1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakuntavaltuustot

RKP jatkaa Pohjanmaan maakuntavaltuuston suurimpana – perussuomalaisille yksi paikka lisää

SDP menettää yhden paikan Pohjanmaan maakuntavaltuustossa, samoin Keskusta.  Maakuntavaltuuston poliittiset voimasuhteet muuttuvat 13.6.2021 pidettyjen kunnallisvaalien seurauksena.

Pohjanmaan liiton ylin päätösvalta on maakuntavaltuustolla. Maakuntavaltuuston poliittinen jakauma vastaa kunnallisvaalien tulosta.  Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

RKP jatkaa Pohjanmaan maakuntavaltuuston suurimpana puolueena. Perussuomalaiset saa Pohjanmaan maakuntavaltuustoon yhden paikan lisää. Maakuntavaltuuston poliittinen jakauma vastaa kunnallisvaalien tulosta.

RKP säilyttää 21 paikkaansa. Perussuomalaiset saa yhden paikan lisää ja nostaa paikkamääränsä kolmeen. SDP menettää yhden paikan ja sillä on jatkossa viisi paikkaa. Keskusta menettää toisen paikkansa, jatkossa Keskustalla on vain yksi paikka Pohjanmaan maakuntavaltuustossa.

Pohjanmaan maakuntavaltuustossa on kaikkiaan 38 paikkaa. Pohjanmaan liiton ylin päätösvalta on maakuntavaltuustolla. Sen jäsenet ovat Pohjanmaan kunnanvaltuustojen edustajia.

Maakuntavaltuuston poliittiset voimasuhteet muuttuvat 13.6.2021 pidettyjen kunnallisvaalien johdosta.

Kokoomuksella on Pohjanmaan maakuntavaltuustossa kolme paikkaa, samoin kristillisdemokraateilla. Vasemmistoliitolla ja Vihreilla on molemmilla yksi paikka ja kuntavaalien jälkeen myös Keskustalla yksi paikka.

Kunnallisvaalien vahvistettu tulos julkaistaan tarkastuslaskennan valmistuttua 16.6. Muutokset tuloksissa voivat aiheuttaa muutoksia myös maakuntavaltuuston kokoonpanoon.

Kuntien edustajainkokous valitsee maakuntavaltuuston syksyllä. Maakuntavaltuusto kokoontuu kaksi tai kolme kertaa vuodessa.