1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sitoutumaton vaaliehdokas

Porin äänikuningas Timo Aro jatkaa sitoutumattomana eikä liity vihreiden jäseneksi – paikka kaupunginhallituksessa kiinnostaa

Vihreiden listalla Porin valtuustoon valittu Timo Aro oli sitoutumaton ehdokas, mikä tarkoittaa, että hänellä ei ole Vihreän liiton jäsenkirjaa. Sellaista Aro ei aio hankkia jatkossakaan.

Timo Aro (sit. vihr.) vaali-iltana Porin torilla. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Porin valtuustoon äänivyöryllä valittu (siirryt toiseen palveluun) valtiotieteen tohtori Timo Aro (sit. vihr.) aikoo toimia vihreiden valtuustoryhmässä sitoutumattomana valtuutettuna. Hän ei siis halua edelleenkään liittyä Vihreän liiton jäseneksi.

Vihreät nostivat kuntavaalikannatustaan Porissa 3,5 prosenttiyksiköllä, ja kannatus oli 12,3 prosenttia. Puolue sai yhteensä 4 629 ääntä. Näistä sitoutumaton Aro sai 1 793 ääntä eli lähes 39 prosenttia.

Aro kertoo Ylelle olevansa kiinnostunut paikasta Porin kaupunginhallituksessa. Se on hänen mielestään paikka, jossa voi vaikuttaa hänen tärkeänä pitämiinsä asioihin, muun muassa Porin elinvoimaan.

Aron jälkeen seuraavaksi suurimmat äänimäärät vihreistä keräsivät jo edellisessä valtuustossa istuvat Laura Pullinen, 343 ääntä, ja Kaarina Ranne, 279 ääntä. Valtuustoon nousi seitsemän vihreää, joista Aron lisäksi myös ravintoloitsija Mika Tuhkanen oli sitoutumaton ehdokas.

Aro nosti mukanaan muitakin

Aro veti perässään valtuustoon useita jäsenkirjavihreitä, joilla ei olisi muissa puolueissa ollut äänimäärällään läpimenon mahdollisuuksia.

Vihreiden Hanna Sinisalmen ja Sanna Grönmarkin äänimäärät, 109 ja 116, olivat pienimmät, joilla valtuuston ovet näissä vaaleissa Porissa avautuivat. Esimerkiksi SDP:stä jäi valtuuston ulkopuolelle seitsemän ehdokasta, jotka keräsivät enemmän ääniä kuin Sinisalmi.

Äänimäärällä ei kuitenkaan sinänsä ole väliä, jos ehdokkaan lista kerää hyvän kokonaisäänimäärän yhden tai useamman ääniharavan voimin. Suomessa käytetty d'Hondtin menetelmä mahdollistaa, että teoriassa valtuustoon voi nouta jopa ehdokas, joka ei ole saanut vaaleissa yhtään ääntä mutta jonka vertausluku on iso. Paikat jaetaan vertauslukujen, ei suoraan äänimäärien perusteella.

Vihreiden Sinisalmi saa muutenkin jännittää vielä tarkastuslaskennan tulosta. Ensimmäinen rannalle jäänyt vihreä, Reetta Vähätalo-Amhdak, sai vaalipäivän laskennassa vain yhden äänen Sinisalmea vähemmän.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.