1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Nämä nuoret ovat mukana päätöksenteossa, Kouvolan ja Kotkan nuoret valtuutetut pitävät tärkeänä koulutusta ja avoimuutta – "Piikittely ei kuulu politiikkaan"

Kotkassa valtuutettujen keski-ikä nuoreni, Kouvolassa keski-ikä pysyi ennallaan. Koulutuksen tasosta kiinnipitäminen yhdistää nuoria valtuutettuja molemmissa kaupungeissa.

Kotkassa ja Kouvolassa äänestettiin nuoria ehdokkaita valtuustoihin. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Tämän vuoden kuntavaalit nuorensivat Kotkan kaupunginvaltuustoa. Uuden valtuuston keski-ikä laski 49:ään, kun edellisen valtuuston keski-ikä oli 53 vuotta. Alle 30-vuotiaita valtuutettuja on Kotkassa nyt neljä.

Erityisen tyytyväisiä nuorten vaalitulokseen oltiin kokoomuksen leirissä. Kotkan valtuustoon pääsi kolme alle 28-vuotiasta ehdokasta; Riina Markkanen, 27, Noora Järvikangas, 27, ja Alisa Hyytiäinen, 20, josta tuli samalla uuden valtuuston nuorin valtuutettu.

Kotkan kokoomuksen Alisa Hyytiäinen ja Riina Markkanen. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kolmikosta Riina Markkanen sai suurimman äänisaaliin. Hän oli myös puolueensa toiseksi suurin ääniharava 357 äänellä. Markkanen uskoo äänipottinsa kasvaneen nuorten äänistä.

– Tänä vuonna oli useampi nuori ehdokas näissä vaaleissa, ja se on varmasti innostanut nuorempia äänestäjiä seuraamaan ja äänestämään kuntavaaleissa. Varmaan myös Kotkan päätöksentekoon kaivataan nyt nuorten ääntä. Tämä tulos tuntuu oikein hyvältä, Markkanen sanoi vaali-iltana kokoomuksen vaalivalvojaisissa.

Markkanen haluaa valtuustossa päätöksiä, jotka tarjoavat nuorille mahdollisuuksia jäädä Kotkaan.

– Nuorilla on mahdollisuus jäädä Kotkaan, jos heillä on mahdollisuus aloittaa työura täällä tai opiskella. Näiden asioiden ajaminen on listallani kärkipäässä, Markkanen totesi.

Kotkan perussuomalaisten vaalivalvojaisissa tunnelma oli illalla kello kymmenen aikaan odottava. Puolue otti lopulta Kotkassa vaalivoiton. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Perussuomalaiset nosti paikkamääränsä (siirryt toiseen palveluun) 11:een Kotkan valtuustossa. Puolue sai viisi uutta valtuustopaikkaa. Arttu-Petteri Klami, 27, oli puolueensa nuorin läpimenijä Kotkassa. Klami jäi edellisissä kuntavaaleissa varasijalle. Ensimmäisen kerran hän oli ehdolla jo vuoden 2012 vaaleissa 18-vuotiaana.

– Aika onnellinen olo on tällä hetkellä. Tämä vaalitulos tuntuu pitkän työn tulokselta, Klami kertoo vaaliyön jälkeen maanantaina.

Klami nostaa yhdeksi keskeiseksi teemakseen liikunnan edistämisen Kotkassa. Hän muun muassa kertoo olevansa uuden uimahallin kannalla, mutta tulevaisuudessa myös Karhulan uimahalli on hänen mukaansa säilytettävä.

– Kuntatasolla liikunnasta huoltapitäminen on tärkeää, koska ihmisten liikkumattomuus tulee kunnalle loppupeleissä todella kalliiksi, Klami sanoo.

Kotkassa äänestysprosentti oli alhainen, 47,7 prosenttia.

– Äänestysprosenttia voidaan nostaa avoimella ja läpinäkyvällä päätöksenteolla tällä valtuustokaudella, Klami sanoo.

Lue lisää: SDP ja kokoomus jatkavat Kotkan suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten

Lue lisää: SDP jatkaa Kotkan suurimpana puolueena, valtuustoon äiti ja tytär Paatero: "Kyllä meillä kotona käydään läpi niin kaavoitus- kuin rakennushankkeita"

Kouvolassa keski-ikä säilyi ennallaan

Kouvolassa valtuutettujen keski-ikä säilyi vaalituloksen myötä ennallaan, ja se on edelleen 49 vuotta. Alle 30-vuotiaita valtuutettuja Kouvolassa on nyt neljä.

Kaupungin suurpuolue SDP koki vaaleissa tappion. Se menetti (siirryt toiseen palveluun)kaupungissa suurimman puolueen aseman kokoomukselle. Demarien listalta nuorimpana läpi pääsi Camilla Relander, 22.

– Äänestystulos tuntuu huojentavalta, vaikka tänään pitää jännittää vielä uudelleenlasku. Tulos oli äärimmäisen tiukka, Relander sanoo.

Relander haluaa ajaa nuorten ja lasten asiaa Kouvolan uudessa valtuustossa. Hän ei enää lähtisi enää supistamaan kouluverkkoa, vaan viimeisimmässä päätöksessä pitää nyt pysyä.

– Lisäksi opettajien lomautuksia Kouvolassa ei voida enää tehdä. Opetuksen laatu kärsii ja se on lapsilta ja nuorilta pois, Relander sanoo.

Kouvolan valtuuston keskusteluilmapiiriä on parjattu huonoksi edellisellä valtuustokaudella. Relander ei tätä jännitä. Hän haluaa olla parantamassa ilmapiiriä omalla käytöksellään ja aikoo edistää rakentavaa keskustelua.

– Riitelemällä emme pääse pitkälle. Tämä antaa huonoa kuvaa Kouvolasta myös ulkopuolelle. Se ei kuulu politiikkaan, että mennään henkilökohtaisuuksiin, piikitellään ja haukutaan melkeinpä suorasanaisesti toisia valtuustokokouksissa, Relander sanoo.

Kouvolan vihreiden Iida Pilli-Sihvola ja Jenni Aikio. Kuva: Antro Valo / Yle

SDP:n ohella vihreät koki Kouvolassa myös vaalitappion. Sen valtuustokoko kapeni kahdella paikalla. Uudessa valtuustossa vihreitä edustaa neljä valtuutettua. Vaalien ensikertalainen Iida Pilli-Sihvola, 24, on heistä nuorin.

– En meinaa uskoa tätä todeksi, mutta olen todella innoissani, Pilli-Sihvola sanoi vaali-iltana vihreiden valvojaisissa.

Tuore valtuutettu toivoo, että neljän vuoden päästä Kouvola on vetovoimaisempi nuorille ihmisille.

– Nuoret, koulutus ja avoimuus ovat olleet teemoja omassa kampanjassani. Meitä on nyt kaksi alle 25-vuotiasta valtuutettua Kouvolassa. Yritämme yhdessä saada nyt nuorten ääntä kuuluviin.

Muut Kouvolan alle 30-vuotiaat valtuutetut ovat kokoomuksen Nita Ahola, 29 ja perussuomalaisten Anni Villikka, 29.

Lue lisää: Kokoomus nousi Kouvolan suurimmaksi puolueeksi – kansanedustaja Ville Kaunisto sai suhteellisesti suurimman äänipotin

Lue lisää: Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Kouvolan uusi valtuusto

Juttua korjattu 18.06: Kouvolan alle 30-vuotiaiden valtuutettujen määrä muutettu neljään. Juttuun lisätty perussuomalaisten Anni Villikan nimi.