1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vaalimatematiikan kummallisuuksia: Suurempi kannatusluku ei välttämättä näy valtuutettujen määrässä

Suomessa vaaleissa prosentit ja valtuustopaikat eivät aina kulje käsi kädessä. Esimerkiksi Keski-Suomessa keskustan ja SDP:n kannatusluvuissa on vain prosenttiyksikön ero, mutta keskusta sai 195 valtuustopaikkaa, SDP 116.

Yksityiskohta Jyväskylän kaupungintalon ulkoseinän yläreunasta, jossa lukee teksti Kunnallistalo. Katolla on myös uloke, jossa on Jyväskylän kaupungin vaakuna.
Toimittaja Virpi Kotilainen paketoi kunnallisvaalituloksen Keski-Suomessa.

Keski-Suomen kuntavaalin suurin voittaja oli perussuomalaiset, joka sai nyt valtuutettuja jokaiseen Keski-Suomen kuntaan.

Hankasalmella, Jämsässä ja Petäjävedellä puolueesta tuli valtuustonsa toiseksi suurin ryhmä, ja se kasvatti paikkamääräänsä reippaasti myös esimerkiksi Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Viitasaarella.

Vallanvaihdosta ei voi kuitenkaan vielä puhua, sillä keskusta on edelleen Keski-Suomessa suurin kuntapuolue. Se menetti ykköspaikkansa vain Pihtiputaalla.

Keski-Suomen kakkospaikan piti SDP ja kolmossijan kokoomus, jonka kannoille perussuomalaiset kipusi neljänneksi.

Suhteellisen vaalitavan takia kannatusprosentti ei kerro läheskään koko totuutta valtuutettujen määrästä.

Keskustan kaula SDP:hen on Keski-Suomessa vain prosenttiyksikön, mutta valtuustopaikkoja keskustalla on 195, demareilla 116.

Kokoomus puolestaan häviää kolmossijastaan huolimatta valtuutettujen määrässä perussuomalaisille 22 paikkaa. Puolueiden kannatusluvutkin ovat lähellä toisiaan: kokoomuksen 15,1 prosenttia, perussuomalaisten 14,7.

Vihreät viidenneksi suurin, vasemmistoliitolla kuitenkin enemmän valtuutettuja

Kannatus- ja paikkalukujen erot näkyvät myös Keski-Suomen vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien vertailussa.

Vihreät sai maakunnassa 29 valtuustopaikkaa, ja se on viidenneksi suurin kuntapuolue prosenttien (11,5) valossa.

Kuudennella eli vasemmistoliitolla (8,2 prosenttia) on kuitenkin enemmän valtuustopaikkoja (31), ja 5,5 prosentin kannatuksen saaneilla kristillisdemokraateilla saman verran kuin vihreillä, 29.

Suomalaiseen vaalijärjestelmään, suhteelliseen vaalitapaan ja d'Hondtin menetelmään voi perehtyä tarkemmin Ylen viime eduskuntavaalien alla julkaiseman nettiartikkelin ja videon avulla.

Kuntavaaleissa äänensä antoi vain 53,3 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista, joten kohentamisen varaa on seuraavissa vaaleissa.

Ne häämöttäväkin jo näköpiirissä – jos eduskunta hyväksyy hallituksen sote-uudistuksen kesäkuussa.

Jos sote-lait vahvistetaan kesän aikana, Keski-Suomessakin äänestetään aluevaaleissa jo puolen vuoden kuluttua, 23. tammikuuta.

Voit keskustella vaalituloksesta ja vaalimatematiikasta 15.6. klo 23.00 saakka.