Hyppää sisältöön

Maahan saapuvat ihmiset työllistävät terveyspalveluja Etelä-Savossa päivittäin – kriisiä ei ole syntynyt, vaikka tartuntoja onkin ulkomailta tullut

Etelä-Savoon saapuu päivittäin ihmisiä muista maista, ja heidän kauttaan on alueelle kirjattu myös muutamia koronatartuntoja. Tilannen on kuitenkin hallinnassa. Riskien arvioinnissa auttaa myös koko Etelä-Savossa käytössä oleva digipalvelu Finentry.

Finentry-digipalvelussa maahantulijat voivat varata suoraan koronatestiajan Mikkeliin, ei Essoten alueen muihin kuntiin. Arkistokuva. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Maahan saapuvat suomalaiset ja ulkomaalaiset työllistävät terveyspalveluja Etelä-Savossa.

– Matkustaminen on selvästi vilkastunut. Maahan tulevilla on paljon 72 tunnin testauksia ja myös primääritestauksia tehdään paljon, kertoo Essoten Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Myös kausityöntekijöitä saapuu alueelle ja Seppälän mukaan heille järjestetään palveluja päivittäin. Tilanne on kuitenkin hallinnassa, eikä matkailun lisääntyminen ole ainakaan vielä aiheuttanut alueella suuria tartuntaketjuja.

– Jos katsotaan esimerkiksi viime viikon tartuntoja, niin kyllä ne on pääsääntöisesti peräisin maahan tulijoilta. Mutta hyvä asia on se, että nämä eivät ole aiheuttaneet jatkotartuntoja muussa väestössä, eli niihin ei ole liittynyt suurta riskiä.

Digipalvelusta helpotusta koronatilanteen hallintaan

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essote on liittynyt korona-ajan maahantuloa helpottavaan digipalvelu Finentryyn. Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri on ollut osa Finentryä toukokuusta saakka.

Palvelun tarkoituksena on sujuvoittaa Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Palvelu arvioi koronaviruksen leviämisen riskiä, minkä perusteella matkustaja saa esimerkiksi toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.

– Finentryllä haetaan helpotusta varsinkin yksittäisten matkailijoiden palvelemiseen. Se on hyvää asiakaspalvelua, kun riippumatta siitä mistä ja mihin päin Suomea tulee, asiat voi hoitaa yhdessä palvelussa, Seppälä sanoo.

.
.