Hyppää sisältöön

TV:stä tuttu romukauppias Markus Kuotesaho on nyt poliitikko – eikä vaalivoitto tunnu hänestä yhtään miltään: "Voi olla pettymys äänestäjille"

Kuotesaho pääsi keskustan listoilta valtuustoon reilun 5 000 asukkaan Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Hän keräsi 86 ääntä. Äänisaalis oli kunnassa keskustan ehdokkaista viidenneksi suurin.

Markus Kuotesaho on tullut tutuksi muun muassa Ylen Perjantai-ohjelmasta sekä Markus vastaan kansa -sarjasta. Kuva on loppuvuodelta 2019. Kuva: Harri Lehtikevari / Yle

Markus Kuotesaho vastaa muutaman yrityksen jälkeen puhelimeen Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoella.

Olisimme ottaneet videoyhteyden tuoreeseen kunnanvaltuutettuun, mutta Kuotesahon tietokone makaa parhaillaan pahvilaatikossa ja taskusta löytyy vain yli 20 vuotta vanha nokialainen.

– Olisi minulla älypuhelin, kun sen jaksaisi käynnistää. Tietokone pitää varmaan nyt kaivaa laatikosta esiin tämän valtuustohomman myötä, hän pohdiskelee.

Kuotesahon arki ottaa uuden käännöksen elokuussa, kun juuri valitut uudet valtuustot aloittavat työskentelynsä eri puolilla Suomea. TV:stäkin tutuksi tullut romukauppias tulee jatkossa istumaan reilun 5 000 asukkaan Siikajoen kunnanvaltuustossa keskustan riveissä.

Kuotesaho sai sunnuntaina käydyissä kuntavaaleissa kaikkiaan 86 ääntä, keskustan ehdokkaista viidenneksi eniten.

Valtuustopaikan irtoaminen ei herätä hänessä sen suurempia tunteita, eikä Kuotesaho esimerkiksi juhlinut saavutustaan mitenkään.

– Voi olla pettymys äänestäjille, mutta ei minusta tunnu nyt yhtään miltään. En juhlinut eilen mitenkään, vaan nukuin kuin pieni eläin. Yöllä minulle kyllä soiteltiin ja onniteltiin, mutta minä vain käänsin kylkeä ja nukkua torsotin.

Hän sanoo toivoneensa, että olisi päässyt Siikajoella ääniharavaksi, mutta on kuitenkin saatuun äänisaaliiseensa tyytyväinen.

"Täällä ovat kaikki tovereita keskenään"

Markus Kuotesaho kertoo, ettei kampanjoinut kuntavaaleissa etukäteen oikeastaan mitenkään.

– En minä usko kampanjointiin. Se on vähän asiatonta, että olisi jotakin kyniä ja tulitikkulootia. Kampanjointi ylipäänsä oli minusta hyvin maltillista ja asiallista kaikilla puolueilla. Ylimääräinen kouhotus ja hulabaloo olivat poissa.

Kuuntele, kun Kuotesaho kertoo omin sanoin, miksi päätyi juuri keskustan riveihin ja mitä hän arvelee oman vaalisuosionsa salaisuudeksi:

Kuotesaho ei suostu tässä vaiheessa tarkemmin erittelemään, mitä asioita hän nostaa esille ja ajaa eteenpäin Siikajoen valtuustossa.

– On montakin, vaan enpä taida tässä nyt sanoa. Tämä energiapolitiikka tietenkin, tuuligeneraattoripolitiikka. Mutta eiköhän niistä sitten keskustella siellä valtuustoissa, ja niin pois päin.

Kuotesaho sanoo joka tapauksessa uskovansa, että valtuustotyöskentely tulee olemaan hyvähenkistä yli puoluerajojen.

– Täällä ovat kaikki niin tovereita keskenään. Odotan, että pyrimme kaikki toimimaan kunnan hyväksi hyvässä yhteistyössä.

Kuotesaholle valtuustopesti on ensimmäinen laatuaan. Hän tavoitteli kansanedustajan paikkaa vuonna 2019 eduskuntavaaleissa, mutta jäi silloin vaille riittävää äänisaalista (siirryt toiseen palveluun) (Raahen Seutu).

Paikallispoliitikon uran aloittaminen ei hermostuta Kuotesahoa tippaakaan.

– Pitäisi tietenkin diplomaattisesti höpistä, että kyllä jännittää, mutta ei jännitä paskan vertaa. Ehkä pitäisi vähän jännittää. Tuntuu, että onko tämä nyt normaaliakaan.

Markus Kuotesahosta kertova Minun tieni, perkele -dokumentti sekä Markus vastaan kansa -sarja Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi:

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: 18-vuotias Nette Rimpioja yrittää estää Sysmän valtuustossa "ikääntymisen tsunamia".

Nette Rimpioja, 18, on yksi Suomen nuorimmista uusista valtuutetuista. Hän on taistellut Sysmässä nuorten puolesta jo yläasteelta saakka, jotta opiskelijat saisivat uuden koulurakennuksen. Nyt hän kertoo, miten nuorten asiaa edistetään kunnassa, jota uhkaa “ikääntymisen tsunami” – ja miksi nuoria on niin vaikeaa saada äänestämään.
.
.