Hyppää sisältöön

Metsähallitus korjaa tänä kesänä satoja luontokohteitaan – kansallispuistojen kunnostukseen ennätysmäärä rahaa käytössä

Kansallispuistoja kunnostetaan tänä kesänä ennätyksellisen paljon. Metsähallituksella on varattuna kolminkertainen euromäärä puistojen remontteihin normaalivuosiin nähden. Lähtökohtana kunnostuksissa on turvallisuus ja luonnon kestävyys.

Rakennusmies Markus Parviainen ja Metsähallituksen suunnittelija Leo Parkkonen kodan katolla.
Viime kesänä Koloveden kansallispuistossa kävi noin 20 prosenttia enemmän vierailijoita kuin edelliskesänä.

Sirkkeli laulaa ja vasarat paukkuvat Koloveden kansallispuistossa aamutuimaan. Markus Parviainen ja Sami Laamanen keikkuvat lähes valmiin kotalaavun katolla asentamassa viimeisiä lautoja ja huopia.

Juhannuksena retkeilijät pääsevät nauttimaan valmiista kotalaavusta.

Vasarat paukkuvat nyt kansallispuistoissa ympäri Suomen. Metsähallitus kunnostaa tänä kesänä satoja luontokohteitansa. Melkein kaikissa maamme kansallispuistoissa on nyt käynnissä kunnostustöitä.

Puistoissa kunnostetaan taukopaikkoja, laitureita sekä polkuja ja portaita. Retkeilijöiden palveluita parannetaan kunnostamalla lukuisia taukotupia etenkin pohjoisessa. Kolovedelle rakennetaan korjaustöiden ohella invalaituri.

– Rakenteita korjataan joka vuosi, mutta en muista, milloin olisi tehty näin isoa kertainvestointia, sanoo Metsähallituksen suunnittelija, Koloveden kunnostuksista vastaava Leo Parkkonen.

Leo Parkkosen mielestä on ensiarvoisen tärkeää, että kansallispuistojen rakenteet ovat turvallisia. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuiston Rautulammelle rakennetaan kaksi uutta tupaa. Ne rakennetaan kaksi vuotta sitten palaneen Rautulammen päivätuvan tilalle.

Myös kansallispuistojen sisääntuloihin kiinnitetään huomiota parkkialueita laajentamalla. Repoveden kansallispuistossa parannetaan kolmea parkkialuetta ja Kolin pysäköintituskaa helpotetaan kokonaan uudella parkkialueella, joskaan se ei ehdi helpottaa tilannetta vielä tänä kesänä.

– Kävijämäärät kansallispuistoissa ovat kasvaneet ja samalla myös kävijöiden tarpeet ovat kasvaneet. Näillä korjauksilla me vastataan retkeilijöiden kysyntään, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallitukselta.

Rakennusmies Markus Parviainen ja Metsähallituksen suunnittelija Leo Parkkonen kodan katolla.
Koloveden kansallispuistoon rakennetaan parhaillaan uutta kotalaavua.

Korona vauhditti retkeilyn kasvua

Viime vuosi oli retkeilyn huippuvuosi Suomessa.

Kansallispuistoissa vierailtiin liki 4 miljoonaa kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 23 prosenttia. Yhteensä kaikissa Metsähallituksen luontokohteissa kirjattiin viime vuonna 9,2 miljoonaa käyntiä.

Luonnossa retkeily ja kotimaan matkailu ovat saavuttaneet suuren suosion koronapandemian aikana. Metsähallituksen mukaan pandemia ei kuitenkaan yksin ole syy kansallispuistojen suureen suosioon.

Ensikertalaisten retkeilijöiden, maastopyöräilijöiden ja nuorten määrät ovat kasvaneet Metsähallituksen mukaan jo pitkään. Myös lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut. Luonnossa myös yövytään useammin kuin ennen.

– Trendi on ollut kasvava jo 20 vuotta. Korona toi retkeilybuumille vain ison harppauksen eteenpäin, Jansson toteaa.

Jo pelkästään vessojen huoltaminen ja polttopuiden järjestäminen retkeilyreiteille vaatii nyt entistä enemmän työtä. Lapin kansallispuistoissa tämän kesän retkeilyryntäykseen valmistauduttiin jo talvella kuljettamalla aikaisempaa suurempi määrä polttopuita ja kaasua taukopaikoille.

Lohilahden kotalaavun teko alkoi jo talvella kehikon rakentamisella. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ennätysmäärä rahaa kunnostustöihin

Kävijämäärien hurja kasvu tietää luontokohteiden entistä nopeampaa kulumista. Korjausvelkaa kansallispuistoissa on ennestään, sillä rahapula on vaivannut Metsähallitusta jo pitkään.

Metsähallitus on arvioinut kansallispuistojen ja valtion retkeilyalueiden korjausvelan summaksi reilusti yli 40 miljoonaa euroa. Nyt kunnostustöihin on saatu rahoitusta eduskunnan myöntämistä lisätalousarvio- ja tulevaisuusinvestointivaroista.

Tänä vuonna pelkästään kansallispuistojen korjaukseen on varattu liki 10 miljoonaa euroa. Se on noin kolme kertaa enemmän kuin normaalivuosina.

– Kyllä tämä ennennäkemätön tilanne rahoituksen osalta nyt on. Mutta täytyy muistaa, että olimme vuosia todella huonossa tilanteessa emmekä pystyneet korjauksia tekemään. Tässä juostaan vuosikymmenien korjausvelkaa kiinni, Henrik Jansson sanoo.

Metsähallituksessa uskotaan, että retkeilyinnostus kasvaa tänäkin kesänä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Vaikka korona toi retkeilyyn buustia viime vuonna ja olisi helppo ajatella sillä olleen merkitystä rahoituksen saamiseen, olivat nämä korjausrahat myönnetty jo ennen pandemiaa.

Kansallispuistojen kunto on ollut puheenaiheena jo vuosia. Isosti aihe nousi otsikoihin kolme vuotta sitten, kun Repoveden kansallispuiston riippusilta romahti kesken retkeilysesongin.

Siltaonnettomuuden seurauksena Metsähallitus aloitti rakenteiden kuntokartoituksen eri puolilla Suomea. Kartoituksen perusteella nyt saaduilla rahoilla remontteja tehdään.

– Meidän tehtävä on taata, että retkeily on turvallista ja ekologisesti kestävää, Henrik Jansson sanoo.

Metsähallituksessa uskotaan retkeilyn suosion pysyvän korkeana koronapandemian jälkeenkin. Kun pandemia hellittää, myös ulkomaalaiset matkailijat palaavat.

Markus Parviainen ja Sami Laamanen arvelevat Lohilahden kodan olevan valmis retkeilijöiden käyttöön ennen juhannusta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

"Viimeiset hetket laittaa paikat kuntoon"

Leo Parkkonen odottaa Koloveden kansallispuistoon vielä viime kesääkin vilkkaampaa matkailukesää.

Viime kesänä kansallispuiston kävijämäärä kasvoi vajaat 20 prosenttia edellisvuodesta. Parkkipaikat täyttyivät ja tulipaikoilla riitti kävijöitä tungokseen asti.

– On ensiarvoisen tärkeää, että rakenteet ovat kunnossa ja turvallisia, jos tarjoamme palveluita. Emme salli vaarallisia rakenteita. Rakenteen täytyy olla kunnossa, tai se puretaan pois, Parkkonen toteaa.

Koloveden rakenteet eivät hänen mukaansa ole vielä ehtineet katastrofaaliseen kuntoon.

– Nyt on kuitenkin ihan viimeisiä aikoja pistää paikkoja kuntoon.

Voit keskustella kansallispuistoista 17.5. klo 23.00 saakka.