1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Ei ehkä jytky, mutta ei mikään tussahduskaan: perussuomalaiset kasvatti tuntuvasti suosiotaan melkein kaikissa Keski-Suomen kunnissa

PS oli Keski-Suomessakin vaalien suurin voittaja, jonka kannatus kasvoi lähes kuusi prosenttiyksikköä. PS saa Keski-Suomeen yli 40 valtuustopaikkaa nykyistä enemmän.

Jämsässä perussuomaisetmuodostavat tulevan valtuuston toiseksi suurin ryhmä.

Perussuomalaisten vaalimenestys jäi valtakunnallisesti jälkeen suurimmista odotuksista, mutta ei puolueella lainkaan huonosti mennyt, ainakaan jos vertailukohtana ovat edelliset kuntavaalit

PS oli Keski-Suomessakin vaalien suurin voittaja, jonka kannatus kasvoi lähes kuusi prosenttiyksikköä. PS saa Keski-Suomeen yli 40 valtuustopaikkaa nykyistä enemmän.

– Tulos oli hyvä, kun ajattelee puolueen vaikeuksia. Keski-Suomessakin Jyväskylän yhdistys erotettiin ja vaalipäällikkö melkein murhattiin. Tulos on hyvä ellei erittäin hyvä, sanoo Jämsän valtuustoon valittu puolueen Keski-Suomen piirijohtaja Jyrki Niittymaa.

Yhdessäkään Keski-Suomen kunnassa puolue ei menettänyt paikkoja, ja useimmissa kannatus nousi roimasti. Jämsässä PS kiilasi valtuuston kakkospuolueeksi demareiden jälkeen. PS keräsi äänistä 17,9 prosenttia ja sai 8 paikkaa, kun demareita äänesti 27,4 prosenttia, mikä toi 12 valtuustopaikkaa.

Laukaassa PS kiilasi kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi keskustan ja demareiden jälkeen. Kannatusprosentti oli 18,9 ja paikkamäärä kahdeksan, viisi paikkaa enemmän kuin nykyisessä valtuustossa.

Suhteellisesti eniten PS:n suosio kasvoi Kivijärvellä, jossa tosin lähtökohdatkin olivat vaatimattomat. PS:ää äänesti 12,8 prosenttia, ja kasvua edellisten kuntavaalien ääniosuuteen oli vakuuttavat 12,8 prosenttiyksikköä. Paikkamäärä kasvoi nollasta kahteen ja toi valtuuston toiseksi suurimman ryhmän aseman, tosin kaukana yhdeksän paikkaa saavan keskustan takana.

Toiseksi eniten PS:n suosio kasvoi suhtellisesti Saarijärvellä, jossa paikkamäärä valtuustossa laveni kertaheitolla yhdestä kuuteen. Ääniosuus oli 18,3 prosenttia, missä kasvua edellisvaaleihin verrattuna on 12,7 prosenttiyksikköä. PS on tulevalla valtuustokaudella Saarijärven kolmanneksi suurin ryhmä keskustan ja SDP:n jälkeen.

Yli kymmenen prosenttiyksikön kasvu PS:n ääniosuudessa nähtiin myös Kyyjärvellä, jossa paikkamäärä kasvoi nollasta kahteen. Sillä paikkamäärällä PS on Kyyjärven valtuuston kolmanneksi suurin ryhmä keskustan ja kokoomuksen jälkeen, tasoissa kristillisdemokraattien paikkamäärän kanssa.

Jyväskylässä PS on valtuuston viidenneksi suurin ryhmä 12,9 prosentin kannatuksella. Paikkoja puolueella on valtuustossa yhdeksän.

Vain Konnevedellä, Pihtiputaalla ja Uuraisilla PS:n suosio ei kasvanut vaan pysytteli viime vaalien tasolla.

Äänestysaktiivisuus jäi Keski-Suomessa alhaiseksi ja oli vain 53,3. Melkein joka toinen äänioikeutettu jätti siis äänensä käyttämättä. Perussuomalaiset on perinteisesti ollut niitä puolueita, joka on kärsinyt alhaisesta äänestysaktiivisuudesta.

– Ehkä ihmiset alkavat kyllästyä nykypolitiikkaan, jossa somessa vatvotaan ja mälvätään kokonaishyvinvoinnin kannalta pieniä asioita. Monet varmaan kyllästyvät ja ajattelevat, että se ei ole sen arvoista, piiripäällikkö Niittymaa pohtii.

Voitto-robotti on laatinut analysoinut jokaisen Suomen kunnan vaalituloksen. Pääset tutustumaan omaa kuntaasi koskevaan artikkeliin tästä linkistä.