Hyppää sisältöön

Elokuva Uuden-Seelannin moskeija-iskusta keskittyy vääriin asioihin ja on ajoitukseltaan huono, arvostelee maan pääministeri

Myös maan muslimiväestö katsoo, että suunniteltu elokuva sivuuttaa uhrit ja keskittyy sen sijaan ”valkoisen naisen toimintaan” veritekojen jälkimainingeissa.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern pukeutui hijab-huiviin, kun hän tapasi surevia muslimiyhteisön jäseniä Christchurchissa keväällä 2019. Kuva: SNPA / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern arvostelee suunniteltua elokuvaa maassa vuonna 2019 tehdystä terrori-iskusta. Ardern katsoo, että elokuvan ajoitus on huono. Lisäksi pääministeriä häiritsee, että elokuva keskittyy hänen toimintaansa joukkoampumisen jälkimainingeissa.

Ardern korostaa, että uusiseelantilaiset ovat yhä vereslihalla valkoisen ylivallan kannattajan tekemistä moskeijaiskuista Christchurchin kaupungissa. Iskuissa kuoli 51 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

– Vaikka jossakin vaiheessa [tapahtuneesta] on varmasti kerrottavana lukuisia tarinoita, en näe, että minun olisi yksi niistä. Tarinoiden pitäisi olla yhteisöstä, perheistä, sanoo Ardern.

Pääministerin toiminta sai kiitosta iskujen jälkeen

Pääministerin empatia sai laajaa kansainvälistä ylistystä tuhoisen iskun jälkeen. Hän esiintyi julkisuudessa veritekojen jälkeen jämäkästi, mutta puhui vihan sijasta huolenpidosta ja surusta.

Uhrien surevia omaisia hän tapasi hijab-päähuiviin pukeutuneena osoittaen näin tukeaan Uuden-Seelannin surevalle muslimiyhteisölle.

Ardern korosti tuolloin, että iskun kohteena olleet muslimit kuuluvat "meihin" – mutta tekijä ei. Nyt suunniteltu, yhdysvaltalaisen tuotantoyhtiön puuhama elokuva kantaa näitä lausuntoja mukaillen nimeä ”They are us”.

"Elokuvantekijät ovat kaupallistamassa tragediaa"

Elokuva on tyrmätty niin ikään Uuden-Seelannin muslimiväestön keskuudessa.

Nuorten islamilaisten kansallinen yhdistys NIYA (National Islamic Youth Association) on kerännyt elokuvaa vastustavaan adressiin lähes 60 000 allekirjoitusta.

Yhdistys katsoo, että kaavailtu elokuva sivuuttaa uhrit sekä iskusta selviytyjät ja keskittyy sen sijaan ”valkoisen naisen toimintaan” veritekojen jälkimainingeissa.

NIYA ilmoittaa olevansa pettynyt siihen, että elokuvantekijät ovat kaupallistamassa tragediaa. Hollywoodin ei pitäisi tehdä rahaa niiden ihmisten kärsimyksellä, jotka yhä surevat tai yrittävät toipua tapahtuneesta, korostaa NIYA.

.
.