Hyppää sisältöön

Pohjalaisyritys myy harvinaista Tapio Wirkkalan posliinikokoelmaa

Kruunupyyläisyritys kauppaa yli 400 esineen kokoelmaansa ja toivoo, että ostaja löytyisi Keski-Pohjanmaalta. Muotoilija Tapio Wirkkalan posliinituontanto on Suomessa huonosti tunnettu.

Tapio Wirkkalan suunnittelemia posliiniesineitä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Pohjalainen Telefooni Invest myy merkittävää Tapio Wirkkalan posliinikokoelmaa.

Yli 400 esineen kokoelma tuli myyntiin, kun yhtiö hakeutui vapaaehtoiseen selvitystilaan. Myyntihinta on 30 000 euroa. Kokonaisuus sisältää maljakoita, koriste-esineitä ja kahvialustoja.

Kuvanveistäjä ja muotoilun suurmies Tapio Wirkkala oli tunnettu erityisesti lasitaiteestaan. Posliiniesineitä hän ei suomalaisille valmistajille suunnitellut. Nyt myynnissä olevat posliiniesineet taiteilija suunnitteli saksalaiselle Rosenthalin posliinitehtaalle.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin muotoilija suunnitteli Rosenthal-posliinitehtaalle esineitä lähes 30 vuoden ajan.

Kokoelma halutaan myydä kokonaisuutena, ja sen toivotaan jäävän muotoilija Tapio Wirkkalan juurille Kaustiselle. Wirkkalan isä, Ilmari Wirkkala syntyi Keski-Pohjanmaalla Kaustisella.

Jos ostajaa ei löydy, kokoelma huutokaupataan osina loppuvuodesta.

Kokoelmalle on yritetty löytää ostajaa jo aiemmin, mutta tuloksetta. Sitä on tarjottu muun muassa Kaustisen ja Vetelin kunnille, mutta toistaiseksi ostohalukkuutta ei ole löytynyt.

Muotoilija Tapio Wirkkalan ja keramiikkataiteen uudistaja Rut Brykin taiteellisesta perinnöstä vastaavan säätiön (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Petra Wirkkala toivoo, että kokoelma pysyisi yhtenäisenä.

– Me emme pysty kokoelmaa hankkimaan, koska tilaa sen esille laittamiseksi ei ole. Toivottavasti sille löytyy paikka esimerkiksi jostain erityismuseosta tai muusta tilasta. Pääasia, että se tulisi esille ja nähtäville.

Tällä hetkellä posliiniesineet ovat Teerijärvellä varastossa laatikoihin pakattuna.

Artikkeli korjattu 16.6. klo 9:37 Muutettu puhelinosuuskunta Oy:ksi.

Lue myös:

.
.