1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kokoomus nousi Kouvolan suurimmaksi puolueeksi – kansanedustaja Ville Kaunisto sai suhteellisesti suurimman äänipotin

Kokoomus kiilasi kuntavaaleissa SDP:n ohi ykköspaikalle. Perussuomalaiset puolestaan kasvatti valtuutettujen määräänsä peräti kahdeksalla ja nousi kakkospaikalle SDP:n rinnalle.

Ville Kaunisto (kok.) vallan vaihtumisesta Kouvolassa: "Turha luulla, että yksin mitään muuttaa"
Ville Kaunisto (kok.) vallan vaihtumisesta Kouvolassa: "Turha luulla, että yksin mitään muuttaa"

Kokoomus on noussut suurimmaksi puolueeksi Kouvolassa.

Kokoomus saa uuteen kaupunginvaltuustoon 15 paikkaa. Se on kaksi paikkaa enemmän kuin viime kuntavaaleissa vuonna 2017.

Vaaleissa toiseksi jäänyt SDP on ollut viime ajat kaupungin suurin puolue. Uuteen valtuustoon SDP saa 13 paikkaa, eli saman verran kuin perussuomalaiset.

SDP menetti valtuustosta kolme paikkaa, ja perussuomalaisten paikkamäärä puolestaan kasvoi kahdeksalla.

Lue lisää: Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Kouvolan uusi valtuusto

Kaunisto oli ääniharava

Kouvolassa toiseksi eniten ääniä sai kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto. Hän sai kaikkiaan 1423 ääntä, mutta kokoomuksen kokonaisäänisaalis nosti hänen vertauslukunsa kaikista suurimmaksi.

Miestä tulos hymyilytti, kun äänimäärä oli ylittänyt tuhannen rajan.

– Kyllähän tämä aika huikeaa on, että ihmiset kokevat minut sellaiseksi henkilöksi, johon kannattaa luottaa. Onhan tämä upea fiilis siinä mielessä, Ville Kaunisto totesi.

Kaunisto uskoo, että tulevien neljän vuoden aikana Kouvolan kohtalonkysymys on talous.

– Korona on osoittanut sen, että vaikea hetki tulee niin yllättäen, ja jos ei hyvän sään aikana tehdä tarpeellisia ratkaisuja talouden puolella, niin sitten puskuria vaikeassa hetkessä ei ole riittävästi.

Toiseksi tärkeäksi asiaksi hän nostaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet sekä niiden tukemisen.

Muutkin kansanedustajat kärkisijoilla

Toiselle sijalle vertauslukunsa perusteella nousi SDP:n kansanedustaja Paula Werning.

– Näin unta, että sain 198 ääntä. Siihen nähden tämä meni aivan loistavasti, Werning iloitsi. Hänen äänimääränsä oli 1221.

Paula Werning oli nähnyt unta, että hän sai vain 198 ääntä. Kuva: Yle / Antro Valo

SDP:n alamäki ei yllättänyt Werningiä. Hän perustelee tätä sillä, että kokeneita konkareita on jäänyt pois kuntapolitiikasta.

Seuraavaksi Werning odottelee muiden puolueiden kanssa keskustelua paikkajaosta. Hän uskoo, että kokoomus ottaisi mielellään kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, ja SDP:lle tulisi mahdollisesti kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus.

Werning sanoo olevansa käytettävissä valtuuston puheenjohtajan nuijan varteen. Hän uskoo, että aika riittää tehtävään, vaikka hän työskenteleekin kansanedustajana.

– Näen, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti on paljon vaativampi. En missään nimessä ole käytettävissä sellaiseen tehtävään. Valtuuston puheenjohtajan rooli on toisentyyppinen, ja katson, että minulle olisi mahdollisuus toimia siinä roolissa, Werning sanoo.

Paula Werning (sd.) iloitsee omasta vaalituloksestaan ja yli tuhannen äänen potista. Toimittajana Vesa Grekula.

Sheikki Laakso imuroi jännitykseen

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakson oli Kouvolan äänikuningas henkilökohtaisen äänisaaliinsa puolesta. Hän keräsi kaikkiaan 1796 ääntä. Vertauslukunsa perusteella Laakso oli kuitenkin sijalla kolme.

Sheikki Laakso tunnusti kesken vaalitulosten laskennan, että oli poikkeuksellisesti jännittänyt vaalitulosta.

– Nämä ovat neljännet vaalit, enkä ole ikinä jännittänyt yhtään. Tänä aamuna minun piti ruveta imuroimaan, koska oli pakko purkaa jännitystä johonkin, Sheikki Laakso kertoi perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Laakson mukaan vaalitulos oli odotettu. Tavoitteena oli saada uuteen valtuustoon 10–12 paikkaa. Tavoite täyttyi kirkkaasti, koska perusssuomalaisista nousi uuteen valtuustoon 13 jäsentä.

Sheikki Laakso Kouvolan perussuomalaisten kuntavaalivalvojaisissa.
Perussuomalaisten Sheikki Laakso oli iloisissa tunnelmissa vaalivalvojaisissa Kouvolassa.

SDP:n menetti paikkoja

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg osasi ennustaa, että puolue menettää paikkoja Kouvolan valtuustossa.

– Kokoomus on saanut vahvistusta sitoutumattomista, kun Kouvolan sitoutumattomat lopetti toimintansa. Sinne meni muutamia merkittäviä henkilöitä, Jukka Nyberg sanoo.

Myös perussuomalaisten nousua hän pitää odotettuna.

– Heillä oli hirveän hyvä ehdokasasettelu. He onnistuivat siinä suunnilleen täydellisesti. Onnea myös heille.

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg piti puolueen tappiota odotettuna. Kuva: Yle / Antro Valo

Jukka Nyberg sanoo, että Harri Helmisen jäänti pois kuntavaaleista jätti ison loven puolueeseen. Lisäksi Nyberg uskoo, että valtakunnan politiikka näkyy demareiden heikentyneenä tuloksena Kouvolassa.

– Hallitusvastuu, vaikka nyt puhutaankin kuntavaalista, merkitsee aina kaikkeen toimintaan. Elämme erittäin vaikeita aikoja. Ei koskaan meikäläisen historiassa ole eletty tätä, mitä korona on meille kaikille aiheuttanut. Saatikka sitten Suomen hallitus, joka joutuu tekemään pilottipäätöksiä. Kaikki eivät voi olla sataprosenttisesti ihmisten mieleen.

Kouvolan uudessa valtuustossa SDP menettää suurimman puolueen asemansa. Miksi näin kävi, asiaa avaa sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg. Toimittajana Vesa Grekula.

Satu Taiveaholle loistopotti

Kouvolassa oli ensimmäistä kertaa ehdolla valtakunnan politiikasta tutuksi tullut entinen kansanedustaja Satu Taiveaho (sd.) Hän sai uusista valtuutetuista suurimman äänipotin: 1083 ääntä.

Taiveaho oli seuraamassa vaali-iltaa perheensä kanssa Haminassa.

– Tässä on kotijoukkojen kanssa ollut vaalistudio. Tässä on useampi televisio päällä ja usempi kone käytettävissä. Minun puolisoni on myös ehdolla Haminassa. Nyt näyttäisi siltä, että molemmat olemme kivasti menossa läpi, Taiveaho kertoi ennen lopullisia vaalituloksia.

Satu Taiveaho seurasi vaalitulosten ääntenlaskua perheensä kanssa Haminassa. Kuva: Satu Taiveahon kotialbumi

Taiveahon puoliso Ville Virtanen (sd.) oli ehdolla kaupunginvaltuustoon Haminassa, ja myös hän pääsi valtuustoon.

Satu Taiveaho kertoo olevansa hyvin iloinen ja onnellinen siitä, että pääsi valtuustoon Kouvolassa.

– Kyllä tämä ihan nöyräksi vetää erityisesti siihen nähden, että vasta kolme kuukautta olen Kouvolassa ehtinyt asua. En uskaltanut itse tällaista tulosta tässä tilanteessa odottaa, Taiveaho kertoo.