1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Sanna Metsälä riiteli keskustan kanssa, erosi ryhmästä ja vaihtoi puoluetta – sitten Liike Nyt kiskaisi hurjan nousun Savonlinnan valtuustoon

Päättyvä valtuustokausi oli Savonlinnassa riitaisa. Nyt paikkajako menee reilusti uusiksi. Liike Nyt nousee uutena puolueena valtuustoon kuudella edustajalla, kun suurimmat puolueet keskusta ja SDP menettävät reippaasti paikkoja.

Liike Nytin valtuutettu Sanna Metsälä kuvattuna Savonlinnassa.
"Tulos oli paljon parempi kuin odotimme", sanoo Savonlinnan Liike Nytin varapuheenjohtaja Sanna Metsälä kuntavaalimenestyksestä videolla.

Savonlinnalaisen Sanna Metsälän rankka vuosi huipentui kovaan menestykseen kuntavaaleissa.

Metsälän puolue Liike Nyt nousi uutena ryhmänä kaupunginvaltuustoon peräti kuudella edustajalla. Henkilökohtaisia ääniä hän nappasi toiseksi eniten puolueensa listalta, 463.

– Onnistumisen hetki oli se, kun ennakkoäänet tulivat ja äänimääräni oli yli 200, Metsälä iloitsee.

Sote-eripura johti eroon valtuustoryhmästä

Päättyvä valtuustokausi oli Savonlinnassa riitaisa.

Metsälä aloitti neljä vuotta sitten uutena valtuutettuna keskustan riveissä. Sitten sukset menivät ristiin puolueen kanssa erityisesti sote-kysymyksissä. Ongelmat alkoivat hänen mukaansa viime kesänä.

Metsälä kannatti Savonlinnan sote-suunnaksi Pohjois-Savoa, kun ryhmän enemmistö halusi pysyä Etelä-Savossa. Metsälän mielestä ryhmäkuri oli kohtuuttoman kovaa. Hän puhui jopa ajojahdista.

Metsälä on kritisoinut myös Savonlinnan kaupunginjohtajan Janne Laineen toimintaa.

Hän kannatti keskustan enemmistöstä poiketen Laineen luottamuksen mittaamista ja allekirjoitti tämän irtisanomista ehdottavan valtuustoaloitteen.

"Olen jaksanut hyvin, perusasiat ovat kunnossa"

Metsälä työskentelee toimintakulttuurin ja johtamisen kouluttajana ja organisaatioiden kehittäjänä.

– Tarkastelin kaupungin päätöksentekoa tästä näkövinkkelistä. Kun oma tietämys ja näkemykset vahvistuivat, jouduin tekemään ratkaisuja.

Joulukuussa Metsälä erosi keskustan valtuustoryhmästä.

– Olen jaksanut hyvin. Minulla on hyvä lähipiiri, tukiverkosto ja työpaikka. Tykkään Savonlinnasta, ja kaikki perusasiat ovat hyvin, Metsälä sanoo.

"Henkilöt tekevät yhteistyötä"

Nyt Savonlinnan kaupunginvaltuusto muuttuu rajusti.

Liike Nyt nappasi kunnassa vahvimman valtuustoedustuksen koko maassa, Metsälä kertoo. Suurimmat puolueet keskusta ja SDP sen sijaan menettivät reilusti paikkoja.

Keskusta ja SDP ovat Savonlinnan suurimmat puolueet. Kolmantena tulee Liike Nyt.

– Savonlinna on kokenut tosi raskaita asioita menneinä vuosina. Meihin iskevät rakennemuutoksen haasteet. Nyt on kriittiset hetket hakea uusia vaihtoehtoja, että pystymme säilyttämään palvelut ja pitämään Savonlinnan elinvoimaisena paikkana, Metsälä sanoo.

Metsälälle on sadellut aamusta asti yhteydeottoja kaikista kaupungin poliittisista ryhmistä. Hän korostaa, että viestit eivät tule poliittisilta ryhmiltä vaan yksittäisiltä henkilöiltä.

– Henkilöthän tässä tekevät yhteistyötä. Viestien määrä on sellainen, että uudella lähestymistavalla pystymme muuttamaan poliittisen päätöksenteon ja hallinnon kulttuuria Savonlinnassa.

– Liike Nyt ei pysty käynnistämään mitään muutosta yksinään. Se lähtee vahvasta yhteityöstä toisten valtuustoryhmien kanssa.

Uuden valtuuston pitäisi Metsälän mukaan tarttua ensimmäiseksi Savonlinnan hallintosääntöön. Hän on jo keväällä esittänyt myös kaupunginjohtajan johtajasopimuksen päivittämistä.

– En näe, että tässä olisi tulehtuneita välejä. Kyse on siitä, että asioihin on otettu kantaa ja haluttu muutosta. Uskon, että eheytymistä tapahtuu.

"Muutosta tulee, ja se on hyvä"

Sairaalan säilyminen ja koulutusasiat kiinnostavat Savonlinnan torilla äänensä antaneita kaupunkilaisia.

Mimmi Häyrynen toivoo panostusta koulutukseen. Kuva: Petri Vironen

19-vuotias Mimmi Häyrynen pääsi nyt äänestämään ensimmäistä kertaa.

– Täällä on aika hyvin asiat. Olisi hyvä, jos koulutukseen voisi panostaa. Nyt kun täällä ei ole yliopistoa, voisi panostaa muihin kouluihin.

Timo Vaahtoluoto uskoo, että mikään ei muutu Savonlinnassa. Kuva: Petri Vironen

Timo Vaahtoluodon mielestä vaalitulos oli odotettu.

– Tällä seudulla kepu jyrää. Mikään ei muutu. Mennään kuitenkin ryhmäkurin perusteella, joten ei siellä hirveästi pääse jättimuutoksia tekemään. Peruspalveluiden ylläpidossa on riittävästi tavoitetta.

Jorma Asikaisen mielestä pääasia on, että veroprosentti ei nouse. Kuva: Petri Vironen

Jorma Asikainen sanoo, että vaalit menivät niin kuin pitikin.

– Muutosta tulee, ja se on ihan hyvä. Odotan, että sairaala säilyy, palvelut, koulut ja muu vastaava. Pääasia, että vero ei nousisi.

Voit keskustella aiheesta 15.6. klo 23.00 saakka.