1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Pirkanmaan koronatilanne jatkuu perustasolla – maskisuositus edelleen voimassa

Viime viikolla tartuntoja oli eniten alle 30-vuotiailla. Yli 70-vuotiailla ei todettu yhtään tartuntaa viime viikolla.

Pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että syksyn opiskelijavaihdon suunnitelmia voidaan viedä eteenpäin yleisten matkustussuositusten mukaisesti. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pirkanmaan koronatilanne on perustasolla. Viime viikolla sairaanhoitopiirin alueella todettiin kaikkiaan 57 uutta koronatartuntaa.

Kahden viikon ilmaantuvuus on 21 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla noin yksi prosenttia.

Perustasosta huolimatta Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä muistuttaa, että maskisuositus on edelleen voimassa esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja yleisissä sisätiloissa.

– Kasvomaskia kannattaa yhä käyttää aina, jos lähikontakteja ei voi sisätiloissa välttää, kiteyttää johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Ohjausryhmän mukaan maskeja käytetään aina myös koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä silloin, jos joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella omaehtoisen karanteenin aikana.

Työantajat voivat linjata maskien käyttöä tilanteen mukaan, ja toistaiseksi niiden käyttö on perusteltua, jos lähikontakteja ei voida välttää. Sosiaali- ja terveydenhuollossa maskisuositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan.

Kun rokotuskattavuus syksyyn mennessä selvästi paranee, maskisuosituksiakin voidaan Suomessa ja Pirkanmaalla keventää, kertoo pandemiaohjausryhmä tiedotteessaan.

Tartuntoja erityisesti harrastuksesta ja perhepiiristä

Viime viikolla tartuntoja oli eniten nuorilla ikäryhmillä: eniten 10–19-vuotiailla ja toiseksi eniten 20–29-vuotiailla.

Yli 70-vuotiailla ei todettu yhtään tartuntaa viime viikolla, mitä selittää kyseisen ikäryhmän hyvä rokotuskattavuus. 90 prosenttia tästä ikäryhmästä on saanut ensimmäisen rokotuksensa, ja monet ovat saaneet tehosteenkin.

Jäljitystyö sujui viime viikolla Pirkanmaalla erinomaisesti: tartunnanlähde saatiin selville 51 tapauksessa eli 89 prosentissa.

Pandemiaohjausryhmän mukaan eniten tartuntoja tuli vapaa-ajan harrastuksista: kaikkiaan 11 tartuntaa. Tätä selittää yksittäinen nuorten sisäliikuntaan liittyvä tartuntaketju.

Kymmenen tartuntaa tuli kotoa, yhdeksän sukulaisten tai tuttavien tapaamisesta, työpaikoilta viisi ja päiväkodista yksi. Ulkomailta saatiin kuusi tartuntaa.

Ravintolatartuntoja oli kaksi ja yksityisistä juhlista niin ikään kaksi.

Viime viikolla kerrottiin, että jääkiekon MM-finaalia seuranneet ovat voineet altistua virukselle tamperelaisen ravintolan terassilla. Ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan tästä ei ole aiheutunut tartuntarypästä.

Viime kesänä Pirkanmaalla oli pitkä jakso, jonka aikana ei tullut yhtään uusia tartuntoja. Syrjänen sanoo, että niin sanottuja nollaviikkoja ei ole nyt tulossa.

– Virusta on liikkeellä ihan eri lailla kuin viime kesänä. Uskon, että jo ensi viikolla tartunnat tulevat lisääntymään.

Vastedes alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu kahden viikon välein. Jos tilanne vaatii, kokousrytmiä voidaan tarvittaessa tihentää.