Hyppää sisältöön

Pohjanmaan valtuustoihin valittiin eniten miehiä, ja suurin osa valtuutetuista on yli 50-vuotiaita – tällaisia valtuustoja löytyy pohjalaiskunnista

Valtuustojen istumajärjestykset eivät radikaalisti muuttuneet. RKP:n kannatus säilyi vahvoilla alueilla Pohjanmaan rannikolla.

Monissa valtuustoissa vanhat valtuutetut säilyivät enemmistönä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Pohjanmaalla maakunnassa kuntavaalien voittaja oli Perussuomalaiset.

Puolue kasvatti Pohjanmaalla ääniosuuttaan liki neljällä prosenttiyksiköllä ja sai esimerkiksi Laihialla ja Vaasassa kolme lisäpaikkaa valtuustoon. Vaasassa RKP säilytti suurimman puolueen aseman, vaikka menetti SDP:n tavoin kaksi paikkaa. Vaasan valtuustoon oli jaossa neljä paikkaa aikaisempaa vähemmän.

Vaasan ja koko maakunnan äänikuningas oli edellisten kuntavaalien tapaan Joakim Strand yli 3 000 äänellä.

Äänestysprosentti jäi monessa kunnassa alhaiseksi. Vaasassa se oli vain 55,8 kun se vielä neljä vuotta sitten kuntavaaleissa yli 60.

Vöyristä yhden puolueen kunta

RKP:n asema säilyy vahvana Pohjanmaalla.

Korsnäsissa puolue menetti ainoan puolueen asemansa, kun SDP sai kaksi ehdokasta valtuustoon. Vöyrillä suunta oli kuitnekin päinvastainen: SDP menetti ainoan paikkansa valtuustossa ja tulevalla kaudella Vöyrin valtuusto on 100-prosenttisesti RKP:n hallussa.

RKP säilytti kirkkaasti ykköspaikkansa myös Mustasaaren valtuustossa, vaikka menettikin yhden paikan. RKP pitää kärkisijaa yli 70 prosentin kannatuksella ja 34 valtuustopaikalla.

Suomenkielisten MSK kasvatti paikkamääräänsä yhdellä viiteen valtuustopaikkaan. Perussuomalaiset nosti paikkamääräänsä Mustasaaressa yhdestä kahteen ja SDP menetti yhden paikan.

Nuorin valtuusto Närpiössä

Pohjanmaan maakunnan nuorin valtuusto löytyy Närpiöstä. Valtuutettujen keski-ikä on 44-vuotta ja valtuutetuista kolme on alle 25-vuotiaita.

Myös alle viidenkymmenen ikävuoden keskiarvon päästään Luodossa, Pedersöressä ja Uudessakaarpelyyssä.

Vanhimmat valtuutetut löytyvät puolestaan Kaskisista. Valtuutettujen keski-ikä on 58-vuotta ja valtuustossa ei ole yhtään alle 35-vuotiasta valtuutettua.

Jatkavat valtuutetut säilyvät useassa valtuustossa enemmistönä

Monissa valtuustoissa vanhat valtuutetut säilyivät enemmistönä.

Kaskisissa peräti 71 prosenttia on vanhoja valtuutettuja ja 29 prosenttia uusia.

Sen sijaan uudessakaarlepyyssä 59 prosenttia on uusia.

Naisvaltaisin valtuusto Vaasassa

Pohjanmaan maakunnan naisvaltaisin valtuusto löytyy syksystä lähtien Vaasasta. Läpimenneistä tulevista valtuutetuista 53% on naisia. Myös Kruunupyyssä 48% valtuutetuista on naisia.

Sen sijaan Laihialla ja Maalahdessa miehillä on vankka edustus. Kummassakin kunnassa valtuutetuista 74 prosenttia on miehiä.

Katso Ylen tulospalvelusta, miltä kotikuntasi valtuusto näyttää.