Hyppää sisältöön

Kuntavaalien voitot ja tappiot – katso yhdeksän asiaa, mitä yön tuloksesta selvisi

Kokoomus ja perussuomalaiset menestyivät, Jussi Halla-ahosta tuli äänikuningas, vihreät menetti kannatustaan suurissa kaupungeissa ja äänestysvilkkaus putosi. Lue lyhyesti, mitä kuntavaaleissa tapahtui.

Kokoomuksen vaalivalvojaisissa juhlittiin sunnuntaina Tampereella. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tässä jutussa on esitelty kuntavaalien merkittävät muutokset neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna. Kuntavaalien tarkat tulokset löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

1. Oppositiopuolueet menestyivät hyvin ja hallituspuolueet huonosti

Tilanne on tyypillinen kuntavaaleissa. Aiemminkin hallitusvastuu on syönyt kannatusta kuntavaaleissa tai hallituskautta seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Ainoana hallituspuolueena RKP pystyi parantamaan kannatustaan, 0,1 prosenttiyksikköä. RKP:n tulos oli tasan viisi prosenttia.

  • Katso vaaliuutisia myös täältä. Juttuun on koottu kuntavaalien uutisia sunnuntai-illalta ja maanantailta.

2. Oikeistopuolueet menestyivät hyvin, vasemmistopuolueet ja vihreät huonosti

Puoluekentän oikean laidan puolueet, kokoomus ja perussuomalaiset menestyivät vaaleissa. Vasemmistopuolueet, SDP ja vasemmistoliitto sekä vihreät menettivät asemiaan.

Perussuomalaisista tulee merkittävä kuntapuolue, vaikka puolueen kannatuksen kasvu olikin pienempi kuin vaaleja edeltäneissä kannatuskyselyissä. Suomessa on nyt kuusi kuntaa, joissa perussuomalaiset on kunnan suurin puolue.

3. Jussi Halla-aho on kuntavaalien äänikuningas

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sai eniten ääniä Suomessa. Helsingissä ehdolla ollut Halla-aho sai 18 843 ääntä. Äänimäärä on noin kymmenen tuhatta pienempi kuin kokoomuksen Jan Vapaavuoren neljä vuotta sitten.

Petteri Orpon johtama kokoomus voitti kuntavaalit neljännen kerran peräkkäin. Kuva: Silja Viitala / Yle

4. Kuntavaalien voitto turvasi Petteri Orpon aseman kokoomuksen puheenjohtajana

Petteri Orpon tilanne olisi ollut täysin toinen, jos kokoomus ei olisi voittanut vaaleja. Silloin olisi todennäköisesti voimistunut keskustelu, pitääkö puheenjohtajaa vaihtaa ennen eduskuntavaaleja. Nyt Orpo johtaa kokoomuksen eduskuntavaaleihin.

Kokoomus voitti kuntavaalit nyt neljännen kerran peräkkäin, kun tulosta katsotaan valtakunnallisen kannatusosuuden perusteella.

5. Keskustan tulos oli parempi kuin kannatuskyselyiden perusteella odotettiin

Torjuntavoitto-käsite ei ole liioittelua keskustan kohdalla. Puolue menetti asemiaan kunnissa, mutta valtuustopaikkoja sillä on edelleen ylivoimaisesti eniten Suomen kunnissa.

Keskustalle oli tärkeää, että sen kannatus oli valtakunnallisesti suurempi kuin perussuomalaisten.

Puheenjohtaja Annika Saarikko voi huokaista helpotuksesta. Hän voi yrittää rakentaa keskustalle uutta nousua maakuntavaaleja eli maakuntien aluevaltuuston vaaleja varten. Jos sote eli hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta hyväksytään eduskunnassa, seuraavat vaalit ovat jo ensi vuoden alussa.

SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin tai vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon asemaa aiempaa huonompi menestyminen kuntavaaleissa tuskin horjuttaa.

6. Kokoomus piti Helsingin ja Turun ykkössijat

Kokoomukselle oli tärkeää, että se oli suurin puolue Helsingissä ja kokoomuslainen jatkaa pormestarin tehtävässä.

Kokoomus piti ykkösasemansa Turussa ja saa pormestarin paikan.

Valtuustopaikkojen määrässä koko maassa kokoomus nousi toiseksi SDP:n ohi. Keskustalla on eniten valtuustopaikkoja.

Vasemmistoliitto on tyytyväinen, että puolue säilyi Helsingissä suurempana kuin perussuomalaiset.

7. SDP menetti Tampereen ykköspaikan

SDP:lle on tappio, että puolue menettää Tampereen pormestarin paikan kokoomukselle. Sanna Marin (sd.) melkein kaksinkertaisti äänimääränsä (10 527 ääntä), mutta silti SDP menettää kaupungin ykköspaikan 26 äänellä.

Yhtä lailla SDP:lle on pettymys, että se menetti Vantaan suurimman puolueen aseman kokoomukselle. Ja käänteisesti, muutos on kokoomuksen menestys.

8. Vihreät menetti asemiaan suurissa kaupungeissa

Vihreät säilyi Helsingissä toiseksi suurimpana puolueena, mutta ero kokoomukseen kasvoi. Samoin kävi Espoossa, Vantaalla ja Tampereella.

Vielä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 vihreät sai Helsingissä kokoomusta enemmän ääniä, vaikka kansanedustajapaikkoja puolueet saivat saman verran.

Jyväskylässä vihreät oli neljä vuotta sitten suurin puolue, ykköspaikka vaihtui nyt kolmossijaksi. Kokoomuksen johtamassa Turussa vihreät putosi kakkospaikalta neljänneksi. SDP ja vasemmistoliitto ovat nyt vihreitä suurempia.

9. Äänestysinto laski merkittävästi

Kuntavaalien äänestysprosentti 55,1 on liki neljä prosenttiyksikköä heikompi kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Äänestysvilkkaus oli alhaisin 70 vuoteen.

Voit keskustella kuntavaalien tuloksesta tiistaihin 15.6. 2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

.
.