1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Johtaako Tamperetta jatkossa kokoomus vai SDP? Äärimmäisen tiukka kisa, jonka voi ratkaista kuolleen RKP:n ehdokkaan äänet, saattaa selvitä jo tänään

SDP:n ja kokoomuksen äärimmäisen tiukan äänieron takia äänet uudellenlasketaan. Neuvotteluja vetää alustavasti Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Katso, miten valtuustoryhmien edustajat kommentoivat tulevaa kautta.

Tampereen neuvottelut alkoivat kokoomuksen johdolla – Yle seurasi puolueiden kokoontumista
Tampereen neuvottelut alkoivat kokoomuksen johdolla – Yle seurasi puolueiden kokoontumista

Tampereen valtuustoryhmien edustajat kokoontuivat tänään neuvottelemaan seuraavan kauden päälinjoista.

Neuvotteluja vetää alustavasti Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Tampere sai kuntavaaleissa uuden pormestarin äärimmäisen tiukan taiston päätteeksi. Alustavan laskennan mukaan pormestaripaikka menisi Ikoselle vaivaisen 26 äänen turvin.

Näin tasaisessa tilanteessa äänet tarkastetaan. Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaan mukaan tarkistuslaskenta voi valmistua jo tänään.

– Nyt odotetaan ääntenlaskennan valmistumista, Anna-Kaisa Ikonen kertoi matkallaan neuvotteluihin.

Tänään valtuutetut sopivat neuvottelujen teknisistä seikoista.

– Lähdetään liikkeelle siitä, miten aikataulullisesti ohjelmaneuvotteluissa edetään, Ikonen kertoo.

Pormestariohjelman sisältökysymyksiin pureudutaan sitten, kun ääntenlaskenta on valmis ja aikataulut selvillä.

– Sitten kun ollaan tämän kanssa selvillä niin lähettelemme kysymyksiä muille puolueille. Valtavan innostunut olen, onhan tämä sykähdyttävä kokemus lähteä vetämään neuvotteluja, Ikonen sanoo.

"En muista näin täpärää vaalia olleen" sanoo demarien Salmi

Tampereen SDP:n Pekka Salmi kertoi tuoreeltaan neuvotteluista.

– Mielenkiintoiset ja jännittävät tunnelmat. En muista näin täpärää vaalia Tampereella olleen. Tarkastuslaskenta voi vielä muutoksen tuoda, Salmi kertoo.

Salmi kertoo, että kokoomuksen ja SDP:n pormestariehdokkaat katsovat pormestariohjelman kysymyksiä yhdessä, ja niitä lähetetään huomenna kello 12 mennessä kunnanvaltuuston ryhmille. Perjantaihin mennessä odotetaan vastauksia, ja koalitiota aletaan niiden perusteella rakentamaan.

– Paikkaneuvottelut lähtevät sitten etenemään, kun saadaan tieto ääntenlaskennasta.

Kuinka paljon tappio 26 äänellä kirvelee demareita?

– Olemme kuitenkin isoin puolue Tampereella jos ottaa huomioon kokoomukselle RKP:ltä vaaliliiton kautta tulevat äänet. Pormestarin menettäminen kirvelee, se on kuitenkin vaikutusvaltaisin toimi.

Salmen mukaan pormestariohjelma kuitenkin määrittelee Tampereen suunnan ja tätä kautta isona puolueena demarit siihen vaikuttavat.

Perussuomalaisten Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtajalla Lassi Kalevalla oli syytä hymyyn matkalla neuvotteluihin. Perussuomalaiset sai 6 kunnanvaltuutettua lisää.

– Meitä on nyt 10 valtuustossa. Meiltä tulee valtuustoon innokkaita paikallispolitiikan tekijöitä, osaajia eri aloilta.

Kaleva astuu neuvotteluihin hyvillä mielin, mutta valmiina vääntämään perussuomalaisille tärkeistä asioista.

– Jos me saamme meille tärkeitä asioita riittävästi ohjelmaan niin olemme mukana, muuten emme. Ymmärrämme toki sen, että politiikassa pitää tehdä kompromisseja, Kaleva kommentoi.

Vihreiden tappio on itsetutkiskelun paikka

Vihreiden pormestariehdokas Jaakko Stenhäll sanoo puolueen kolmen valtuustopaikan menetyksen olevan itsetutkiskelun paikka.

– Pitää tätä selvittää, että miksi näin kävi. Sanoisin kyllä, että matala äänestysprosentti vaikutti tulokseemme.

Stenhäll kuvailee neuvotteluiden alkaneen "tamperelaiseen tapaan" rauhallisesti ja yhteistyöhenkisesti.

– Ennen heinäkuuta haluamme asioita pakettiin.

Luottamuspaikkajaossa ovat mukana kaikki puolueet, ja paikat jaetaan pitkälti vaalitulosten mukaisesti. Apulaispormestarivalinnat taas ratkeavat pormestariohjelmasta neuvoteltaessa.

Stenhäll ei vielä osaa sanoa, mahtuisivatko 3. suurin vihreät ja 4. suurin perussuomalaiset samaan pormestarikoalitioon.

– Se on asia jonka näemme, kun saamme koalitioon liittyvät kysymykset ja niiihin vastaukset muilta. Jos pitäisi ennakoida, niin aika erityyppisiä vastauksia eri ryhmiltä tulossa, Stenhäll sanoo.

Keskustan valtuutettu ja kansanedustaja Jouni Ovaska kuvailee puolueensa tulosta Tampereella torjuntavoitoksi.

– Menetettiin yksi paikka mutta pelkäsimme vielä pahempaa. Ehdokasasettelumme ei ollut niin onnistunut, ja valtakunnallinen tilanne sekä Mikko Alatalon poisjäänti varmaan vaikuttivat myös.

Ovaskan mukaan keskusta olisi mielellään mukana pormestarikoalitiossa, jos kutsu siihen käy. Ääntenlaskenta on kuitenkin ensin odotettava.

– Mielenkiintoselta näyttää. Ei varmaan missään Suomessa ole näin tiukka tilanne, Ovaska miettii.

Lue seuraavaksi:

Asiantuntija ei muista Pirkanmaalta yhtä tiukkaa vaalia: Tampereella ero vain 26 ääntä, Ylöjärvellä jytky, valta vaihtui monessa kunnassa

Halla-aho nousi koko Suomen suurimmaksi ääniharavaksi – kymmenen kärjessä myös yllätysnimi, ensikertalainen Minja Koskela Helsingistä