1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

"Itsekkyys on este yhteisessä päätöksenteossa" – Lappeenrannan nuoret valtuutetut lähtevät tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen

Etelä-Karjalan kuntien valtuustot vahvistuivat kymmenellä alle 30-vuotiaalla. Maakuntakeskus Lappeenrannan lisäksi nuoria valtuutettuja saatiin myös pieniin kuntiin.

Ville Hokkanen (sd.) on yksi Lappeenrannan valtuustoon äänestetyistä nuorista. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston keski-ikä tipahti sunnuntain kuntavaaleissa parilla vuodella alaspäin. Uuteen valtuustoon valittiin neljä korkeintaan 30-vuotiasta.

Nuorimmat valtuutetut ovat 21-vuotiaat Niilo Hendolin, Ville Hokkanen ja Rosa Pakkanen.

Ensikertalaiset uskovat yhteistyön voimaan yli puoluerajojen. Vihreiden Pakkanen joi vaalikahvit sosiaalidemokraattien Hokkasen kanssa jo vaalipäivänä, ja myös kokoomuksen Hendolinin kanssa viestejä ollaan jo vaihdettu.

– Odotan rohkeaa yhteistyötä yli puoluerajojen, itsekkyys on este yhteisessä päätöksenteossa. Samoja tavoitteita on monella, Hendolin kommentoi.

Hokkanen olisi kampanjoinut jo edellisissä kuntavaaleissa, jos olisi ikänsä puolesta voinut ehdolle asettua. Sairaanhoitajaopiskelija uskoo tavoittaneensa äänestäjiä opiskelujen ja lähihoitajan töiden kautta. Erityisesti lämmittää vanhalta asuinympäristöltä Hiessilta-Myllymäestä tulleet äänet.

– Saa olla tosi kiitollinen, että sieltä omien kavereiden vanhemmat on antaneet ääniä. Se liikuttaa, koska he haluavat luottaa ja ovat nähneet sen kasvun pikkupojasta tähän hetkeen, Hokkanen toteaa.

Rosa Pakkanen (vihr.) haluaa kehittää valtuustossa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja tukea opiskelijoiden jaksamista. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Pakkasella ja Hendolinilla kotikenttäetua ei ollut. Helsingissä oikeustieteitä opiskeleva Pakkanen muutti Haminasta Lappeenrantaan viime syksynä. Pakkanen uskoo tavoittaneensa äänestäjikseen opiskelijoita.

– En olisi ikinä uskonut, että saan 185 ääntä. Näistä 90 prosenttia somekampanjoinnin avulla, Pakkanen kertoo.

Myös Leppävirralta Lappeenrantaan opiskelemaan muuttanut Hendolin uskoo tavoittaneensa juuri opiskelijat.

– Halusin lähteä ehdolle opiskelukaupungissa, koska Lappeenrannasta on muodostumassa rakas koti. Tämä on ihana kaupunki, jonka päätöksenteossa haluan olla mukana ja kannustaa myös muita opiskelijoita siihen.

Nuorten ja opiskelijoiden etu edellä

Erilaiset nuoria ja opiskelijoita lähellä olevat teemat nousivat vaaleissa kaikille kolmelle tärkeiksi teemoiksi. Uudet valtuutetut ovat innoissaan siitä, että valtuustossa saadaan nyt nuorten ääntä kuuluviin.

Ville Hokkanen kiittelee Lappeenrannassa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen eteen jo tehtyä työtä, mutta näkee, että elinvoiman ja työpaikkojen eteen oltaisi voitu tehdä rohkeampiakin päätöksiä.

– Itse olisin tehnyt valtuutettuna työtä sen eteen, että jäähalli oltaisiin saatu keskustaan. Olen jutellut todella monen opiskelijan kanssa siitä, miten sitä kautta oltaisiin voitu tuoda tapahtumia, konsertteja ja liigakiekkoa.

Niilo Hendolin (kok.) odottaa valtuustotyöltä yhteistyötä muiden valtuutettujen kanssa. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Niilo Hendolin nostaa esiin Sammonlahti-Skinnarila -alueen, jossa Lappeenrannan korkeakoulukeskittymä sijaitsee. Hendolinin mukaan nämä alueet ovat jääneet jälkeen Lappeenrannan kehityksestä.

– Skinnarilan kampuksella toimii väistötiloissa alakoulun yksikkö. Toimiihan se näinkin, mutta ei se varmaan ole hyvä heillekään olla tiloissa, joita ei ole suunniteltu heidän käyttöönsä.

Rosa Pakkanen nostaa tärkeimmäksi teemakseen opiskelijoiden mielenterveyden ja fyysisen hyvinvoinnin, ja peräänkuuluttaa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Tuore valtuutettu haluaa kannustaa myös muita kuntalaisia osallistumaan rohkeasti päätöksentekoon.

– Odotan, että saan päivittää kunnanvaltuutetun tehtäviä myös someseuraajilleni ja tuoda sitä kautta politiikkaa ymmärrettävämmäksi ikäisilleni ja opiskelijoille.

Etelä-Karjalan nuorin valtuutettu löytyy Luumäeltä

Nuoria ehdokkaita äänestettiin myös muissa Etelä-Karjalan kunnissa. Nuorin tuoreista valtuutetuista löytyy Luumäeltä. Keskustan 18-vuotiaan Henri Hirvikallion lisäksi valtuustossa on kaksi muuta alle 30-vuotiasta.

Ruokolahden valtuuston nuorimpana valtuutettuna aloittaa 20-vuotias keskustan Konsta Lappalainen.

Parikkalan nuorin valtuutettu, 28-vuotias Heikki Siitonen löytyy keskustan riveistä.

Niin ikään 28-vuotias sosiaalidemokraattien Piia Heikkinen nousee uutena Taipalsaaren valtuustoon.