Hyppää sisältöön

Merituulivoiman läpimurtoa odotetaan Suomessa edelleen, mutta Perämerellä halutaan selvittää jopa aluevesirajan ulkopuolista tuotantoa

Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee ensimmäisiä Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvia tuulivoiman tutkimuslupahakemuksia. Ne on jättänyt OX2-yhtiö, joka on kiinnostunut kahdesta kohteesta aluevesirajan ulkopuolisilla merialueilla.

Porin edustalla Tahkoluodossa toimii merituulivoimaloita, mutta muualla Suomessa suunnitelmat etenevät hitaasti. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Perämerelle Suomen aluevesirajan ulkopuolelle suunnitellaan poikkeuksellisia tuulivoima-alueita.

Kohteet sijaitsevat kaukana merellä Suomen talousvyöhykkeellä Hailuodon länsipuolella ja Pietarsaari-Uusikaarlepyyn korkeudella. Eteläinen hanke sijoittuu lähelle Ruotsin talousvyöhykettä, kun pohjoisempi kohde sijaitsee lähempänä Suomen aluevesirajaa.

OX2-yhtiön hankkeista uutisoi ensimmäisenä Länsi-Suomi-lehti (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kyseessä on ensimmäiset tuulivoiman tutkimuslupahakemukset merialueen talousvyöhykkeelle Suomessa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä asiaa valmisteleva hallitusneuvos Kari Klemm vahvistaa tiedon ja sanoo, että vuosien varrella on joitain vastaavanlaisia yhteydenottoja tullut tuulivoimayhtiöiltä, mutta tutkimuslupahakemuksia ei ole jätetty käsittelyyn.

Klemmin mukaan hankkeiden ensimmäisen vaiheen lupa-asiat saataneen käsiteltyä valtioneuvoston yleisistunnossa kesän aikana.

Pohjanmaan rannikolla on ollut pitkään vireillä merituulihankkeita esimerkiksi Kristiinankaupungin, Raahe-Pyhäjoen ja Iin edustalla. Yksi uusista hankkeista on Metsähallituksen Korsnäsin hanke.

Nämä kohteet ovat huomattavasti lähempänä rannikkoa, ja ne ovat edenneet paikallisella lupakäsittelyllä. Suomen talousvyöhykkeellä lupakäsittely on valtiollinen.

Kaikkiaan Suomessa on ollut suunnitteilla jo vuosien ajan satoja merituulivoimaloita, mutta ne eivät ole edenneet toteutukseen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.