Hyppää sisältöön

Yksinäisyys tuli etäopintojen mukana kutsumattomana vieraana – Emma Vihinen: "Minä olen varmaan ainoa yksinäinen ja kaikki muut jaksavat"

Jopa kolme neljästä 18–22-vuotiaasta yliopistossa opiskelevasta naisesta kokee, että yksinäisyys on lisääntynyt, selviää korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta. Valtaosa kyselyyn vastanneista kokee opiskelun vaikeutuneen korona-aikana. Myös taloudellisessa tilanteessa on haasteita.

Korona-yksinäisyys tuntuu siltä, että on vain yksinään yksinäinen
Korona-yksinäisyys tuntuu siltä, että on vain yksinään yksinäinen

Koronaepidemialla näyttäisi olevan monenlaisia vaikutuksia korkeakouluopiskelijoiden terveyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela selvittivät, miten korona-aika on vaikuttanut korkeakouluopiskelijoiden opintoihin, arkeen ja elintapoihin. 12 000 kutsutusta 18–34-vuotiaasta korkeakouluopiskelijasta 6 258 vastasi kyselyyn.

Yli puolet korkeakouluopiskelijoista on huomannut yksinäisyyden tunteen lisääntyneen. Eniten yksinäisyyttä ovat kokeneet 18–22-vuotiaat yliopistossa opiskelevat naiset, joista kolme neljästä on ollut yksinäinen. Samanikäiset kokevat myös yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot vaikeampina kuin muut ikäryhmät.

Tutkijoita kiinnostaa yksinäisyyden ja psyykkisen kuormituksen välinen yhteys. Sitä tutkitaankin seuraavaksi.

– Samalla tarkastellaan psyykkisen hyvinvoinnin suojatekijöiden eli sosiaalisten verkostojen vaikutusta. Yksinäisyys on ilman muuta merkittävä riski nuoren terveydelle, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikka.

Yksinäisyys voi tuntua Parikan mukaan myös fyysisinä oireina, kuten esimerkiksi pää-, vatsa- tai selkäkipuina, hermostuneisuutena ja nukahtamisvaikeuksina.

– Opiskelijoilla koronaepidemia ja rajoitukset ovat hankaloittaneet hyvin monellakin tapaa heidän arkielämäänsä. Ei ole ollut mahdollisuutta pitää yhteyttä sukulaisiin tai ystäviin. Alustavissa tuloksissa havaittiin, että yksinasuvilla yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt, sanoo Parikka.

Yksinäisyys tuntuu toivottomuutena

Kajaanilainen 25-vuotias ammattikorkeakouluopiskelija Emma Vihinen tunnistaa yksinäisyyden, vaikka hän onkin perheellinen.

– Joskus tulee fiiliksiä, että olen yksinäinen. Ehkä se painottuu siihen, että opiskelen yksin ja hoidan siihen vielä perheen päälle. Kiitän suuresti puolisoani, joka on tsempannut kaikkeen! Yksinäisyys on myös meillä perheellisillä ongelma ja todella paljon myötätuntoa kaikille, jotka yrittävät ja posottavat eteenpäin, sanoo Vihinen.

Yksinäisyyden hän tunnistaa myös toivottomuuden tunteena.

– Selviänkö minä, miten muut selviävät, minä olen varmaan ainoa yksinäinen ja kaikki muut jaksavat kyllä ja minä olen ainoa, joka ei jaksa, pohtii Vihinen.

Vaikeuksia myös opinnoissa ja tiukkaa taloudessa

Jopa 70 prosenttia 18–26-vuotiaista korkeakouluopiskelijoista kokee, että opiskelu on vaikeutunut koronaepidemian aikana. Vain joka viides kyselyyn vastanneista kokee, että etäopiskelu on helpottanut opiskelua.

– Tämä on tuonut tosi paljon haasteita opiskeluun ja ollut hyvin paljon rankempaa. Tässä kasvaa vaan koko ajan enemmän kiinni tietokoneeseen. Kyllä se oli helpompaa, kun sai olla kontaktissa ihmisten kanssa face to face, sanoo Emma Vihinen, joka aloittaa syksyllä kolmannen opiskeluvuotensa AMK:ssa.

THL:n kehittämispäällikkö pitää kyselyn aineistoa arvokkaana ja rikkaana.

– Nyt onkin jatkossa tosi tärkeää seurata tiiviisti opiskelijoiden tilannetta, että alkaako heillä tilanne helpottaa, kun koronaepidemia kehittyy myönteiseen suuntaan, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikka.

Myös opiskelijoiden toimeentulon ja asumismuodon välisiä yhteyksiä aiotaan tutkia jatkossa. Nyt käsillä olevasta aineistosta selviää, että koronaepidemia on vaikeuttanut myös opiskelijoiden taloudellista tilannetta.

– Tiukkaahan tässä on ollut varmasti ihan kaikilla. Molemmat olemme ravintola-alalla puolison kanssa, ja ravintolat ovat kiinni välillä. Olen koko ajan kuitenkin tehnyt osa-aikatyötä ja pieniä kesätöitä on tiedossa, Emma Vihinen sanoo.

THL julkaisee lopulliset tulokset opiskelijoiden terveydestä, hyvinvoinnista ja opiskelukyvystä vuoden 2021 lopussa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 16. kesäkuuta kello 23:een asti.

Juttua korjattu 16.6.2021 klo 8.48: Emma Vihinen ei työskentele nyt ravintola-alalla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

.
.