1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Tuhannet nuoret innostuivat Turun museoiden maksuttomasta sisäänpääsystä keväällä

Turun museokeskus tarjosi kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin huhtikuusta toukokuun loppuun.

Suosituimmat ilmaiskohteet olivat Turun Linna ja Wäinö Aaltosen museo. Arkistokuvassa Turun linna. Kuva: Yle/Rolf Granqvist

Ilmainen sisäänpääsy houkutteli tuhansia nuoria ja nuoria aikuisia Turun museoihin keväällä.

Turun museokeskus tarjosi kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin huhtikuusta toukokuun loppuun. Museoissa kävi kokeilun aikana noin 3 000 nuorta.

– Aika moni heistä oli saanut ennakkotiedon, että museoihin pääsee ilmaiseksi. Oli tietenkin myös sellaisia nuoria, jotka eivät maksuttomuudesta tienneet ja olivat myönteisesti yllättyneitä, kertoo museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen.

Suosituimmat ilmaiskohteet olivat Turun Linna ja Wäinö Aaltosen museo. Eniten maksutonta sisäänpääsyä hyödynsivät noin 20-vuotiaat.

– Aika iso osa näistä nuorista tuli kaveriporukassa tai pariskuntina. Merkittävä osa heistä taisi vielä lisäksi olla opiskelijoita. Toivottavasti heille jäi miellyttävät muistot, ja he tulevat uudelleenkin, Ruohonen toteaa.

Museoiden asiakaspalveluista kerrotaan, että museoissa vieraili erityisesti 18–20-vuotiaita, joita museoiden asiakkaina yleensä käy aika vähän.

Museoiden koronarajoitukset purettu Turussa

Huhtikuussa ja toukokuussa Varsinais-Suomi oli koronapandemian leviämisvaiheessa ja kokoontumisrajoitukset säätelivät tiukasti museoiden ylesiömääriä. Museoihin piti keväällä varata ennakkovarauksella sisäänpääsy. Kokeilu kesti kevään ajan.

– Kokeilu oli poikkeusaikana, ja tarkoitus oli nimenomaan tarjota tekemistä nuorille. Ehkä tarjosimme myös helpotusta koronarajoituksien aiheuttamaan pahoinvointiin. Katsotaan, järjestetäänkö tällaista vielä uudelleen. Kunhan ensin perkaamme vähän kokemuksia ja palautetta, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen sanoo.

Koronarajoitukset poistuivat Turun museoista viime viikolla, joten niihin pääsee nyt ilman ennakkovarausta.

Lue lisää:

Nuoria houkutellaan Turussa museoihin ilmaisella sisäänpääsyllä

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Turun Aurajokirannassa keväällä – kohteena Turun palossa tuhoutunut pihapiiri

Turun Aboa Vetus Ars Nova uusii pysyvän näyttelynsä