1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Sateenkaari kaartuu nyt Turun Teatterisillalle taiteilija Jan-Erik Anderssonin ja nuorten yhteisvoimin

Aurajoen ylittävä Teatterisilta saa sateenkaaren värit kesän aikana viestimään ennakkoluulottomuutta ja suvaitsevaisuutta. Viikko sitten Turku joutui poliisin pyynnöstä pikaisesti pesemään sateenkaaren suojatieltä kaupunginteatterin edustalla.

Turun Teatterisilta maalataan sateenkaaren väreihin. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

Sateenkaari tehdään Teatterisillan pinnassa olevaan taideteokseen, jonka on suunnitellut turkulainen kuvataitelija Jan-Erik Andersson. Andersson suunnittelee sateenkaaren nyt teokseensa koko sillan mitalle.

Teos on kolmiosainen ympäristötaideteos Turun Linnantontun ja Valpuri Innamaan tarinallinen kohtaaminen, jossa sillan kantta koristaa koko matkaltaan graniittiornamenttikuvio. Teos valmistui yhtä aikaa sillan kanssa vuonna 1998.

Sateenkaari on tarkoitus spreijata siltaan yhdessä nuorten turkulaisten graffittitaiteilijoiden kanssa.

Ennen sateenkaaren värien spreijaamista Teatterisiltaan, Turun kaupunki tarkastaa ja tutkii, että sateenkaari voidaan tehdä Teatterisiltaa ja taideteosta vaurioittamatta ja myös poistaa ympäristöystävällisesti.

Maalaus poistetaan elokuun jälkeen spraymaalien poistamiseen tarkoitetun yrityksen toimesta.

Aiemmin kesäkuussa Turun kaupunginteatterin edustalle maalatusta sateenkaarisuojatiestä nousi kohu, kun se jouduttiin poistamaan poliisin pyynnöstä tieliikennelain vastaisena vain yhden vuorokauden jälkeen.

Sateenkaarisuojatie suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä kaupunginteatterin sekä Turun kaupungin liikennesuunnittelun, kunnossapidon ja viestinnän kesken.

Sateenkaaren väreillä teatteri ja kaupunki viestivät ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukivat seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta. Sateenkaarisuojatien oli tarkoitus olla paikallaan kesän ajan.

Sateenkaarisuojatien maalaaminen toteutti käytännössä Turun kaupungin strategia, jonka toimintalupaukset ovat asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus ja uudistuminen ja yhteistyö.

Sateenkaarisuojatien kulut maksoi Turun kaupunginteatteri. Teatterisillan maalaamisen kulut maksaa Turun kaupunki.

Aiheesta aiemmin:

Turun ilo sateenkaarisuojatiestä jäi lyhyeksi – kaupunki joutuu poistamaan monivärisen suojatien poliisin pyynnöstä

Sateenkaarisuojatie maalattiin Turkuun – ilmiö vielä harvinainen Suomessa