1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kadottivatko vihreät kaupunkilaisten luottamuksen? Sinnemäki hävityistä paikoista: "Jotain jäi uupumaan"

Vihreät menetti valtuustopaikkoja Suomen suurimmissa kaupungeissa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla puolueelta katosi kussakin kolme paikkaa. Samaan aikaan perussuomalaiset kasvattivat suosiotaan.

Sinnemäki sanoo, että tulosta on vielä analysoitava ja katsottava, mikä tässä kampanjassa mahdollisesti meni vikaan ja mitä ensi kerralla voidaan tehdä toisin. Kuva: Matti Myller / Yle

Pääkaupunkiseudulla kuntavaaleissa erottuu kaksi ilmiötä: perussuomalaiset ovat kasvattaneet suosiotaan, aivan kuin muuallakin Suomessa. Samaan aikaan vihreät kokivat pettymyksen, kun puolueen kannatus laski huomattavasti.

Kokoomus on tulevallakin valtuustokaudella pääkaupunkiseudun kaupunkien hallitseva puolue, mutta näiden vaalien myötä valtuustoissa voimasuhteet ovat muuttumassa.

Lue myös: Kuntavaalien voitot ja tappiot – katso yhdeksän asiaa, mitä yön tuloksesta selvisi

Perussuomalaiset iloitsee historiallisesta tuloksesta

Perussuomalaiset ovat kannatuksen muutoksessa mitattuna kuntavaalien suurin voittaja. 14,5 prosentin kannatuksella puolue jäi vain niukasti keskustan taakse Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Viime kuntavaaleissa perussuomalaiset ei saavuttanut suurimman puolueen asemaa yhdessäkään kunnassa, mutta nyt se voitti peräti kuudessa kunnassa.

Lue myös: Kuntajytky jäi näkemättä, vaikka perussuomalaiset oli suurin voittaja ja otti ykköspaikan kuudessa kunnassa

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos on tyytyväinen puolueen tulokseen, mutta uskoo, että matala äänestysprosentti söi puolueen ääniä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pääkaupunkiseudulla Vantaalla perussuomalaiset nosti kannatustaan neljällä valtuustopaikalla, Helsingissä kolmella ja Espossa yhdellä.

– Täytyy olla erittäin tyytyväinen siihen, että olemme edenneet kuntatasolla, mutta toki alhainen äänestysprosentti harmittaa, sillä se on meidänkin kannatusta rokottanut verrattuna gallupeihin. Perussuomalaisten kannattajat ovat yleensä sellaisia, että he äänestävät joko perussuomalaisia tai sitten eivät ollenkaan, toteaa puoluesihteeri Simo Grönroos.

Tästäkin huolimatta hän kuvailee puolueen tuloksia Uudellamaalla erinomaisiksi.

– Tämä on historian suurin kuntavaalivoitto perussuomalaisille.

Grönroos on itse Espoon kaupunginvaltuutettu.

– Ottaen huomioon, että vuonna 2017 eduskuntaryhmän hajaannuksen jälkeen valtuutettujen määrä Espoossa laski kolmeen, ja näiden vaalien jälkeen paikkoja on kahdeksan, se on valtavan hyvä nousu.

Sinnemäki: "Vihreät eivät onnistuneet kaupungeissa"

Puolueista vihreät puolestaan menetti kolme valtuustopaikkaa niin Helsingissä, Espoossa kun Vantaallakin. Tulos oli samansuuntainen myös Tampereella ja Turussa.

Valtakunnallisella tasolla kyseessä oli vihreiden toiseksi paras kuntavaalitulos, joskaan ei voitto, toteaa puoluesihteeri Veli Liikanen.

– Tämä oli kuitenkin vihreiden toiseksi paras kuntavaalitulos. Meillä on noin kymmenkunta kuntaa, joihin pääsee nyt ensimmäistä kertaa vihreä valtuutettu. Olemme vakiinnuttaneet asemaamme, sanoo Liikanen.

Liikanen lisää, että monessa kunnassa vihreiden kannatus oli lähellä vuoden 2019 eduskuntavaalien tasoa.

– Tulos on siinä mielessä kohtuullinen.

Helsingissä pormestarikilvassakin mukana ollut, Helsingin tämänhetkinen kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa, että vaalien jälkeinen aamu käynnistyi pettyneissä merkeissä.

– Kuntavaalitulos ei ollut meille hyvä. Niin vihreät kuin SDP ja vasemmistoliittokin kärsivät tappion. Tämä oli opposition voitto, hän toteaa.

Vihreiden Anni Sinnemäki on sitä mieltä, että puolue ei onnistunut olemaan kaikkien entisten äänestäjien luottamuksen arvoisia. Kuva: Matti Myller / Yle

Toisaalta Sinnemäen kotikaupungissa Helsingissä SDP ja vasemmistoliitto saivat kumpikin yhden valtuustopaikan lisää, kun vihreät menetti kolme.

– Vihreät eivät oikein onnistuneet kaupungeissa. Jotain sellaista jäi uupumaan, joka olisi siivittänyt meidät parempaan tulokseen. Yksi näistä tekijöistä saattoi olla kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinko tai paikalliset kysymykset, joissa emme ole onnistuneet olemaan kaikkien entisten äänestäjiemme luottamuksen arvoisia.

Sinnemäen mukaan tulos ei ollut täysi yllätys, sillä osa gallupeista oli ennustanut tämän suuntaista tulosta puolueelle.

– Toisaalta monien fiilis vaalityöstä oli todella positiivinen. Siitä tuli olo, että olisi voinut mennä paremminkin, hän sanoo.

Vaalitulosten syitä analysoidaan vielä

Anni Sinnemäen henkilökohtainen äänisaalis oli 7 102, mikä on lähes 2 000 ääntä vähemmän kuin vuonna 2017. Toinen Helsingin pormestarikisan ennakkosuosikki, kokoomuksen Juhana Vartiainen, sai ääniä liki tuplasti.

Viime viikon perjantaina paljastui, että poliisi epäilee Sinnemäkeä virkarikoksesta. Tutkinta liittyy eripuraan Helsingin Meilahden huvila-alueen poikkeamisluvista.

Lue myös: Poliisi epäilee vihreiden pormestariehdokasta Anni Sinnemäkeä virkarikoksesta tutun näyttelijän paritalohankkeessa

– Pormestariehdokkaaksi äänimääräni ei ollut hirveän korkea. Uskon, että siinä näkyy uutisointi, joka koski tutkintaa. En kuitenkaan usko, että se ratkaisi vaalia, Sinnemäki toteaa.

Sinnemäki sanoo, että tulosta on vielä analysoitava ja katsottava, mikä tässä kampanjassa mahdollisesti meni vikaan ja mitä ensi kerralla voidaan tehdä toisin.

Nyt on kuitenkin aika valmistautua töihin. Helsingin pormestariksi nousee mitä todenäköisimmin Juhana Vartiainen, mutta apulaispormestarien paikat ovat vielä auki.

Sinnemäki ei suoraan paljasta, onko hän halukas tehtävään.

– Apulaispormestarin tehtävä on todella mielenkiintoinen ja motivoiva, hän toteaa kuitenkin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 15.6.2021 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Vihreiden romahdus, pormestarineuvottelujen asetelmat, keskustan torjuntavoitto – tutkija summaa Turun ja maakunnan vaalituloksen

Vihreät joutui pettymään Pirkanmaalla – Sonja Harmaala: ”Meitä ei ehkä sittenkään nähdä koko kaupungin puolueena”

Helsingin tuleva pormestari Juhana Vartiainen: "Vihaan julkisten varojen tuhlausta" – Lue, miten talousosaaja aikoo johtaa pääkaupunkia

Halla-aho nousi koko Suomen suurimmaksi ääniharavaksi – kymmenen kärjessä myös yllätysnimi, ensikertalainen Minja Koskela Helsingistä