Hyppää sisältöön

Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä

Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.

L3DNARDO DA VINCI -näyttely alkaa Kuopion museossa
L3DNARDO DA VINCI -näyttely alkaa Kuopion museossa

Kuopion museossa on tänään auennut pitkään odotettu ja valmisteltu renessanssitaiteilija Leonardo Da Vincin työtä esittelevä näyttely.

Uudistetun Kuopion museon avajaisnäyttely kertoo yhden taidehistorian merkittävimmän tekijän, 1400- ja 1500-luvuilla eläneen "renessanssinero", Leonardo Da Vincin elämästä, työstä, taiteesta ja keksinnöistä.

Näyttely hyödyntää nykyajan visuaalisen esittämisen keinoja, kuten virtuaalilaseilla katseltavaa lisättyä todellisuutta, kolmiulotteisia hologrammeja ja immersiivisiä seinille heijastettuja videoprojisointeja.

Tammikuuhun 2022 asti auki olevassa näyttelyssä nähdään Da Vincin tuotantoa laajasti: muun muassa maalaustaidetta, teknologisia keksintöjä, koneita ja käsikirjoituksia.

Näyttely esittelee myös Da Vincin elämää laajemmin. Häntä kiinnostivat monet asiat, kuten esimerkiksi linnut ja lentäminen.

Näyttelyssä nähdään jäljennöksiä taiteilijan tunnetuimmista töistä, kuten Mona Lisasta, Viimeisestä ehtoollisesta ja Vitruviuksen miehestä.

L3DNARDO DA VINCI -näyttely Kuopion museossa. Leonardo nähdään hologrammina näyttelyssä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Intendentti Helka Väisänen kertoo, että Da Vinci -näyttelyn saaminen Kuopioon oli pitkä ja paljon työtä vaatinut prosessi. Näyttelyä on valmisteltu useita vuosia.

Avajaisnäyttelyssä katsojat pääsevät näkemään ja kokemaan myös uudistetun Kuopion museon.

– Tuntuu, että ollaan tultu paljon eteenpäin. Ei nyt ihan satoja vuosia, mutta todella isoja harppauksia. Pystytään vastaamaan paremmin erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin, Väisänen pohtii museon muutosta.

L3DNARDO DA VINCI -nimellä kulkeva näyttely on italialaisen Medartec Distribution -yhtiön tuottama kansainvälinen kiertonäyttely, joka ei ole aiemmin ollut esillä Suomessa.

Intendentti Väisäsen mukaan uudistetun Kuopion museon avajaisnäyttelyyn odotetaan paljon väkeä.

– Tiloja rakentaessa huomasimme, että paljon ihmisiä on käynyt jo kokeilemassa ovia, hän myhäilee.

Kuopion museon remontti on maksanut kokonaisuudessaan lähes 20 miljoonaa euroa.

Näyttelyt avataan kahdessa vaiheessa. Nyt avattu vaihtuva näyttely aiheenaan Da Vinci sijaitsee uudisrakennuksessa vanhan Kuopion museon ja Kuopion pääkirjaston välissä.

Vuodenvaihteessa 2021–2022 avautuvat luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset perusnäyttelyt ja lasten leikkitila, jotka sijaitsevat Kuopion museon vanhalla puolella.

Kuopion museon L3DNARDO DA VINCI -näyttelyssä kävijät pääsevät ikuistamaan itsensä Mona Lisana. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Korjaus 15.6. klo 17.12: Intendentin etunimi on Helka, ei Helga, kuten alunperin jutussa luki.

Lue lisää:

.
.