Hyppää sisältöön

Yle seurasi Vieno-myrskyä: Noin 3 900 taloutta ilman sähköä, myrskytuulet laantuneet, pelastuslaitoksilla oli kiireitä ympäri Suomen

Vieno-myrsky alkoi riepotella Suomea maanantain ja tiistain välisenä yönä. Myrsky aiheutti sähkökatkoja ja tehtäviä pelastuslaitoksille eri puolilla maata.

Pelastuslaitoksella on ollut tänään kiireitä muun muassa Pohjois-Savossa. Kuva Kuopion Karttulasta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vieno-myrskyn jäljiltä oli keskiviikkoaamuna kello seitsemän vielä noin 3 900 taloutta ilman sähköjä, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Valtaosa aamun katkoista sijoittui itäiseen Keski-Suomeen ja Pohjois-Savoon. Sähköverkkoyhtiö Savon voima arvioi, että viat saadaan korjattua keskiviikon aikana.

Pahimmillaan sähköt puuttuivat yli 60 000 kotitaloudesta tiistaina vähän puolenpäivän jälkeen.

Iltakahdeksalta myrskytuulet olivat laantuneet koko maassa, vaikka kovia puuskia voi tulla vielä paikoin, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Yöksi puuskatkin rauhoittuvat.

Myrskyrintama kulki päivän aikana maan länsi-, keski- ja itäosien läpi.

Kovin puuska mitattiin aamukuudelta Kaskisissa Pohjanmaan rannikolla, missä tuuli puhalsi 28 metriä sekunnissa. Merialueilla kovin keskituuli mitattiin myös Kaskisissa, 22 metriä sekunnissa.

Maan keskiosien kovin puuska mitattiin Pohjois-Savossa Kuopion Maaningalla. Siellä tuuli puhalsi 23 metriä sekunnissa. Lisäksi Keski-Suomen Jämsässä ja Luhangassa mitattiin lähes 22 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia.

Tiistaina oli voimassa Ilmatieteen laitoksen tuulivaroitus (siirryt toiseen palveluun) sekä merellä että maa-alueilla maan keskiosissa.

Voimakkaita tuulenpuuskia koettiin tiistaina erityisesti Suomen keskiosissa.

Keski-Suomessa toista sataa vahingontorjuntatehtävää, Muuramessa puu kaatui rivitalon päälle

Voimakas puuskittainen tuuli kaatoi aamun ja aamupäivän aikana puita ympäri Keski-Suomea.

Esimerkiksi Muuramen keskustan tuntumassa puu kaatui rivitalon päälle. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Koivu kaatui aamupäivällä muuramelaisen rivitalon katolle. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen pelastuslaitoksella oli päivän aikana yli sata vahingontorjuntatehtävää, kertoo päivystävä päällikkö Juha Saario Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Myrsky katkoi myös sähköjä tuhansilta ihmisiltä. Katkoja ilmaantui runsaasti muun muassa Jyväskylässä, Jämsässä ja Äänekoskella.

Junaliikenne oli poikki Tampereen ja Porin välillä

Vieno-myrsky piti Pirkanmaan pelastuslaitoksen kiireisenä koko tiistaiaamun. Tehtäviä kertyi satakunta, joista noin kello 10 oli kesken kymmenkunta, kertoo päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen.

– Vahingontorjuntaa, kaatuneita puita ja Pyhäjärvellä on käyty pariakin saunalauttaa auttamassa.

Tehtäviä oli "pitkin poikin Pirkanmaata", ja ne olivat enimmäkseen pieniä.

Maakunnassa oli tiistaina tuhansia sähkökatkoja.

Junaliikenne keskeytyi aamulla ratajärjestelmävian vuoksi Tampereen ja Porin välillä.

Rataliikennekeskus kertoi iltapäivällä kolmen jälkeen, että vauriot oli saatu korjattua ja junaliikenne kulkee taas normaalisti Tampereen ja Porin välillä.

Satakunnassa kaatui puita

Teille ja sähkölinjoille kaatuneet puut työllistivät tiistaita vasten yöllä Satakunnan pelastuslaitosta. Myös veneiden kiinnityksessä tarvittiin apua.

Rauman Kylmäpihlajassa tuulen nopeus puuskissa oli aamuyöllä voimakkaimmillaan 25,5 metriä sekunnissa ja Porin Tahkoluodossa 23,3 metriä sekunnissa.

Kovan tuulen etureuna Pohjois-Savossa aamukahdeksalta

Pohjois-Savossa Savon voiman verkon alueella sähkökatkoja alkoi ilmetä ennen kello kahdeksaa maakunnan länsiosasta alkaen.

Keskipäivän aikaan sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään noin 27 000. Myrskyn etenemistä Pohjois-Savossa voi seurata myös tästä artikkelistamme.

Pelastuslaitoksen työntekijä ja linjoille kaatunut puu
Tyypillinen pelastuslaitokselle tullut tehtävä on ollut puun kaatuminen tielle tai rakennuksen ja sähkölinjojen päälle.

Miettinen kertoi ennen kello neljää iltapäivällä, ettei uusia vikoja ei ollut enää ilmennyt.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petteri Lintunen kertoi iltapäivällä puoli kahden aikaan Ylen suorassa lähetyksessä, että tehtävät alkavat pikkuhiljaa rauhoittua.

– Tehtävät alkoivat aamukahdeksan jälkeen ja noin 80 vahingontorjuntatehtävää on ollut. Varsin kiireinen päivä.

Tyypillinen tehtävä oli puun kaatuminen tielle tai rakennuksen ja sähkölinjojen päälle.

– Merkittäviä omaisuus- tai henkilövahinkoja ei ole tullut tietoon.

– Miehistöllä on ollut muun muassa erilaisia puiden sahaustehtäviä, kertoi puolestaan palomies Roope Vartiainen.

Etelä-Savossa kovimmat myrskypuuskat puolenpäivän molemmin puolin

Etelä-Savossa oli neljän aikaan iltapäivällä noin 4 000 sähkötöntä taloutta, joista suurin osa maakunnan pohjoisosissa. Alkuiltapäivästä sähköttömiä asiakkaita oli pahimmillaan noin 10 000.

Järvi Suomen Energian käyttöpäällikkö Juuso Ruottisen mukaanpuolenpäivän jälkeen vikoja oli ilmennyt enää yksittäisiä. Kaikkien päivän aikana ilmenneiden vikojen korjaaminen kestää pitkään, sillä puuskittainen tuuli kaatoi sähkölinjoille paljon puita.

– Suurimmalle osalle sähköt saadaan takaisin vielä illan aikana. Joitakin yksittäisiä vikoja voi vielä ilmaantua, mutta olemme lisänneet korjausresursseja huomiselle ja koko loppuviikolle, Ruottinen sanoi.

Muuten maakunnan alueella ei ole tullut tietoon vakavia myrskytuhoja. Vahingontorjuntaehtävät olivat pääasiassa tuulen kaatamia puita, ja ne painottuivat Pieksämäen alueelle, jossa tehtäviä oli 21.

Pohjanmaalla ei myrskytuhoja, mutta sähköt katkesivat

Kova ja puuskainen tuuli ei yön aikana aiheuttanut vahinkoja Pohjanmaan rannikolla.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että koko maanantain ja tiistain välinen yö oli rauhallinen. Yhtään ilmoitusta vahingoista ei ollut aamuun mennessä pelastuslaitokselle tullut.

Sähkökatkoja sen sijaan oli tuhansia.

Aallon tyrskettä Raippaluodon sillan kupeessa.
Merenkurkun saaristossa tuuli voimakkaasti tiistaina aamulla - 3000 taloutta jäi ilman sähköjä

Lue lisää:

.
.