1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Perussuomalaisille seitsemän lisäpaikkaa, vihreät romahti Ylöjärvellä – Suomen perussuomalaisin kunta lähtee uudelle valtuustokaudelle myrskyisistä lähtökohdista

Voimasuhteet Ylöjärven valtuustossa muuttuivat kuntavaaleissa. Perussuomalaiset otti kaupungissa selvän voiton, ja vihreät ja keskusta menettivät kannatustaan. Ylöjärvestä tuli yksi Pirkanmaan kolmesta kunnasta, jossa perussuomalaiset on nyt ykköspuolue.

Sami Savio ja Jenni Kiiskien Ylöjärvellä.
Perussuomalaisten paikkamäärä valtuustossa kasvaa seitsemällä. Vihreät puolestaan menettävät kolme paikkaa.

Pirkanmaan kunnista Hämeenkyrössä, Kihniöllä ja Ylöjärvellä perussuomalaiset nappasivat ykköspuolueen paikan. Ylöjärvellä perussuomalaiset voitti seitsemän lisäpaikkaa valtuustoon viime vaaleista. Suurin häviäjä Ylöjärvellä oli vihreät, kun valtuustopaikoista menetettiin kolme.

Miten kuntapolitiikka muuttuu ykköspallin vaihtuessa kokoomukselta perussuomalaisille? Mikä selittää vihreiden romahduksen?

Ylen Mari Vesanummen haastattelussa kohtasivat Ylöjärven ääniharava Sami Savio perussuomalaisista ja Ylöjärven vihreiden varapuheenjohtaja Jenni Kiiskinen.

Sami Savio kertoo lupauksia seuraavalle neljälle vuodelle.

– Haluamme jatkaa Ylöjärven kaupungin vakaata taloudenpitoa, jossa kuluvalla kaudella on mielestäni onnistuttu varsin hyvin, kun velkaantuminen on pysäytetty. Toisena asiana haluan korostaa sitä, että me perussuomalaiset pidämme kaikkien kuntalaisten puolta, myös Kurussa ja Viljakkalassa.

Savio yllättyi itsekin perussuomalaisten menestyksestä. Savio kertoo, että perussuomalaiset lähtivät tavoittelemaan kymmentä paikkaa.

– Tulikin neljännes valtuustopaikoista. Olihan se täällä aika paikallisjytky, Savio sanoo.

Jenni Kiiskinen ei peitellyt harmiaan vihreiden häviöstä.

– Erittäin suuri pettymys, sitä ei voi kiistää. Tuntuu siltä, ettei kampanjamme tavoittanut kuntalaisia, eivätkä äänestäjämme lähteneet liikkeelle.

Kiiskinen epäili heikon äänestysaktiivisuuden vaikuttaneen mahdollisesti vihreiden menestykseen. Mutta möys puolueen isossa kuviossa on Kiiskisen mukaan ongelmia.

– Tuloksemme heijastelee puolueen valtakunnallista tulosta. Kyllä me olemme pikkuisen kriisissä, Kiiskinen sanoo.

Taustalla poliittisia kiistoja

Ylöjärven politiikka on ollut viime aikoina sotkuista. Talvella kaupungissa kuohutti johtamisselvitys, joka kohdistui kaupungin ylimpään johtoon. Selvityksessä todettiin, että johtaminen kaipaa muutosta.

Johtamisselvitys aiheutti kiistaa jo ennen julkaisuaan. Kolmentoista valtuutetun allekirjoittama aloite vaati koko kaupunginhallituksen eroa ja silloinen kaupunginjohtaja irtisanoutui.

Uusi kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen aloitti toimessaan toukokuun lopulla.

Aloittaako nyt uusi valtuusto tuorein mielin?

– Saattaa olla, että pinnan alla näitä vanhoja ajatuksia muhii, mutta on tämä asia nyt käyty läpi. Uusi valtuusto lähtee puhtaalta pöydältä liikkeelle ja uusi kaupunginjohtaja on varmasti ihan pätevä, Savio sanoo.

Myös vihreiden Kiiskinen uskoo ongelmien jäävän taakse.

– Todennäköisesti päästään uudella valtuustolla ja uudella kaupunginjohtajalla hyvin liikkeeseen. Paljon on ihmisillä vielä itse käsiteltävää, mutta uskon, että menemmme eteenpäin.

Lue lisää:

Perussuomalaiset nousi Ylöjärven suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen ohi

Kuntajytky jäi näkemättä, vaikka perussuomalaiset oli suurin voittaja ja otti ykköspaikan kuudessa kunnassa

Ylöjärven kaupunginjohtajaksi Pauli Piiparinen

Ylöjärvellä vaaditaan jo koko kaupunginhallituksen eroa – kiistellystä johtamisselvityksestä tietoa tänään

Ylöjärven johtamisesta tehty selvitys paljastaa muutostarpeen – parannettavaa muun muassa johtamisessa, vuorovaikutuksessa ja tiedonkulussa