1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat

Kansanmusiikki soi kuin soikin Kaustisella tänä kesänä – virtuaalikonserttien lisäksi tarjolla on yleisökonsertteja joka päivälle

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla järjestetään tänä kesänä yli 20 konsertin sarja virtuaalifestareiden lisäksi. Yhteen festivaaliareenalla järjestettävään konserttiin otetaan näillä näkymin noin 500 ihmistä.

Myös kansanmusiikkiyhtye JPP nähdään livenä Kaustisella tänä kesänä. Kuva: Mats Vuorenjuuri

Koronatilanteen paraneminen Keski-Pohjanmaalla toi helpotusta myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien järjestäjille. Kesän tapahtuma ei jää pelkästään virtuaaliseksi, vaan tarjolla on myös yleisökonsertteja.

Virtuaalitapahtuman lisäksi luvassa on päivittäisiä konsertteja maanantaista lauantaihin 12.–18. heinäkuuta sekä festivaaliareenalla että Kansantaiteenkeskuksessa. Osa live-konserteista myös striimataan. Areenakonsertteja on luvassa kymmenen, muut yleisökonsertit soitetaan Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa.

– Katsomot rakennetaan tarvittavien turvavälien mukaisesti, tarjoilua tai anniskelua ei järjestetä. Tämänhetkisen tilanteen valossa yleisömäärä voi olla areenalla yhdessä konsertissa noin 500 henkeä, sanoo toiminnanjohtaja Valtteri Valo.

Kansantaiteenkeskukseen voidaan puolestaan ottaa näillä näkymin 50 henkeä. Valon mukaan yleisömäärästä on sovittu yhteisesti Kaustisen kunnan ja Soiten infektioylilääkärin kanssa.

– 500 henkeä on katsottu turvalliseksi määräksi, mitä ihmisiä voidaan toistaiseksi areenakonsertteihin ottaa.

Jos koronatilanne rauhoittuu entisestään, yleisökapasiteettia voidaan Valon mukaan mahdollisesti nostaa hieman.

Uusiksi esiintyjiksi tapahtumaan on kiinnitetty muun muassa Ismo Alanko, JPP ja Anne Mattila. Jo aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat esimerkiksi Vesala-Järvelä-Rahmel, Frigg, Oona ja Kaustinen Houseband solistinaan Mariska sekä Maria Kalaniemi.

Konsertteihin myydään erilliset liput ja yleisömäärä on siis rajattu. Suuri osa esityksistä on katsottavissa etänä.

Vuonna 2019 Kaustisella vieraili yli 46 000 kävijää. Viime kesänä juhlat jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Kerta oli ensimmäinen juhlien yli 50-vuotisessa historiassa.

Lue myös: Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat elättelee toiveita lähikonserttien järjestämisestä, mutta perinteistä festivaalia ei nähdä – saamelaisartisti Mari Boinen konsertti siirtyy

Juttua muokattu 24.6. klo 9.39: Täsmennetty artikkelin ingressissä olevaa tietoa siitä, että yhteen festivaaliareenalla järjestettävään konserttiin voidaan ottaa yleisöä 500 hengen verran.