1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkönjakelu

Vieno rantautui Pohjois-Karjalaan: Yle seuraa myrskyn etenemistä hetki hetkeltä

Pohjois-Karjalassa varaudutaan tiistaina sähkönjakelun suurhäiriöön. Tuulen nopeus voi olla puskissa pahimmillaan jopa yli 25 metriä sekunnissa. Maakunnassa oli aamupäivällä jo yli 10 000 taloutta ilman sähköä. Pahimpien tuulien ennustetaan jatkuvan iltapäivään saakka.

Vieno-myrsky on riepotellut puita pitkin maakuntaa. Kaatuneita puita on raivattu muun muassa Outokummussa, Heinävedellä ja Joensuussa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

klo 15.43: Vieno vyöryi läpi Suomen – seurasimme myrskyä myös muualla maassa

Vieno-myrsky on aiheuttanut monenlaista tuhoa ympäri maata. Se alkoi riepotella Suomea maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tuulenpuuskat saapuivat yön ja aamun aikana länsirannikolta ja pyyhkäisevät maan halki itään. Seurasimme myrskyä myös muualla.

Lue lisää Vienosta:

Yle seurasi Vieno-myrskyä: Noin 3 900 taloutta ilman sähköä, myrskytuulet laantuneet, pelastuslaitoksilla oli kiireitä ympäri Suomen

klo 15.40: Pelastuslaitos: "Pahin myrsky on ohi"

Myrskytuulet tyyntyvät maakunnassa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoo palaavansa reilun sadan henkilön myrskyvalmiudesta normaalivahvuuteen.

– Tuuli tyyntyy Vienon päivän iltaan, ja pahin myrsky on ohi, pelastuslaitos toteaa Twitterissä.

klo 15.02: Sähköttömien talouksien määrä vähenee – kaikkia vikoja ei kuitenkaan saada korjattua tänään

PKS Sähkönsiirron toimialueella on noin 11 000 taloutta sähköttä. Toimitusjohtaja Pertti Menonen arvoi, että kaikkien vikojen korjaaminen kestää ainakin huomiseen.

Vikapaikat ovat laajalla alueella ja kyseessä ovat käytännössä yksittäiset tuulenkaadot, joiden paikantaminen on hidasta.

Outokummun Energian asiakkaista sähköttä on reilut 400.

Tuuli kaatoi puita ympäri maakuntaa. Nämä tuulenkaadot ovat Enontien varressa. Kuva: Siru Pävinen / Yle

klo 15.06: Pelastuslaitoksella vuoden kiireisin päivä

Tänään on ollut Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle kuluvan vuoden kiireisin päivä. Tähän mennessä tehtäviä on ollut yhteensä 70 koko maakunnan alueella. Tehtävämäärän odotetaan kasvavan vielä iltaa kohden, pelastuslaitoksen tiedotteessa arvioidaan.

Myrskytuuli on aiheuttanut muun muassa kaatuneiden puiden raivaustöitä sekä vesistö- ja maastopalotehtäviä. Pelastuslaitos on korjannut tiestölle kaatunutta puustoa ja pelastanut irtoamassa olleen laiturin veneineen. Maastopaloja on ollut kaksi, joista toinen Ilomantsissa ja toinen Heinävedellä. Lisäksi tuuli on riepotellut kattopeltejä, joista on aiheutunut tehtäviä pelastusyksiköille.

Pelastuslaitoksen kokonaisvalmius myrskyä varten on tällä hetkellä 109 työntekijää.

klo 14.34: Myrsky näyttää ohittavan maakunnan oletettua nopeammin

Vieno-myrsky on ohittamassa itäisen Suomen jopa hieman ennustettua nopeammin. PKS Sähkönsiirron mukaan sähkövikojen määrä on alkanut laskea viimeisen tunnin aikana.

Kahden aikoihin sähköttä oli noin 14 000 PKS:n jakelualueen taloutta, kun luku oli pahimmillaan yli 16 tuhatta. Outokummun Energian asiakkaista sähköttä on reilut 600 taloutta.

Tuulen heikennettyä korjaustyöt vauhdittuvat, kun korjaajat pääsevät vikapaikoille turvallisesti.

Sähköviat painottuvat tällä hetkellä Lieksaan, Ilomantsiin, Kiteelle ja Enoon. Toimialueen läntisellä reunalla tilanne helpottuu nopeimmin.

klo 14.04: Vieno on aiheuttanut tehtäviä myös poliisille – ajelehtivat veneet aiheuttavat tarkistuskäyntejä

Vieno työllistää myös Poliisia. Itä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että irti päässeet veneet ja jopa ajelehtivat vesijetit työllistävät viranomaisia ja aiheuttavat tarkistus- ja hinaustehtäviä.

Poliisi muistuttaa varmistamaan omien laitteiden kiinnitykset, mikäli mahdollista.

klo 13.16: Pelastuslaitoksella noin 60 hälytystä aamupäivän aikana – kaatuneita puita, irronneita laitureita ja metsäpaloja

Kaatuneet puut, irronneet laiturit ja kattopellit sekä muut myrskyvahingot ovat työllistäneet Pohjois-Karjalan pelastuslaitosta pitkin aamupäivää. Vahingot ovat tähän mennessä painottuneet maakunnan pohjoisosiin, Vaara-Karjalaan ja Ilomantsiin, mutta yksittäisiä tehtäviä on ollut muuallakin.

Myös metsäpaloja on syttynyt päivän aikana. Kova tuuli edistää palon leviämistä. Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty.

Palopäällikkö Lari Parkkinen arvioi, että tehtäviä tulee vielä pitkin iltapäivää, mutta määrä rauhoittunee iltaa kohti.

– Tuuliennusteiden mukaan tilanne rauhoittuu meidänkin osaltamme tuossa kello 16–18:n välillä.

klo 12.55: Kaatuneet puut ovat työllistäneet pelastuslaitosta – operaattoreiden verkkoyhteyksissä ongelmia

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella on ollut aamupäivän aikana parikymmentä puustonraivaustehtävää ympäri maakuntaa. Pelastuslaitos kertoo Twitterissä, että myrskyvahingot ja niistä johtuvat sähköverkon katkokset aiheuttavat ongelmia myös operaattoreiden verkkoyhteyksiin.

Pelastuslaitoksen mukaan on odotettavissa, että myrskystä johtuvien tehtävien määrä kasvaa päivän aikana.

klo 12.00: Sähköttömien talouksien määrä nousee – PKS:ltä suurhäiriötiedote

Myrsky on katkaissut sähköt jo yli 16 000 asiakkaalta PKS Sähkönsiirron toimialueella. Tuulen nopeus puuskissa on monin paikoin ollut jopa 23 metriä sekunnissa, mikä on kaatanut puita sähkölinjoille eri puolilla toimialuetta.

Voimakkaimman puuskatuulialueen kulkureitti on muuttunut hieman ennustettua pohjoisemmaksi ja rajautuu nyt etelässä Heinäveden, Joensuun ja Ilomantsin alueille. Eniten vikoja oli tiistaina puolen päivän aikaan Tuusniemellä, Kaavilla, Kiteellä ja Juuassa.

Vaarallisimmat puuskatuulet matkaavat Venäjän puolelle kello 15:n jälkeen. Vikamäärän arvioidaan vielä tästäkin kasvavan iltapäivän aikana.

Pieni onni onnettomuudessa on, että myrsky sattui kerrankin keskelle arkipäivää, jolloin koko henkilöstö ja korjauskalusto on ollut alusta saakka täydellä kapasiteetillaan käytössä. Kovan tuulen ja puiden kaatumisvaaran vuoksi kaikkiin vikakohteisiin ei voida vielä mennä, vaan on odotettava tuulen tyyntymistä turvallisempiin lukemiin. Vikojen rajaaminen kauko-ohjattavien erottimien avulla on sen sijaan täydessä käynnissä, PKS Sähkönsiirto tiedottaa.

klo 11.00: Maakunnassa yli 10 000 sähkötöntä taloutta

Kovimmat tuulet Pohjois-Karjalassa oli aamupäivään mennessä mitattu Liperin Tuiskavanluodolla, jossa tuulen nopeus oli puoli yhdentoista aikaan 20,5 metriä sekunnissa.

Pohjois-Karjalan Sähkön verkkoalueella Sähköttömien talouksien määrä on noussut maakunnassa aamupäivän aikana nopeasti.

Tuuli on voimistunut ennusteen mukaan, kertoo PKS Sähkönsiirron toimitusjohtaja Pertti Menonen.

– Tällä hetkellä noin 10 000 asiakastamme on sähköttä. Tilanne on myrskyn osalta vielä päällä, mutta toki viankorjaus on jo aloitettu, Menonen sanoo.

Outokummun Energian jakelualueella sähköttä oli aamupäivällä kello 11:n aikaan reilu tuhat taloutta. Koko maassa sähköttömiä talouksia oli noin 50 000.

Klo 9.00: Vieno rantautui aamulla Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjalassa varaudutaan tiistaina sähkönjakelun suurhäiriöön.

Maahamme on saapunut aamulla lännestä voimakas matalapaineen keskus, joka tuo mukanaan voimakkaita tuulia.

Pohjois-Karjalassa ja naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa tuulen nopeuden ennustetaan nousevan puuskissa 17–23 metriin sekunnissa.

Näin kovissa puuskissa puita voi kaatua sähkölinjoille koko PKS Sähkönsiirron verkkoalueella. Tuulen nopeus voi olla puskissa pahimmillaan jopa yli 25 metriä sekunnissa.

Säätila on vaarallisimmilllaan päivällä. Voimakkaimmat tuulet ovat ohi illalla kello 20 jälkeen.

PKS Sähkönsiirto on varannut korjaushenkilöstöä eri puolille jakelualuetta.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.