1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Lapin valtuustoihin nousee uusia nimiä ja politiikkaan palaavia konkareita – katso tästä kiinnostavat nimet

Rovaniemellä kokoomuksen listalta valtuustoon nousee entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä ja paluun tekee kansanedustaja Markus Lohi.

Yrittäjä Mari Jolanki keräsi Rovaniemen keskustalaisista kolmanneksi eniten ääniä, yhteensä 409 kappaletta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovaniemellä kaupunginvaltuustossa jatkaa Lapin suurituloisimpiin kuuluva kauppias ja entinen päiväkotiyrittäjä Mari Jolanki. Hän on kerännyt keskustan listalla kolmanneksi eniten ääniä.

Valtuustoon palaa myös kansanedustaja Markus Lohi, joka on keskustan selkeä äänikuningas näissä vaaleissa. Uutena keskustan ryhmään nousee Jukka Aula, joka toimi ennen eläköitymistään Pohjois-Suomen metsänomistajien liiton johtajana.

Jylhä ja Yeasmin nousevat valtuustoon Rovaniemellä

Rovaniemellä kokoomuksen listalta valtuustoon nousee entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä. Hän on saanut kokoomuslaisista kolmanneksi eniten ääniä.

Kokoomuksen ryhmä vahvistuu yhteiskuntatieteiden tutkijalla, vuoden 2019 tieteentekijäksi valitulla Nafisa Yeasminilla, joka tunnetaan myös maahanmuuttajien puolestapuhujana.

Kokoomuksen pitkäaikainen valtuutettu yrittäjä Juhani Juuruspolvi tipahtaa puolestaan valtuustosta.

Perussuomalaisten edustajiksi nousevat uusina matkailuyrittäjä Juha-Pekka Mikkola sekä ralliammattilainen ja yrittäjä Jani Ylipahkala.

Paluun kunnallispolitiikkaan tekee myös entinen kansanedustaja ja SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola, jokanousee heittämällä vasemmistoliiton edustajaksi valtuustoon. Huutola on samalla vasemmistoliiton ääniharava perien politiikan jättäneen Esko-Juhani Tennilän paikan.

Vasemmistoliiton listoilla jatkaa myös Kemijoki Oy:n rakennuksiin lohia maalannut ja tästä oikeudessa tuomion saanut professori Vesa Puuronen.

Väyrynen on kerännyt muhkean äänipotin Kemissä

Kemissä kaupunginvaltuustoon nousee uutena perussuomalaisten Hannu Peurasaari, joka on kansanedustaja Kaisa Juuson erityisavustaja. Keskustan listoilta valtuustoon on valittu muhkealla äänipotilla konkaripoliitikko Paavo Väyrynen, joka on saanut 566 ääntä.

Keminmaassa kunnahallituksen puheenjohtajan paikalta erotettu Auli Tasala on valittu Keminmaalaisten Parhaaksi - yhteislistan ääniharavana edelleen valtuustoon.

Simossa keskustan listalta valtuustoon on noussut entinen Simon kunnanjohtaja Esko Tavia, joka sai kolmanneksi eniten ääniä. Ylitorniolla keskustan valtuutettuna aloittaa keskustan piirihallituksen puheenjohtaja, Lapin yliopiston yliopistotutkija Tanja Joona.

Tervolassa vasta sahayrityksen sukupolvenvaihdoksessa esillä ollut Jorma Vaara on siirtynyt kuntapolitiikkaan. Hänet on valittu kolmanneksi eniten ääniä saaneena keskustalaisena valtuustoon.

Kemijärvellä valtuustoon on päässyt Rovaniemeltä evakkoon joutunut entinen kansanedustaja Matti Torvinen kokoomuksen listalta.

Kemijärvellä paluun politiikkaan on tehnyt myös Boreal Biorefin perustaja Heikki Nivala, joka on saanut kolmenneksi eniten ääniä keskustalaisista. Entinen keskustalainen Aulikki Imporanta puolestaan jatkaa valtuustotyötä Tulevaisuuden Kemijärvi yhteislistan edustajana.

Inarissa Vihreän liiton edustajana valtuustoon on valittu Yle Saamen entinen päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Pellossa valtuustoon on valittu yrittäjä Martti Kovalainen kokoomuksen edustajana. Kovalainen tunnetaan Kuljetus Kovalaisen perustajana, jonka myytiin vuonna 2016 Postille.

Kolarissa veteraanipoliitikko Simo Rundgren on tehnyt paluun politiikkaan keskustan ääniharavana. Paluun politiikkaan tekee myös vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Asko Apukka Sodankylässä.

Savukoskella marjayrityksen paikallisjohtaja Jari Huttunen on puolestaan valittu vasemistoliiton edustajana valtuustoon.

14.6. klo 9:32 Poistettu Maarit Airaksinen valituista. Hän jäi lopulta varasijalle.