1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bussimatkailu

Jalkapallofanit pelastivat tilausajofirman koronan keskellä – hollolalainen yritys kuskaa yli tuhat Huuhkajien kannattajaa EM-kisoihin

Runsas vuosi sitten Inter Kuljetus joutui keskeyttämään tilausajot ja lomauttamaan kuljettajat. Nyt yhteistyö Huuhkajien kannattajayhdistyksen kanssa poiki yhtiön historian suurimman tilauksen.

Kaksi fanibusseista lähti tiistaiaamuna Lahden matkakeskukselta kohti Pietaria. Kuva: Mika Moksu / Yle

Huuhkaja-fanien kyydit Pietariin ovat piristysruiske koronan vuoksi kärsineelle kuljetusyritykselle. Hollolalainen Inter Kuljetus joutui keskeyttämään tilausajonsa koronarajoitusten vuoksi maaliskuussa 2020. Nyt henkilöstö on saatu taas töihin ja tilausajokalusto liikkeelle.

Yhtiö on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä Huuhkajien kannattajayhdistyksen kanssa. Kun jalkapallon EM-kisojen järjestäminen ja mahdollisuus matkustaa Venäjälle varmistui, se avasi Inter Kuljetukselle mahdollisuuden hoitaa myös kisakyydit.

Tämän viikon aikana yritys vie Venäjän rajan yli jopa 1 300 jalkapallokatsojaa.

– Tämä oli todella iso juttu meille. Muutoin tulossa on varmaan vielä normaalista poikkeava kesä ennen kuin ihmiset uskaltavat liikkua enemmän, ja rajoitukset saadaan poistettua kokonaan, iloitsee Inter Kuljetuksen yrittäjä Kari Kerkälä.

Jalkapallofanien EM-kisakyydit ovatkin suurin yksittäinen tilaus, jonka yhtiö on koskaan saanut. Tilausajojen lisäksi yritys hoitaa myös osaa Hämeenlinnan kaupunkiliikenteestä, ja sillä on takseja Lahden seudulla. Lisäksi Inter Kuljetus tekee koululaiskuljetuksia, joita koronasulut myös vähensivät.

Inter Kuljetus kuskaa väkeä EM-kisoihin Pietariin eri puolilta Suomea. Kuva: Mika Moksu / Yle

Koronarajoitukset ja -ohjeet tuottivat lisätyötä

Huuhkajat kohtaa keskiviikkona Pietarissa b-lohkon alkusarjan ottelussa Venäjän. Koronarajoitukset ovat tuoneet oman mausteensa matkojen järjestämiseen. Viimeksi sunnuntaina kävi ilmi, että Venäjä on tiukentanut säännöksiä rajalla.

Kerkälän mukaan aiempi ohjeistus oli, että 72 tuntia vanha koronatestitulos riittää maahanpääsyyn. Nyt kuitenkin jokainen matkustaja testataan myös rajalla.

– Kaikki järjestely matkapäivään mennessä on vaatinut paljon työtunteja. Olemme käyneet useiden viranomaisten kanssa läpi, miten matka toteutetaan märäysten ja asetusten puitteissa. Olemme joutuneet yhdistelemään muun muassa THL:n, Trafin, Rajavartiolaitoksen ja Venäjän tullin ohjeita, koska jokaisella on vähän erilaiset asetukset, yrittäjä kertoo.

EM-kisabussien matkustajilla on edessään paitsi normaalit rajamuodollisuudet myös kuumeen mittaus ja koronatesti. Kuva: Mika Moksu / Yle

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.