1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi kuudessa kunnassa – yksi niistä on Hamina, jonka ääniharava arvioi syyksi puoluekurin puutteen

Haminassa suurimman äänisaaliin sai perussuomalaisten Ari Rinne. Haminan kaupunginvaltuuston suurimmaksi puolueeksi nousu tuo valtaa, mutta myös vastuuta. Osastonylilääkäri Rinne uskoo, että puolue voi puolustaa kaupungin sotepalveluja entistä paremmin.

Ari Rinne (ps.) työskentelee osastonylilääkärinä. Hän uskoo, että perussuomalaisten valtuutetut pystyvät nyt entistä paremmin pitämään sosiaali- ja terveyspalvelujen puolia Haminassa. Taustalla Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Perussuomalaiset nousi kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi kuudessa kunnassa. Kihniössä (siirryt toiseen palveluun) puoluetta kannatti 34,9 prosenttia äänestäjistä, Kankaanpäässä (siirryt toiseen palveluun) 31,9 prosenttia, Orimattilassa (siirryt toiseen palveluun) 27,8 prosenttia, Haminassa (siirryt toiseen palveluun) 25,7 prosenttia, Ylöjärvellä (siirryt toiseen palveluun) 23,7 prosenttia ja Hämeenkyrössä (siirryt toiseen palveluun) 22,7 prosenttia.

Haminassa suurimman äänisaaliin sai perussuomalaisten Ari Rinne, 651 ääntä. Puolueen nousu suurimmaksi puolueeksi Haminassa tarkoittaa Rinteelle sitä, että on paljon valtaa, mutta myös vastuuta.

– Meillä tulee olemaan todella isot saappaat Haminan ongelmien hoidossa ja Haminan kehittämisessä, kertoo Rinne.

Rinne työskentelee osastonylilääkärinä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä, Kymsotessa. Hän uskoo, että perussuomalaisten valtuutetut pystyvät nyt entistä paremmin puuttumaan sosiaali- ja terveyspalveluihin Haminassa.

– Haminan terveyskeskuksessa ei vähennetä ilta- ja kiirevastaanottoa viikonloppuisin ja iltaisin. Toinen on se, että saisimme Haminan terveyskeskukseen täältä Kymsotelta takaisin ainakin yhden vuodeosaston kuntoutuvia potilaita varten. Kaikki sairaalasta lähtevät potilaat eivät ole kotikuntoisia, päinvastoin kuin julkisesti annetaan ymmärtää, sanoo Rinne.

Perussuomalaisilla ei ole puoluekuria

Haminan kaupunginvaltuustossa perussuomalaisilla on 10 paikkaa, niin myös SDP:llä. Kokoomuksella on 8 paikkaa.

Lue lisää: Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Haminan uusi valtuusto

Rinne arvioi perussuomalaisten suosion syyksi sen, että perussuomalaisilla ei ole puoluekuria.

– Meistä ei voida ennakoida, kuka äänestää mitäkin. Jokainen saa olla omaa mieltään. Toki mietimme ennen kokouksia, mitä mieltä jostakin asiasta ollaan, mutta eri mieltä saa olla, kertoo Rinne.

Lisäksi hän uskoo suosiota kasvattaneen sen, että puolue on kuunnellut ihmisiä, ollut läsnä toreilla ja saanut paljon aikaan siinä, että Haminassa on edelleen terveyspalveluja virka-ajan ulkopuolella.

– Olemme myös talouskurin kannalla. Olemme vastustaneet muun muassa suurlipputankoa, joka ei ole tuonut turisteja, vaikka aluksi niin väitettiin.

Satamaa suuremmaksi ja sujuvuutta lapsiperheiden arkeen

Rinteen omissa vaaliteemoissa on mukana perusterveydenhuollon lisäksi sataman kehittäminen ja lapsiperheiden asiat. Haminan sataman alueen laajentaminen toisi lisää työpaikkoja, verotuloja ja ihmisiä Haminaan. Hän on vastikään käynyt Matinsaaren alueella tutustumassa siihen, millä tavoin aluetta voitaisiin kehittää luontoarvot huomioon ottavalla tavalla.

– Tietenkään kukaan ei ole vielä lopullista ratkaisua päättänyt, kun virkamiehet eivät ole sitä valmistelleet, sanoo Rinne.

Hänelle on myös tärkeää, että lapsiperheiden arki on sujuvaa. Hänestä Haminan kaupungin ei pidä lakkauttaa enää yhtäkään koulua.

Haminassa ensikertalaisena perussuomalaisten ehdokkaana pääsi läpi Johanna Ceder (ps.). Hän työskentelee Kakspy Palvelut Oy:llä palveluesimiehenä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, osatyökykyisten ja muuta erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kuntoutumisen parissa.

– Hän tuo sosiaali- ja terveysalan ammattituntemusta, koska hän työskentelee samalla alalla kuin minä, kertoo Rinne.

Kymenlaaksossa kannatus nousi monella paikkakunnalla

Perussuomalaisten kannatus nousi Kymenlaaksossa Haminan lisäksi myös Kouvolassa, Kotkassa, Virolahdella ja Miehikkälässä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso oli Kouvolan äänikuningas henkilökohtaisella äänisaaliillaan. Hän keräsi kaikkiaan 1796 ääntä.

Laakso tunnusti kesken vaalitulosten laskennan, että oli poikkeuksellisesti jännittänyt vaalitulosta.

– Nämä ovat neljännet vaalit, enkä ole ikinä jännittänyt yhtään. Tänä aamuna minun piti ruveta imuroimaan, koska oli pakko purkaa jännitystä johonkin, Laakso kertoi perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Kouvolassa.

Kouvolassa puolue sai kahdeksan lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna, jolloin valtuustopaikkoja on yhteensä 13.

Sheikki Laakso Kouvolan perussuomalaisten kuntavaalivalvojaisissa.
Perussuomalaisten Sheikki Laakso oli iloisissa tunnelmissa vaalivalvojaisissa Kouvolassa.

Kotkassa Perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Kotkassa eniten ääniä sai perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola. Hän keräsi yhteensä 840 ääntä. Valtuustopaikkoja puolue sai Kotkassa viisi lisää, joten valtuustopaikkoja on kaikkiaan 11.

– Kaikkein tärkeintä olisi saada Kotkaan yrityksiä ja sitä myötä työpaikkoja, kertoi Eerola Kotkassa perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Juho Eerola (ps.) Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa ravintola For Youssa Kotkassa.
Juho Eerolan (ps.) mielestä perussuomalaisten valtuustoryhmällä ei ole tarvetta tehdä muutoksia politiikkaansa Kotkan päätöksenteossa.

Virolahdella puolueelle tuli kaksi valtuustopaikkaa lisää. Nyt puolueella on yhteensä viisi valtuustopaikkaa.

Miehikkälässä puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna, jolloin valtuustossa ei ollut perussuomalaisia.

Voit keskustella aiheesta 15.6.2021 kello 23 asti.

Lue lisää: SDP ja kokoomus jatkavat Kotkan suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten

Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Kouvolan uusi valtuusto

Keskusta, perussuomalaiset ja SDP Virolahden suurimmat puolueet - keskustan Osmo Havuaho sai eniten ääniä

Keskusta ja kokoomus jatkavat Miehikkälän suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten