1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kriisityö

Kriisikeskus Mobilen puolesta kerätään nyt nimiä kuntalaisaloitteeseen Jyväskylässä

Maakuntaan suunnitellun sosiaali- ja kriisipäivystyksen käynnistyminen uhkaa leikata matalan kynnyksen kriisikeskus Mobilen rahoitusta. Mobilen puolesta vetoava kuntalaisaloite vaatii kriisikeskuksen toiminnan turvaamista myös jatkossa.

Kriisikeskus Mobilea ylläpitää Jyväskylän seudun mielenterveysseura. Toiminnan rahoittavat Keski-Suomen kunnat ja STEA. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kriisikeskus Mobilen toiminnan puolesta kerätään nyt netissä nimiä kuntalaisaloitteeseen.

Mobilen kunnilta saama rahoitus uhkaa puolittua ensi vuoden alusta, jos suunnitelma maakunnallisesta ympärivuorokautisesta sosiaali- ja kriisipäivystyksestä toteutuu.

Eilen avattu kuntalaisaloite vaatii kriisikeskus Mobilen toiminnan turvaamista nykytasolla.

Aloitteen mukaan moni ei kriisitilanteessa halua turvautua viranomaisiin, ja matalan kynnyksen kriisiavun supistuminen jättäisi heidät ilman apua. Mobile on vuosittain hoitanut jopa 14 000 asiakkaan kriisitilannetta, aloitteessa kerrotaan.

Kriisikeskus Mobilen johtaja Tuija Hauvala arvioi viime viikolla Ylelle, että kuntarahoituksen supistuminen lopettaisi kriisikeskuksen viikonloppu- ja iltapäivystyksen.

Kuntalaisaloite oli tiistain puoleenpäivään mennessä kerännyt vajaat 600 nimeä.

Jos kuntalaisaloitteen allekirjoittaa vähintään 2 prosenttia kunnan asukkaista, aloite on käsiteltävä puolen vuoden sisällä. Jyväskylän kokoisessa kaupungissa tuo nimimäärä on lähes 2900.

Kuntalain mukaan kunnan on kerrottava aloitteen tekijälle, mitä toimia aloitteen johdosta on tehty. Myös kunnan valtuusto on pidettävä vuosittain ajantasalla valtuuston toimivaltaan kuuluvista aloitteista ja siitä, miten niihin on reagoitu.