Hyppää sisältöön

Vataset Oy on valmis jatkamaan sellun tekoa Kemin Veitsiluodon tehtaalla

Yrityksen toimitusjohtaja Harri Vatanen on jo ehdottanut asiaa Stora Ensolle.

Vataset Oy:n toimitusjohtaja Harri Vatasen mukaan suunnitelmia on jo tehty siltä varalta, että Stora Enso hyväksyy ehdotuksen sellun teon jatkamisesta Kemissä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Stora Enso kertoi huhtikuussa lopettavansa Kemin Veitsiluodon tehtaan toiminnan.

Nyt Kemijärvelle biojalostamoa rakentava Vatanen Oy on ilmaissut kiinnostuksensa jatkaa selluliiketoimintaa Kemin Veitsiluodon tehtaalla.

Yrityksen toimitusjohtaja Harri Vatanen kertoo olleensa asiasta yhteydessä Stora Ensoon.

Stora Enso ei ole vielä ilmaissut kantaansa asiaan.

– Meille on vastattu, että on useita toimijoita, jotka olisivat kiinnostuneita jatkamaan toimintaa siellä. Omaan ehdotukseemme emme ole vielä saaneet vastausta, Vatanen sanoo.

Veitsiluoto mahdollistaisi nopean selluntuotannon

Vataset Oy olisi valmis aloittamaan sellun teon Veitsiluodossa jo reilun vuoden kuluttua.

Harri Vatanen näkee suunnitelmassa suuria synergiaetuja. Tällä hetkellä Vataset Oy rakentaa Kemijärvelle biojalostamoa, joka on yli miljardin kokoinen hanke. Synergiaedut syntyisivät sekä logistiikan, asiakkuuksien ja rahoituksen osalta.

– Kemijärven tehtaan on tarkoitus valmistua vuoteen 2024 mennessä, jolloin vuosi 2025 olisi täysi toimintavuosi. Meillä on tällä hetkellä asiakkuuksia ja asiakkaita, jotka tarvitsevat sellua, Vatanen sanoo.

– Sellun hinta on noussut ja toiminta olisi meille äärimmäisen hyvin kannattavaa. Siksi meille olisi hyvin tärkeää, että pääsisimme kassavirtaan jo ennen vuotta 2024-25. Tehdas pystyisi toimittamaan tavaraa jo vuoden sisällä maailmalle asiakkaillemme.

Jos toiminta Veitsiluodossa lopetettaisiin nyt ja laitteet hävitettäisiin, toiminnan uudelleen aloittamisen kynnys kasvaisi huomattavasti.

– Se tarkoittaisi miljardi-investointia, ja nostaisi tietysti Veitsiluodossa aloittamisen kynnystä, Vatanen sanoo.

– Nyt siellä on jo toimiva sellunkeittoprosessi. Kuivauskapasitettia pitäisi enää nostaa, mutta sitä varten meillä on jo suunnitelma, mikäli kävisi niin, että saisimme tehtaan haltuumme.

Veitsiluodon toiminta tukisi Kemijärven biojalostamohanketta

Vatasen mukaan hanke ei vaikuttaisi Kemijärven tehtaan tehdashankkeeseen vaan pikemminkin tukisi sen toimintaa.

Veitsiluoto on myös tärkeä osa suomalaista teollista infraa, Vatanen muistuttaa.

– Se on aikanaan kaikkien meidän veronmaksajien rahoilla rakennettu, valtavan arvokas pohjoisen alueen ja koko Suomen kannalta, hän sanoo.

– Maailmalla, Ranskassa, Englannissa ja Saksassa, on lainsäädäntö, joka pakottaa toimijan, joka luopuu näin arvokkaasta tehdastoiminnasta, tarjoamaan sen muille toimijoille, joita se kiinnostaa. Jos toimijaa ei löydy, tilanne on toinen. On valitettavaa, että meillä Suomessa ei ole tällaista lainsäädäntöä, Vatanen sanoo.

Entä voiko olla, että Stora Enso ei olisi halukas luopumaan tai luovuttamaan tehdasta kilpailevaan toimintaan?

– Tämä on asia, jonka Stora Enso päättää. Me emme ole kilpailevassa toiminnassa, kun Stora Enso nyt vetäytyy pohjoiselta alueelta, ensin Kemijärveltä ja nyt Kemistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.