1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Rokotekattavuus Satakunnassa yli 50 prosenttia, tahti hidastunut keväästä – THL:n rokotetilastot eivät päivity tiedonsiirto-ongelman takia

Rokotusvauhti on hieman hidastunut keväästä. Satakunnan kunnista arvioidaan, että nuoremmat ikäluokat eivät ehkä pidä koronavirusta kovin vaarallisena. THL:llä on tällä hetkellä tiedonsiirto-ongelma, eikä tietoja rokotekattavuudesta saada päivitettyä.

Nuoremmat ikäluokat varaavat koronarokoteaikoja nihkeämmin kuin vanhemmat. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Koronarokotteiden antamistahti on hieman hidastunut Satakunnassa.

Monesta kunnasta kerrotaan, että 30–40 -vuotiaiden aikoja on varattu vanhempia ikäluokkia vähemmän, ja vapaita aikoja on runsaasti tarjolla.

– Alusta alkaen on tiedetty taudin olevan vaarallinen vanhemmille ihmisille. Voi olla, että nuoremmat eivät pidä koronavirusta niin vakavana, miettii ylihoitaja Marja Lehtimäki Raumalta.

THL:llä tilastointiongelma

Rokotekattavuus vaihtelee Satakunnassa kunnittain.

Porin perusturvan alueella kattavuus on tällä hetkellä 51,8 prosenttia, kun taas esimerkiksi Kokemäellä se on jo 58 prosenttia.

Tällä hetkellä kunnilla on pulmana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedonsiirto-ongelma, jonka takia tilastot eivät päivity normaalisti.

– Käytännössä kaikki halukkaat on pystytty rokottamaan, sanoo osastonhoitaja Minna Multisilta Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymästä (Kessote).

Porissa ja Raumalla rokotetaan vielä vanhempia, muissa Satakunnan kunnissa jo 16-vuotiaita. 16 vuotta täyttävät ovat tällä hetkellä nuorin sallittu ikäluokka koronarokotteelle.

Kessoten alueella rokotustahtia saatiin kirittyä kunnon loppukirin ansiosta, Multisilta sanoo.

– Keskitimme massarokotuspäiviä kouluihin ja liikuntahalleihin. Rokotekattavuus on kunnasta riippuen 54–58 prosenttia.

Kattavuus yli 50 prosenttia

Rokotekattavuus on Satakunnassa yli viidenkymmenen prosentin luokkaa.

Porissa kattavuus on 51,8 prosenttia (15.6. mennessä), Raumalla 51 prosenttia. Kokemäellä ja Eurajoella ollaan päästy jo 57–58 prosenttiin.

– Kaikki rokoteannokset on tahdin hidastumisesta huolimatta saatu käytettyä, yhtään ei ole mennyt hukkaan, sanoo terveydenhoitaja Terhi Puranen Porin perusturvasta.

Hukkaan ei ole mennyt rokotteita muissakaan kunnissa.

– Olemme hätyytelleet ihmisiä ja soitelleet perään, jos ei mitään kuulu, kertoo Rauman ylihoitaja Marja Lehtimäki.

Porin perusturvasta arvioidaan, että ensimmäiset annokset saadaan annettua väestölle heinäkuun loppuun mennessä. Näin ollen viimeiset toiset annokset saataisiin annettua loka-marraskuun vaihteessa.

– Toivon mukaan jouluun mennessä rokottaminen olisi saatu päätökseen, miettii Terhi Puranen.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.