoosta, Eveliina Heinäluoma (sd.) Helsingistä ja Antti Lindtman (sd.) Vantaalta.

Olen tehnyt pitkään aktivistina töitä tasa-arvon ja feminismin sanomalla ja nyt olen onnellinen, kun pääsen sitä samaa työtä tekemään poliitikkona, sanoo Helsingin valtuustoon kertaheitolla päässyt Minja Koskela. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kymmenen kärkeen nousi kertaheitolla myös uusi nimi: musiikin ja yhteiskuntatieteiden maisteri Minja Koskela (vas.) Helsingistä.

Ensi kertaa ehdolla kuntavaaleissa ollut Koskela keräsi Helsingissä jopa enemmän ääniä kuin vasemmistoliiton konkari ja puolueen pormestariehdokas Paavo Arhinmäki.

Koskela kertoi Ylelle puhelimessa sunnuntai-iltana, että suuri äänisaldo oli hänellekin yllätys.

– Kyllä se yllätti todella paljon. Toki tässä on tehty pitkäjänteisesti töitä ja tavoite on koko ajan ollut päästä läpi. Mutta kun sen tuloksen sitten näki ensimmäistä kertaa, niin kyllä se tuntui häkellyttävän hyvältä, Koskela kertoo.

Koskela kertoo olevansa päivätyöltään vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija, joskin nyt perhevapaalla lapsensa kanssa. Teossa on myös väitöskirja musiikkikasvatuksen demokratiasta.

Äänestystulosta voit tarkastella yksityiskohtaisemmin Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

.
.