Hyppää sisältöön

Sami Borg: Vaaleja ei kannata järjestää kesäsunnuntaina – alhainen aktiivisuus rokotti eniten perussuomalaisia, kokoomus hyötyi

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi historiallisen alhaiseksi. Varsinaisena vaalipäivänä ääniä kertyi selvästi vähemmän verrattuna ennakkoäänestykseen. Matalasta äänestysaktiivisuudesta kärsineitä pääpuolueita oli enemmän kuin hyötyjiä.

Puolueiden puheenjohtajat Pasilassa Ylen Studiotalolla.

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi tänä vuonna hyvin alhaiseksi. Edellisistä vaaleista aktiivisuus tippui neljä prosenttiyksikköä ja jäi nyt 55,1 prosenttiin.

Ylen haastattelemat vaaliasiantuntijat pitävät alhaista äänestysaktiivisuutta poikkeuksellisena.

– Kyllä tämä on hyvin poikkeuksellista, sanoo professori Elina Kestilä-Kekkonen Tampereen yliopistosta Ylen vaaliaamussa.

– Tulos on surkea kansanvallan kannalta, komppaa vaaliasiantuntija Sami Borg Tampereen yliopistosta.

Kestilä-Kekkosen mukaan yhtä alhaista aktiivisuutta on nähty luultavasti viimeksi sodan jälkeen vuonna 1945.

Sunnuntaina vaaliuurnilla kävi Sami Borgin laskujen mukaan alle miljoona äänestysikäistä. Vaalipäivän pudotus äänimäärissä on Borg mukaan hurja, kun kaikista äänistä vain noin 40 prosenttia annettiin sunnuntaina.

– Kyllä tästä nyt pitää oppia se, että vaaleja ei kannata pitää kesäsunnuntaina, Borg tiivistää.

Borg on huolissaan myös siitä, että äänestysaktiivisuudessa oli melko isoja eroja kuntien välillä. Äänestysaktiivisuus jäi esimerkiksi Kajaanissa selvästi alle 50 prosentin.

Äänestysaktiivisuuden alhaisuus rokotti asiantuntijoiden mukaan eniten perussuomalaisia, mutta myös demarit ja vihreät kärsivät vähäisestä äänestämisestä. Sen sijaan kokoomus hyötyi.

Jos äänestäjällä jäi ennakkoäänestäminen tekemättä, hyvin mahdollisesti kesäsunnuntain äänestäminen jäi väliin, arvioi Kestilä-Kekkonen.

Edellisistä vaaleista tiedetään se, että ennakkonestyksessä äänestävät yleensä ne, jotka ovat varmempia ehdokkaistaan.

Kestilä-Kekkosen mukaan alhainen äänestysaktiivisuus selittää melko pitkälle kokoomuksen voittoa näissä kuntavaaleissa.

Kuntavaaleja lykättiin keväältä kesään ja ennakkoäänestysajasta tuli pidempi koronapandemian takia.

Lue lisää:

.
.