Centrian Likiruoka tuo lähiruuan kotiovelle – Keski-Pohjanmaan lisäksi tänä vuonna paketit kulkevat myös Lapissa

Likiruuan idea ja sähköinen alusta ovat sama kuin edellisessä 2018 käynnistyneessä Vaste-hankkeessa. Asiakas tilaa tuotteen yritykseltä ja toimitus menee sähköiselle alustalle, josta asiakas saa valita itse toimittajan.

Likiruoka-hanke on Centria-ammattikorkeakoululle ja toinen peräkkäinen pakettikuljetuksiin pohjautuva hanke. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Centria-ammattikorkeakoulu on käynnistänyt Likiruoka-hankkeen, joka kuljettaa ruokatoimituksia Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa.

– Likiruuan tavoitteena on luoda toimintamalli maaseudun yrittäjyyteen ja lähiruokatuotannon logistiikkaan sähköistä alustaa hyödyntämällä, kertoo Centria-ammattikorkeakoulun viestinnän projektisuunnittelija Leena Toivanen.

Idea ja sähköinen alusta ovat sama kuin edellisessä 2018 käynnistyneessä Vaste-hankkeessa. Asiakas tilaa tuotteen yritykseltä ja toimitus menee sähköiselle alustalle, josta asiakas saa valita itse toimittajan. Tilaus menee alustalta sellaiselle kuljettajalle, joka reittiä muutenkin ajaisi.

– Järjestelmä tarjoaa kuljettajalle sopivia paketteja, näin autot tulevat täydemmäksi ja säästytään turhalta ajelulta ja säästetään luontoa, Toivanen toteaa.

Vaste-projekti päättyi vuodenvaihteessa, mutta tilalle kehitettiin uusi Likiruoka-hanke, jonka näkökulma perustuu nimensä mukaisesti lähiruokaan. Uutena alueena Keski-Pohjanmaan lisäksi mukana on nyt myös Lappi.

– Lapissa on pitkät välimatkat ja paljon pieniä kyliä sekä ruuantuottajia. Likiruuan avulla yrittäjien on helpompi myydä ja toimittaa omia tuotteita asiakkailleen, Toivanen avaa Likiruuan ideologiaa.

Vaste-projektissa Keski-Pohjanmaan alueelle sijoitettiin kuusi pakettilokeroa, joihin tilaukset pystyi myös tilaamaan. Pakettilokerot ovat lisä "ovelta ovelle" -toimitukseen. Pakettien kuljetuksista vastaavat paikalliset toimijat.

– Likiruuassa on tarkoitus hyödyntää näitä samoja pakettilokeroja, mutta avata ne uusiin sijainteihin sekä viedä niitä myös Lappiin, Toivanen tarkentaa.

Hanke on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että paikallisia kuljettajia haetaan niin Keski-Pohjanmaalla kuin Lapissa.

– Meillä ei ole mitään erityisvaatimuksia kuljettajille. Vasteessa meillä oli mukana todella erityyppisiä logistiikkatoimijoita: ihan kuljetusfirmoista takseihin ja kaikkea siltä väliltä, sanoo Toivanen.

Tavoitteena on että viimeistään elokuussa alusta aukeaisi myös asiakkaille. Projekti kestää tällaisenaan ensi vuoden loppuun. Sen jälkeen toiveena on, että joku ulkopuolinen toimija ostaisi alustan kaupalliseen käyttöön ja kehittäisi ideaa lisää.

– Meidän tavoite on, että kuka logistiikkatoimija tahansa voi ottaa tämän alustan täydennykseksi omaan valikoimaansa, Toivanen summaa tulevaisuuden näkymiä.