1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Päijät-Häme palaa kiihtymisvaiheeseen: useita koronarajoituksia puretaan

Koronayhteistyöryhmän mukaan alueen tautitilanne on edennyt niin suotuisasti, että on mahdollista ottaa käyttöön kevyemmät rajoitukset. Yksi suurimmista muutoksista on kokoontumisrajoitusten poistuminen.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen jälkeen sisä- ja ulkokokoontumisia ei rajoiteta yhtä tiukasti kuin pahimmassa eli leviämisvaiheessa. Kuva Lahden torilta 2. kesäkuuta 2021. Kuva: Petri Niemi / Yle

Päijät-Häme palaa koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Koronayhteistyöryhmä päätti maanantaisessa kokouksessaan suosittaa, että alue siirtyy leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Koronan ilmantuvuusluku on laskenut kahden viime viikon aikana, ja sairaalahoidossa olevien määrä on pienentynyt. Myös tautitapauksien jäljitys on onnistunut riittävän hyvin, jotta lievemmät rajoitukset on mahdollista ottaa käyttöön.

Yksi suurimmista muutoksista on kokoontumisrajoitusten poistuminen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkärin Tuomo Niemisen mukaan kahden metrin turvavälejä on yhä pidettävä yllä sisätiloissa, mutta enää ei ole ylärajaa sille, kuinka monta ihmistä voi olla koolla yksityis- tai yleisötilaisuuksissa.

– Ulkotiloissa lähikontaktia ei määritellä metrin mitalla, Nieminen kertoo.

Isojenkin yleisötapahtumien järjestäminen tulee mahdolliseksi, ja harrastustoiminta palautuu miltei entiselleen. Aiemmat maskinkäyttö-, etätyö- ja matkustussuositukset pysyvät yhä voimassa.

Kirjastot pitkästä aikaa laajemmin auki

Muun muassa kirjastojen aukioloa vapautetaan. Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvistin mukaan jotkut rajoitukset ja suositukset pysyvät yhä, kuten käsidesin käyttö.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston on vielä hyväksyttävä tänään tehdyt suositukset. Sen on määrä tapahtua tiistaina, jolloin yleisötilaisuuksia koskevat muutokset tulisivat voimaan keskiviikkona.

Ravintoloista eri päätös

Paljon kiinnostusta ovat herättäneet myös Päijät-Hämeen tiukat ravintolarajoitukset. Rajoitukset lievenevät todennäköisesti niin, että ravintolat saavat olla auki klo 23:een ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.

Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto. Johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen käsityksen mukaan uusi määräys voisi tulla voimaan jo tällä viikolla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.