1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Miksi Pekka Katajan murhayritys ei selvinnyt, yli 10 000 marjanpoimijaa saapuu Suomeen, osuuskunta voi avata ovet omistusasumiseen

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Pekka Kataja oikeuden istunnossa helmikuussa 2021. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Pekka Kataja katsoi ovisilmästä miestä, joka oli tullut tappamaan hänet – rikos on selvittämättä, vaikka yksi tunnusti ja yksi sai syytteen

Poliisi tutki perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yritystä kuukausia. Useita epäiltyjä otettiin kiinni. Soldiers of Odin -järjestön jäsen jopa tunnusti osallisuutensa rikokseen.

Rikos on yhä selvittämättä, vaikka siitä tulee heinäkuussa kuluneeksi vuosi. Tekoa pidetään poliittisesti motivoituneena.

Yle selvitti, mitä tutkinnassa tapahtui.

Ukrainasta lennätetään marjanpoimijoita Suomeen yli viidelläkymmenellä tilauslennolla

Ukrainalaisia marjanpoimijoita saapuu Kuopion lentoasemalle. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomeen on tulossa kesäksi yli 10 000 ulkomaista kausityöntekijää. Suuri osa heistä tulee Ukrainasta, josta marjanpoimijoita lennätetään Helsinkiin, Turkuun ja Kuopioon yli viidelläkymmenellä tilauslennolla.

Jokaisen ulkomaisia kausityöntekijöitä käyttävän marjatilan on tehtävä koronariskin vuoksi terveysturvallisuussuunnitelma, mutta sen laatimista ei valvo kukaan.

Ukrainalaisille Alinalle ja Jevhenille marjanpoiminta Suomessa on upeaa

Alinan ja Jevhenin rappukäytävä on koristeltu värikkäillä kuvilla Kiovassa. Kuva: Antti Kuronen/Yle

Kiovalaiset Alina Šapoval ja Jevheni Tsaralunha ovat tulossa jo viidettä kertaa Suomeen, kolmeksi kuukaudeksi poimimaan mansikoita. Raskas työ on heille irtiotto Ukrainan pääkaupungin kovasta arjesta.

Kolmen kuukauden aikana pariskuntaa ansaitsee yhteensä noin neljä tuhatta euroa marjatilalla, minkä lisäksi tuloa tulee vapaa-ajalla mustikoiden ja sienten keräämisestä. Se on paljon verrattuna esimerkiksi Alina Šapovalin reilun kahdensadan euron kuukausipalkkaan leipomossa.

Sanna pääsee upouuteen kolmioon Lohjanjärven rantaan 7 000 eurolla – Osuuskunta voi olla avain tolkun hintaiseen omistusasumiseen

Hiidenkodin 75 neliömetrin suuruiset asunnot valmistuvat juhannukseksi. Kahta niistä esitellään asuntomessuilla. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Asunto-osuuskunta voisi olla vaihtoehto kohtuuhintaiseen omistusasumiseen. Osuuskunta rakentaa asuntoja omakustannushintaan, kun taas suuret asuntorakentajat pyrkivät tekemään voittoa.

Kesän asuntomessuille on nousemassa niiden historian ensimmäinen osuuskunta.

Vieno-myrsky tuo sateita ja kovaa tuulta

Tuulisesta säästä huolimatta tiistaiksi on odotettavissa myös aurinkoa. Kuva: Yle

Yön aikana runsaat ja jatkuvat sateet leviävät maan pohjoisosaan, kun taas maan etelä- ja keskiosan yli itään liikkuu sadekuuroja. Tuulisesta säästä huolimatta päivä on etelässä varsin aurinkoinen ja lämpötila kohoaa noin 20 asteeseen. Pohjoisessa lämpötila jää sateessa jopa alle 10 asteen.

Voit seurata Vieno-myrskyn etenemistä tässä artikkelissa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.