1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vihreät

Vihreät joutui pettymään Pirkanmaalla – Sonja Harmaala: ”Meitä ei ehkä sittenkään nähdä koko kaupungin puolueena”

Pirkanmaalla kannatus laski kuntavaaleissa eniten vihreillä: pudotusta oli 3,7 prosenttiyksikköä. Tampereella iloitaan silti uusista valtuustonimistä.

Pirkanmaan Vihreiden piirin puheenjohtaja Sonja Harmaala sanoo, että vaalituloksen sulattelun jälkeen on syytä pohtia tulevaa suuntaa. Kuva: Päivi Solja / Yle

Kuntavaaleista on kulunut yksi yö. Pirkanmaan Vihreiden piirin puheenjohtaja Sonja Harmaala ei puhu järkytyksestä, mutta jonkin tason pettymyksestä.

– Kyllä tässä on toivuttu ja yksi yö nukuttu, mutta analysoitavaa ja sulateltavaa riittää – mitä ruvetaan tekemään toisin ja mikä on se suunta, jolla puhutellaan suurta yleisöä enemmän?

– Vihreät lähti ainakin Tampereella tavoittelemaan suurimman puoleen paikkaa, mutta siitä nyt sitten näillä luvuilla jäätiin.

Varjoon jääneet teemat

Tampereella vihreät menetti kuntavaaleissa kolme paikkaa. Puolue romahti myös esimerkiksi Nokialla, missä viime vaalien ykkönen menetti viisi paikkaa**.**

Turussakin vihreät oli vaalien suuri häviäjä.

– Itse pohdin, että meitä ei ole ehkä sittenkään nähty kokoomuksen tai demarien lailla koko kaupungin puolueena. Ehkä jotkut teemoistamme, kuten ilmastoasiat, jäivät vaaleissa isosti varjoon.

– Pienissä kunnissa vakiinnutimme asemaamme, mutta isoissa kaupungeissa on puuttunut joitakin viime vaalien listoilla olleita ääniharavia.

Uudet kasvot ilahduttavat

Tampereella vihreät saivat valtuustoon 11 edustajaa, joista uusia nimiä on viisi.

– On aina ilahduttavaa, että listoille tulee uusia päteviä ihmisiä. Me olemme kumminkin Tampereen kolmanneksi suurin puolue. Voimme olla ylpeitä ja iloisia myös kaupunkikehitykseen liittyvistä asioista kuten ratikasta.

Tampereella vihreiden suurimman äänisaaliin keräsi konkaripoliitikko Oras Tynkkynen. Laskeutuuko hänen harteilleen nyt raskas viitta?

– Oras on varmasti tottunut kantamaan kaikenlaisia viittoja. Ei tarvitse olla huolissaan, etteikö hän selviäisi, Sonja Harmaala naurahtaa.