1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huippukokous

Bidenin ja Putinin tapaaminen lähestyy – nämä Ylen toimittajat kertovat sinulle huippukokouksen tapahtumista suoraan Genevestä

Yle raportoi Yhdysvaltojen ja Venäjän huipputapaamisesta paikan päällä Genevessä ja välittää reaktiot molempien maiden pääkaupungeista. Esittelemme nyt kokousta seuraavat toimittajat. Mitä he odottavat keskiviikolta?

Kuvaaja-leikkaaja Juha Kivioja ja Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka seuraavat huippukokousta Genevessä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat keskiviikkona huippukokouksessa Sveitsin Genevessä. Yle seuraa tapahtumia niin verkossa, radiossa kuin televisiossakin.

Tässä on huippukokousta seuraava tiimi.

IIda Tikka, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

Iida Tikka Kuva: C.C. Gong

Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat, koko maailmaa kiinnostaa johtajien henkilökemia. Ilmeet ja eleet: kädenpuristukset, nyökkäykset, silmien pyöräytykset.

Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat tilanteessa, jossa maiden välit ovat lievästi sanottuna nihkeät – jopa niin jähmeät, että presidentit aikovat pitää täysin poikkeuksellisesti erilliset tiedotustilaisuudet.

Seuraan tätä jäisyyttä paikan päällä Genevessä lievässä jetlagissa. Odotukseni ovat matalalla. Parhaassa tapauksessa Venäjä ja Yhdysvallat sopivat keskustelujen aikana siitä, että jatkossa voidaan keskustella keskustelujen jatkamisesta.

Putinin päätavoite on pakottaa Biden huomioimaan Venäjän intressit kansainvälisessä päätöksenteossa. Bidenin tavoite on tehdä Venäjän käytöksestä ennakoitavaa, mutta se taitaa olla turha toivo.

Venäjälle epäsymmetriset reaktiot ja ennalta-arvaamattomuus ovat toimivin keino taloudellisesti ja sotilaallisesti suuremman Yhdysvaltain jallittamisessa.

Putin taitaa olla lähempänä oman tavoitteensa saavuttamista, ja voitto se on pienikin voitto.

Suvi Turtiainen, Eurooppa-kirjeenvaihtaja

Geneven Rue de Lyonille on ilmestynyt vangittua oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyia esittävä muraali ennen Bidenin ja Putinin huippukokousta. Kuva: Suvi Turtiainen / Yle

Presidentti Biden lentää Geneveen tiistaina Brysselistä ja tuo mukanaan liikenneruuhkat, tiesulut ja mittavat turvajärjestelyt. Onneksi oma lentoni Geneveen saapuu muutama hetki ennen Bidenia.

Seurasin Bidenin osallistumista maanantain huippukokoukseen Naton päämajassa Brysselissä, kun pitkän koronasulun jälkeen toimittajat pääsivät vihdoin mukaan kokouspaikalle. Sama huippukokouskuhina on luvassa myös pressitiloissa Genevenjärven rannalla.

Vaikka suomalaistoimittajan pääsy Biden tai Putinin luo on lähes olematonta ja kysymykset menevät tarkkaan valituille toimittajille, kokouspaikalle meno kannattaa ehdottomasti. Voi tavata taustalähteitä, verkostoitua ja ennen kaikkea kalastella sisäpiiritietoa Bidenin mukana matkustavilta yhdysvaltalaistoimittajilta.

Jo Brysselissä käytin osan päivästä selvittäen kollegoilta, mihin kellonaikaan Biden ja Putin tapaavat. Mutta edes näille presidentin mukana matkaaville Valkoisen talon reporttereille ei oltu maanantain myöhäisiltaan mennessä kerrottu keskiviikon aikataulua.

Mika Hentunen, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

Mika Hentunen.

Geneve on kolmen vuoden sisään neljäs Yhdysvaltain presidentin huippukokous, josta raportoin. Seuraan sitä etänä Washingtonista, kuten Donald Trumpin ja Putinin tapaamista 2018 Helsingissä. Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisissa olin paikalla Singaporessa ja Hanoissa.

Kaikissa huippukokouksissa työpanokseeni on vaikuttanut seitsemän tunnin aikaero minun ja Helsingin välillä. Reaktioita tulee vasta yöllä Suomen aikaa. Uutisoinnin painopiste siirtyy vähitellen tapahtumapaikalta Yhdysvaltoihin, missä poliittinen oppositio ja media ovat valmiina kynimään kotiin palaavan presidentin.

Washingtonissa odotukset Bidenin ja Putinin tapaamisesta ovat sekä vähäiset että suuret.

Kukaan ei odota läpimurtoa maiden suhteissa, mutta Bidenilta vaaditaan paljon. Hänen odotetaan kovistelevan Putinia varsinkin venäläisten kyberhyökkäyksistä.

Erkka Mikkonen, Venäjän-kirjeenvaihtaja

Kuva: Erkka Mikkonen / Yle, Yuri Kochetkov / EPA

Kaappini pohjalla on räikeä neule, jossa paidaton Vladimir Putinin ratsastaa jääkarhulla yhdessä Donald Trumpin kanssa. Sain tämän “ruman joulupaidan” pari vuotta sitten lahjaksi ystävältäni Iida Tikalta.

Trumpin ja Putinin välillä nähtiin erikoista yhteenkuuluvuutta, josta riitti hilpeää vitsailua valtameren molemmilla puolilla. Bidenin ja Trumpin välit ovat eri maata.

Nyt kun seuraamme Tikan kanssa huipputapaamista Genevessä – hän paikan päällä ja minä Moskovasta käsin –, on huomio myös presidenttien välisessä kemiassa.

Kumman hymy on väkinäisempi vai pidetäänkö naamat peruslukemilla? Saako Bidenia lyhempi Putin korvattua pituutta itsevarmuutta huokuvalla käytöksellään?

Suljettujen ovien takana käytävät keskustelut jäävät pääosin pimentoon, mutta myös kehonkieli paljastaa kohtaamisesta paljon.

Juha Kivioja, kuvaaja-leikkaaja

Olen Genevessä paikan päällä Yle uutisten kuvaaja-leikkaajana ja välitän huipputapaamisen tunnelmia kuvien välityksellä sekä televisiolähetyksiin että verkkoon.

Tältä huippukokoukselta odotan erityisesti työntäyteisiä päiviä ja kiireistä kansainvälistä tunnelmaa. Tapahtuman keskipisteestä raportoinnissa kiehtoo se, että eteen tulee yllättäviä tilanteita, joista on selviydyttävä nopeasti.

Mielenkiinnolla seuraan myös sitä, kuinka viileä tunnelma Bidenin ja Putinin välillä on Geneven helteessä verrattuna siihen, mikä oli henki Trumpin ja Putinin tapaamisessa Helsingissä vuonna 2018.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Ylen kirjeenvaihtajat Suvi Turtiainen ja Erkka Mikkonen pohtivat, voiko Bidenin ja Putinin tapaamisella saavuttaa hyvää lopputulosta.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaa tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin Genevessä Sveitsissä. Miksi presidentit tapaavat kasvokkain juuri nyt, mistä he keskustelevat, ja onko tapaamisesta odotettavissa mitään päätöksiä? Saako Venäjä haluamansa, kun se pääsee esiintymään suurvaltana USA:n rinnalla? Näihin kysymyksiin vastaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen paikan päältä!

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajien analyysi: Kun Putin ja Biden tapaavat, vastakkaiset maailmankuvat törmäävät

Yle seurasi Nato-kokousta: Biden valmis tekemään yhteistyötä Putinin kanssa, mutta tietyin ehdoin

Biden tapasi kuningatar Elisabetin: "Hän muistutti äitiäni"

Eurooppa-kirje: Biden ja Johnson hymyilevät G7-kokouksessa uuden yhteistyön kunniaksi, mutta brexit ja "makkarasota" voivat mutkistaa suhdetta