Hyppää sisältöön

SDP jatkaa Kotkan suurimpana puolueena, valtuustoon äiti ja tytär Paatero: "Kyllä meillä kotona käydään läpi niin kaavoitus- kuin rakennushankkeita"

Kotkassa perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. SDP säilytti asemansa Kotkan suurimpana puolueena. Vasemmistoliitto ja vihreät olivat suurimmat häviäjät.

Katri Paatero, Sirpa Paatero ja Katri Paateron 7 kuukauden ikäinen tytär Elli Paatero SDP:n vaalivalvojaisissa Kotkan Konserttitalon saunalla. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kotkassa SDP säilyi suurimpana puolueena kuntavaaleissa.

Kokoomus sai toiseksi eniten valtuustopaikkoja.

Suurimman muutoksen toi perussuomalaiset, joka kohosi vasemmistoliiton ohi Kotkan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Eniten paikkoja menettivät vihreät ja vasemmistoliitto.

Lue lisää: SDP ja kokoomus jatkavat Kotkan suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten

SDP:n kannatus pysyi samana

Kotkan SDP:n hyvä tulos, noin kolmenkymmenen prosentin kannatus, oli näkyvissä jo alkuillasta. Vaalivalvojaisissa Kotkan Konserttitalon saunalla Sirpa Paatero (sd.) kommentoi tuloksen olleen vähintäänkin odotettu.

– Meillä on tälläkin hetkellä ollut sellainen kolmekymmentä prosenttia ja uskon, että se myös tulee tässä äänestyspäivän tuloksella, kertoi Paatero.

SDP:n valtuustopaikkojen määrä, 16 paikkaa, pysyi edellisvaalien tasolla Kotkassa. Sami Virtanen (sd.) uskoi ääntenlaskennan edetessä, että hyvä tulos näkyy myös vaalipäivän äänissä.

– Kyllähän me tiesimme, että perussuomalaiset petraavat näissä vaaleissa, koska edelliset vaalit menivät niin pahasti penkin alle. Ehkä minua yllätti se, että heidän nousunsa ei ollut niin suuri kuin he itse etukäteen odottivat. Kokoomuksen tulos on varsin odotettu. Uskoin, että suurin piirtein tuossa luokassa ovat, sanoi Virtanen.

Kansanedustaja Sirpa Paatero jännitti kuntavaali-iltana paitsi puolueen ja itsensä ääniä, myös tyttärensä ehdokkuuden puolesta. Toimittajana Antti-Jussi Korhonen.

Monta ehdokasta samassa perheessä

Näissä vaaleissa ehdolla oli myös Sirpa Paateron tytär, Katri Paatero (sd.).

– Kyllähän se on jännää, että meillä on perheestä ehdokkaina itseni lisäksi oma tytär ja veljeni poika Ville Peltonen (sd.).Aivan upeaa, että meillä on tällainen vähän yli kaksikymppinen ja vähän yli kolmekymppinen, ihan uusia ehdokkaita tällä kertaa. Kyllä minun täytyy myöntää, että heidän osaltaan on jännä paikka, sanoi Sirpa Paatero.

Katri Paatero pääsi valtuustoon 139 äänellä.

Kotkan kaupungin asioista keskustellaan Paateroiden kotona ahkerasti.

– Kyllä meillä käydään läpi niin kaavoitus- kuin rakennushankkeita ja mietitään, missä meillä on nuorisotalot tai miten päivähoito on järjestyksessä, kertoi Sirpa Paatero.

SDP:n vaalivalvojaisissa oli odottava tunnelma. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Perussuomalaiset kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi

Kotkan perussuomalaisten ääniharava oli Juho Eerola (ps.). Hän oli koko Kotkan äänikuningas 840 äänellään. Hän kuvailee Perussuomalaisten kannatusta oikein hyväksi niin valtakunnallisesti kuin Kotkassakin.

– Etenkin täällä Kotkassa saadaan aikaiseksi perussuomalaisten historian kaikkien aikojen paras kuntavaalitulos, kertoi Eerola.

Illan mittaan Eerola arveli, että valtuustopaikkoja olisi lopulta tulossa 11 tai 12.

– Nousemme mahdollisesti valtuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ennusti Eerola.

Lopulta perussuomalaiset nousivat kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Kotkan valtuustossa. Puolue sai viisi valtuustopaikkaa lisää, jolloin valtuustopaikkojen määrä nousi yhteentoista.

Juho Eerola (ps.) Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa ravintola For Youssa Kotkassa.
Juho Eerolan (ps.) mielestä perussuomalaisten valtuustoryhmällä ei ole tarvetta tehdä muutoksia politiikkaansa Kotkan päätöksenteossa.

Elinvoimaa ja yrittäjäystävällisyyttä Kotkaan

Eerolan mukaan perussuomalaiset aikovat tehdä tulevalla kaudella Kotkassa samanlaista politiikkaa kuin tähänkin asti.

– Ei ole mitään syytä muuttaa kurssia. Kun näin hyvä tulos tulee tällä politiikalla, jota olemme harjoittaneet, tätä jatketaan myöskin tulevaisuudessa, kertoi Eerola.

Eerolan mukaan perussuomalaiset erottuu monesta muusta puolueesta maahanmuuttokriittisyydellään.

– Olemme kuuluisia tämän tyyppisistä asioista kuin maahanmuuton vastustaminen, tietynlaisen maahanmuuton, emme me tietenkään kaikkea maahanmuuttoa vastusta, sanoi Eerola.

Puolue aikoo olla kriittinen myös ylisuuria hankkeita kohtaan Kotkassa, mutta lähipalveluja puolue aikoo puolustaa jatkossakin.

– Kaikkein tärkeintä on Kotkan elinvoima ja yrittäjäystävällisyys, että tänne tulee lisää työpaikkoja joka sektorille, sanoi Eerola.

Kotkan perussuomalaiset seurasivat äänien laskemista vaalivalvojaisissaan For You -ravintolassa. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kotkan perussuomalaiset haluaa kehittää Jumalniemen aluetta Kotkassa. Uusilla silta- ja tielinjauksilla Karhulan ja Jumalniemen alueita saataisiin lähemmäksi Kotkansaarta.

– Karhulan seutu ja Jumalniemen alue Kyminlinnan kanssa olisivat logistinen keskus tälle alueelle. Sinne liike-elämän ja matkailijavirtojen olisi jopa helpompi tulla nyt. Tämä ei saa olla Kotkansaarelta pois, sanoi Eerola.

Vasemmistoliitolle vaalitappio

Kotkan Vasemmistoliitto vietti vaalivalvojaisiaan Kotkan Kärkisaaressa. Ääntenlaskennan edetessä kävi selväksi, että puolueelle on tulossa vaalitappio.

– Tappio edellisiin kuntavaaleihin nähden oli sinällään odotettu jossain määrin, koska nämä olivat ensimmäiset vaalit ilman Pentti Tiusasta, sanoi Joona Mielonen (vas.).

Tiusanen oli edellisten vaalien äänikuningas. Hän menehtyi vuonna 2018.

Ääntenlaskennan ollessa kesken Mielonen pohti, että jos vasemmistoliitto saa yli kymmenen prosenttia äänistä Kotkassa, Mielonen pitää sitä torjuntavoittona puolueen osalta.

– Vasemmistoliiton äänestäjät ovat perinteisesti hyvin puolueuskollisia, kertoi Mielonen.

Illan mittaan vaalivalvojaisissa seurattiin, menettääkö vasemmistoliitto yhden vai kaksi valtuustopaikkaa.

– Kuudes paikka on äärimmäisen tärkeä, että saisimme sen pidettyä. Silloin pitäisimme kuitenkin vaikutusvaltaa käsissämme, mikä on ollut aika hyvä Kotkassa. Jatkossakin pystyisimme saamaan meille tärkeitä asioita eteenpäin, sanoi Mielonen.

Vasemmistoliitto sai viisi paikkaa, mutta menetti kaksi. Mielonen oli puolueensa ääniharava 699 äänellä.

Vasemmistoliitto kärsi Kotkassa tappion. Puolueelleen eniten ääniä kerännyt Joona Mielonen uskoo, että hyvät yhteistyötaidot ovat vasemmistoliittolaisten valtti.

Kokoomuksen ääniharavissa ensikertalaisia

Kokoomus säilytti 12 valtuustopaikkaansa Kotkassa. Puolueessa eniten ääniä, 572 kappaletta, sai ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Haminan Reserviupseerikoulun entinen johtaja, eversti (evp.) Jouko Rauhala (kok.). Hän uskoo, että iso osa äänistä tuli urheilupiireistä, maanpuolustukseen erittäin myönteisesti suhtautuvista ihmisistä.

– Kun monet kokeneet kokoomusvaltuutetut siirtyvät niin sanotusti reserviin, on hyvä aika vaihtaa vähän uutta ajatusta ja näkemystä, kertoi Rauhala kokoomuksen vaalivalvojaisissa Kotkan VPK:lla.

Jouko Rauhala (kok.) uskoo saaneensa suuren osan äänistään urheilupiireistä. Kuva: Kai Savolainen

Rauhala aikoo tuoda Kotkan politiikkaan omaan analyysiin ja faktoihin perustuvaa päätöksentekoa.

– Se pohjautuu sellaiseen aika hyvään jalat maassa -tilannekuvaan, joka minulla omasta mielestäni on.

Kehitettävistä asioista esimerkkeinä hän mainitsee koulu- ja hyvinvointiasiat, joiden ajamiseen hän on saanut paljon syötteitä muun muassa koulu- ja urheilupiireistä.

Kotkasta houkutteleva kaupunki nuorille

Toinen kokoomuksen ääniharavista oli Riina Markkanen (kok.). Hän oli nyt 27-vuotiaana ensimmäistä kertaa kuntavaaliehdokkaana ja hän sai toiseksi eniten ääniä puolueessaan, 357 ääntä.

– Uskon, että on nähty tarve nuorelle näkökulmalle päätöksentekoon ja se näkyy tämän illan vaalituloksessani, kertoi Markkanen.

Markkaselle on tärkeää, että Kotkasta saataisiin tehtyä elinvoimainen kaupunki, johon nuoret voivat jäädä asumaan ja työskentelemään.

– Nuorilla on mahdollisuus jäädä Kotkaan ainoastaan silloin, jos heillä on mahdollisuus aloittaa työura täällä tai opiskella.

Näin Kotkan väkiluku saataisiin nousuun.

– Sitä kautta saataisiin Kotkan väkiluku nousuun. Uskon, että se siivittää tämän kaupungin menestykseen ja turvaa palvelut kaikille kotkalaisille, sanoi Markkanen.