Hyppää sisältöön

Nuoria on Lapin valtuustoissa vain muutama – 18-vuotias Iida Vahtola on nuorin valittu: "Nyt on pidettävä katse jyrkästi tulevaisuudessa"

Nuoret ovat heikosti edustettuina Lapin uusissa valtuustoissa. Parhaiten nuoret menestyivät Inarissa ja Rovaniemellä, joissa valtuustoihin nousee neljä alle 30-vuotiasta ehdokasta. Nuorin valtuustoon valittu on kemiläinen opiskelija Iida Vahtola.

Iida Vahtola juhli alkukesästä myös ylioppilaaksi pääsyä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes/Yle
18-vuotias kemiläinen opiskelija Iida Vahtola on uusista valtuutetuista nuorin koko Lapissa. Vasemmistoliiton edustaja sai 87 ääntä kuntavaaleissa. Pirkko Kukko-Liedes haastattelee.

Nuoret ovat heikosti edustettuina Lapin uusissa valtuustoissa. Parhaiten nuoret menestyivät Inarissa ja Rovaniemellä, joissa valtuustoihin nousee neljä alle 30-vuotiasta ehdokasta.

Toiseksi paras tulos tehtiin Kemissä ja Sodankylässä, joissa läpi meni kolme nuorta ehdokasta molemmissa.

Koko Lapin nuorimpana valituksi tuli kemiläinen vasemmistoliiton ehdokas 18-vuotias Iida Vahtola. Hän kertoo muun muassa kannattavansa äänestysiän laskemista 16 vuoteen ja pitää tärkeänä, että nuoret ovat mukana päätöksenteossa.

– On tärkeää, että edustettuina ovat myös tällaiset nuoruuden asiantuntijat. Se näkökulma, mikä meillä on tähän yhteiskuntaan on ihan erilainen kuin mikä vanhemmalla sukupolvella on. Me olemme eläneet korona-aikaa, digitalisaation isoa buumia, somea, kaikkea tätä.

Iida Vahtola on ollut mukana Lapin vasemmistonuorten toiminnassa 14-vuotiaasta lähtien. Nyt hän on vasemmistonuorten ja Kemin nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja.

Yksi tulevan valtuustokauden isoista asioista Iida Vahtolalle on huolehtia siitä, että maksuton toisen asteen koulutus hoidetaan kunnolla ja laadukkaasti.

– Nyt on pidettävä katse jyrkästi tulevaisuudessa, nyt tehdään ne päätökset, miltä Kemi näyttää tulevaisuudessa. On tärkeää, että amis ja lukio voivat Kemissä hyvin ja ovat laadukkaita. Maksuton ehkäisy nuorille on myös asia, jota pidän erittäin tärkeänä.

Iida Vahtola uskoo, että nuorten vähäinen kiinnostus poliittisen vaikuttamiseen johtuu osaksi siitä, että nuoret pelkäävät muiden reaktioita.

– Etenkin pelko siitä, mitä muut ajattelevat. Me eletään tätä someaikaa ja ihmiset voivat olla tosi raadollisia toisiaan kohtaan. Se on se yksi iso tekijä, mikä vaikuttaa.

Lue myös: Perussuomalaiset ja sitoutumattomat juhlivat Lapissa – suurimpana puolueena pysyvä keskusta koki tappion, samoin vasemmistoliitto, kuuntele analyysi

Inarin ääniharava ajautui politiikkaan opiskeluaikoina

Inarissa kunnanvaltuustoon nousee yhtenä uutena nimenä 29-vuotias Anni Koivisto. SDP:n Koivisto oli vaalien äänikuningatar Inarissa, sillä hän keräsi 200 ääntä. Politiikkaan Anni Koivisto kuvailee ajatuneensa ajautuneensa opiskeluaikoina.

Aiemmin Utsjoen kuntapolitiikasta tuttu Anni Koivisto oli Inarissa SDP:n ja koko kunnan ääniharava. Kuva: Juuso Voutilainen

– Menin mukaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajistoon ja hallitukseen. Tuolloin näin, että opiskelijakunnan kautta voi vaikuttaa ammattikorkeakoulun ja kaupungin toimintaan, kertoo Koivisto.

Politiikka imaisi Koiviston mukaansa siten, että hän päätyi lopulta valtakunnallisen opiskelijajärjestön puheenjohtajaksi, Utsjoen kunnanvaltuustoon ja viime vaaleissa myös Saamelaiskäräjille, jossa hän toimii varapuheenjohtajana.

– Ennen kuntavaaleja harkitsin tosi tarkkaan, onko kunnallispolitiikka se asia, jonka parissa vietän vapaa-aikaani. Lopulta tulin siihen tulokseen, että Inarin asiat ovat niin tärkeitä, että käytän niihin aikaa.

Sevettijärvellä asuva Koivisto on myös poronhoitajan puoliso ja pienen lapsen äiti. Hänen mukaansa politiikassa tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä.

– Kunnissa tehdään ihmisten arkeen liittyviä päätöksiä. On tosi tärkeä kuunnella ihmisiä, joita asiat koskettavat. Lisäksi olisi tärkeää, että hmiset olisivat tekemässä itseään koskettavia päätöksiä. Kannustan ihmisiä olemaan mukana tai vaikuttamaan asioihin jollakin tavalla, sanoo Koivisto.

Lapissa valtuustojen keski-ikä on enimmäkseen reilusti yli 50 vuotta. Nuorimmat valtuustot tulevat Muonioon ja Rovaniemelle, joissa valtuuston keski-ikä on 47 vuotta. Muutamaan lappilaisvaltuustoon ei tule yhtään alle 35-vuotiasta. Lapissa vanhimmat valtuustoon valitut ovat 74-vuotiaita.

Lue myös:

Lapin äänikuningattareksi nousi Johanna Ojala-Niemelä

Lapin valtuustoihin nousee uusia nimiä ja politiikkaan palaavia konkareita – katso tästä kiinnostavat nimet

Entiset kokoomuslaiset kahmivat ääniä perussuomalaisille Rovaniemellä – Björckbacka: "Me pannaan talousjohtaminen kuntoon tässä kaupungissa"

Korjattu juttuun 16.6 kello 14.48 ammattikorkeakoulun edustajisto opiskelijakunnan edustajistoksi ja hallitukseksi sekä oppilaskunta opiskelijakunnaksi.